Danske hovedtelefoner skal gå i struben på Bose og Sony
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske hovedtelefoner skal gå i struben på Bose og Sony

Chef for produktmarkedsføring hos Jabra, Fredrik Lilliehöök, mener, at de nye støjreducerende hovedtelefoner vil tilføre noget helt nyt. Illustration: Odd R. Valmot

LAS VEGAS: Der er altså et eller andet med danskerne og lyd. Selv om vi på nogle områder er et lilleputland, har vi mange virksomheder, der, når det gælder lyd, arbejder i konkurrence med store internationale giganter. For eksempel har vi flere store virksomheder på markedet for høreapparater - faktisk er tre ud af de seks store virksomheder, som dominerer verdensmarkedet for høreapparater, danske. Og så har vi også flere højttalerproducenter og selvfølgelig giganten B&O.

Jabra Elite 85H, her i farven Gold Beige, vil være de første af en ny type støjreducerende hovedtelefoner, som også skal være behagelige, når man fører en samtale. Illustration: Jabra

Videnmiljøer af den slags har en tendens til at yngle, og den danske høreapparatgigant GN Group købte Jabra for snart 20 år siden. I dag er det den eneste virksomhed, der producerer alt fra høreapparater til hovedtelefoner til privatpersoner og virksomheder med kontormiljøer.

GN har i øvrigt en pudsig oprindelseshistorie, der går endog meget langt tilbage. Virksomheden – Great Nordic Telegraph Company – startede med danskeren C.F. Tietgen, som byggede en telegraflinje gennem Sibirien til Østen i 1869 og senere til både USA og Kina.

På CES-messen mødte vi Fredrik Lilliehöök, der er chef for produktmarkedsføring hos Jabra. Her fremviste firmaet sit nyeste sæt støjreducerende hovedtelefoner. Det betyder, at de for alvor er gået efter struben på både Sony, Bose, danske B&O og mange andre med det nye Elite 85H-sæt, som kommer i handlen til april.

Prototype

På CES fremviste Jabra en prototype på hovedtelefonerne, men de har helt specifikke ambitioner med produktet, som de mener er unikke inden for branchen.

»Det her er vores første store sæt hovedtelefoner baseret på ørekopper over ørerne. Målet er at opnå den bedste gengivelse af lyden og samtidig en støjreduktion, som nærmer sig den allerbedste. Derudover er det planen, at hovedtelefonerne skal byde på noget, som i dag er en mangelvare i støjreducerende hovedtelefoner: De skal være velegnede til telefonsamtaler. Og det er ikke så let at få til at spille med den her type hovedtelefoner, som har mikrofoner på siden og ikke foran munden,« siger han.

Otte mikrofoner

For at opnå dette har de nye hovedtelefoner hele otte mikrofoner. To er - som normalt - placeret inde i ørekopperne og bruges til støjreduceringen, mens de seks nederst på ydersiden bruges til samtaler. To af dem er også med til at støjreducere.

»Når man skal tale med nogen, så afgør elektronikken, hvilke mikrofoner der skal bruges. Det er ikke nogen pointe i at bruge så mange mikrofoner som muligt - i stedet skal man udvælge dem, der er bedst placeret i forhold til munden. Derfor vælges mikrofonerne på den side, som påvirkes mindst af lydbilledet fra omgivelserne. Mikrofonerne er placeret nederst på ørekopperne, så de er så tæt som muligt på munden - i så høj grad det nu er muligt på noget, som sidder på siden af hovedet.«

Jabra har anvendt en avanceret processor til at udføre alle beregninger, og Fredrik Lilliehöök lover, at de har udvalgt de bedste 40 mm-højttalere, der er tilgængelige, for at fremskaffe lyden.

De nye hovedtelefoner kommer med en software, Jabra kalder SmartSound. Det lyder nok lidt ambitiøst, men ideen er, at de skal tilpasse sig det lydmiljø, brugeren bevæger sig i. De skal selv sørge for bedst mulig lyd, uanset om brugeren befinder sig på et fly eller et kontor.

»Støjreducerende hovedtelefoner kan virke lidt vel isolerende og kan derfor opleves ubehagelige, når man snakker. Det ønsker vi at undgå ved at give dem de bedst mulige samtaleegenskaber. Derfor analyserer SmartSound lydbilledet udenfor ørekopperne og tilpasser støjreducering således, at man ikke føler sig indelukket. Er man udendørs, er de som standard indstillet til at dæmpe ekstern støj maksimalt, men indendørs ønsker man at lade talelyd slippe igennem. Har man andre præferencer, kan man bare justere dem selv i appen,« siger Fredrik Lilliehöök.

Tilpasset assistenter

Når Elite 85H kommer til salg i foråret, vil den være helt tilpasset både Amazons, Googles og Androids taleassistenter. Det skal efter sigende også have markedets længste batterilevetid på 32 timer med støjreduceringen tændt.

Det er to timer mere, end det Sony opgiver for sine produkter, men det er selvfølgelig upræcise tal. Hvor længe batteriet holder, handler om lydstyrke og andre ting, som trækker strøm.

I stedet for at have en touchscreen-controller har Jabra valgt at have fysiske knapper. Det mener de er enklere at forholde sig til. Der er dog ingen tænd og sluk-knap. Det styrer man ved at dreje på ørekopperne. Sættet skulle også tåle kunne tåle vand.

Artiklen er fra digi.no

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er selv glad for mine Bose QuietComfort med god noise canceling effekt.
Men det kunne være bedre. Fedt at nogle danskere forsøger at optimere det.
Angående det at man føler sig indelukket under samtaler når støjreduktionen er tændt, kan man så ikke lade noget at lyden fra mikrofonen (ens egen stemme under samtaler) blive afspillet i hovedtelefonerne?
Eller kan det blive for mærkeligt fordi ens stemme lyder anderledes når den afspilles frem for når man hører den gennem kraniet?

 • 0
 • 0

Det udvikler alle de andre konkunrenter også ja, hvad er det specielle her?
Men okay, så ved vi da at Jabra er med - men tror da de skal oppe sig, hvis de tror de er alene..

Den mest iøjendefaldene jeg kender er Bragi https://eu.bragi.com/ hvad angår kvalitet i komfort og høreoplevelse.
Men danske Oticon, der laver høreapparater udvikler, er også langt fremme i teknologien omkring Audio Transparency (høre sin omgivelse) hvoraf lyden så justeres med AI og/eller med geofences fx.

 • 0
 • 0

Jeg har haft både Boses Quitecomfort 35 II og Sonys wh-1000xm3 hjemme til test, og har byttet begge, da de i mine øjne ikke egner sig til telefonopkald. De har begge en glimrende noisecancelling, som Jabra kommer til at have svært ved at konkurrere med.

Boses har en så forstærket side-tone, at det føles som om, at de forstærker lyden omkring en, når mikrofonerne tænder ved opkald. Folk man taler med oplever i hvert fald rigtig meget støj. Bortset fra det, har de højere komfort og bedre brugervenlighed med de fysiske knapper.

Sonys har ikke det samme side-tone problem, men lyden for modtageren af opkald er bare ikke god nok. Det klages også over for meget baggrundslarm.

Så jeg er meget spændt på, hvad Jabra kan levere, for selv deres Jabra 65 er langt overlegne i forhold til Bose og Sony.

 • 2
 • 0

Er on ears, lyder udemærket, opkald fungere glimrende, noise cancelling er ikke den beste: Min pointe er, at der efterhånden er mange, der kan og til en fornuftig pris.

 • 0
 • 0

Jeg har også selv et sæt Bose QC 35 II og lyden er fantastisk for mig, men folk i den anden ende af telefonensamtalen brokker sig over at de kan høre ALT omkring mig. Det er det jeg mindst kan lide ved mine QC35.

Derfor, når jeg ved jeg skal have en telefonsamtale, skifter jeg til mine Jabra Elite Active 65t, som giver bedre lyd for modtageren. Ved ikke om lyd-kvaliteten i sig selv er bedre, men folk hører mindre støj fra omgivelserne.

Har valgt at gå uden om høretelefoner med touch-knapper - sorry B&O, det var mit hovedargument for at fravælge jer - og jeg er ganske glad for knapperne på min QC35.

At jeg er svært glad for mine Jabra 65t gør at jeg glæder mig til at læse reviews af Jabra Elite 85H, om de har formået at løse overstående udfordringer og samtidig lyde godt når musikken spiller.

 • 0
 • 0

Jeg har et par Sonys WH-1000XM3 og er meget begejstret. Især den feature hvor man lægger hånden over højre kop, som dæmper musikken så meget at man kan tale med fx en konduktør eller en kassedame. Har ikke haft problemer med baggrundsstøj ved telefonopkald i trafikken eller deslige. I øvrigt har de også den funktion som nævnes af GN, hvor softwaren fra Sony skruer op og ned for NC afhængig af det miljø man er i.

 • 0
 • 0

"I dag er det den eneste virksomhed, der producerer alt fra høreapparater til hovedtelefoner til privatpersoner og virksomheder med kontormiljøer"

Nej det er de ikke. William Demant gør det også i kraft af joint venture med Sennheiser. Sennheiser Communication udvikler i Danmark bluetooth headsets til både private og erhverv. Desuden er Sennheiser PXC 550 et sæt fremragende hovedtelefoner med aktiv støjreduktion.
Men fint, hvis Jabra kan lave noget der er bedre.

 • 0
 • 0