Danske gensplejsnings-laboratorier får milliard-indsprøjtning

Universiteternes og sektorforskningens laboratorier har brug for et teknologisk og sikkerhedsmæssigt løft. Det var anbefalingen i en rapport udarbejdet af blandt andet Cowi og NNE Pharmaplan, som blev offentliggjort i sommer.

Nu vil videnskabsminister Helge Sander (V) gøre rapportens anbefalinger til lov ved i den kommende finanslov at afsætte seks milliarder kroner over de næste seks år til laboratorierne.

»Der har været et massivt ønske om at forbedre den forskningsmæssige infrastruktur, i al den tid jeg har været minister, og nu bliver det ønske imødekommet,« siger Helge Sander til Berlingske.

Panumtårnet på 70 meter kan blive en realitet, hvis videnskabsminister Helge Sanders forslag om seks milliarder til universiteterne bliver vedtaget i de kommende finanslovsforhandlinger. Illustration: panumtaarnet.dk

Med den massive investering sikrer Danmark også at komme i mål i forhold til den såkaldte Barcelona-erklæring, hvor en lang række regeringer har forpligtiget sig til at bruge tre procent af BNP på forskning. Den ene procent skal komme fra det offentlige.

Ifølge Ing.dk's oplysninger er det blandt andet et ønske at gøre laboratorierne GMO-sikre, så det er muligt at arbejde med gensplejsede organismer under sikre forhold.

Desuden vil forslaget sikre arbejdsmiljøet, og at der bliver mulighed for at etablere genindvindingsanlæg for varme, der kan være med til at reducere forskningens miljøpåvirkning.

Desuden vil forslaget også hjælpe den betrængte byggesektor.

Finansieringen af forslaget skal komme dels fra Statens Ejendomsadministration, der ifølge Berlingske har givet overskud i flere år, dels fra globaliseringspuljen.

Af Cowi-rapporten fremgår det, at først og fremmest Københavns Universitet kommer til at nyde godt af den nye bevilling. Her er det beregnede behov 2,5 milliarder kroner. Et af ønskerne er her at lave et 70 meter højt forsker-tårn på Panuminstituttet. Pris: en milliard kroner.

Dokumentation

FAKTA: Tilstandsvurdering af laboratorier ved universiteterne under SEA-ordningen, inkl. Sektorforskningsinstitutionerne
Berlingske: Seks milliarder ekstra til universiteterne

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten