Danske forskere vil undersøge forstyrrelser på 4G-nettet

18. januar 2013 kl. 16:574
4G-signalerne forstyrrer hinanden, og det giver sløve hastigheder på det mobile bredbånd. Men det skal et dansk forskningsprojekt nu gøre noget ved.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når mange brugere anvender det mobile 4G-bredbånd, til tider omtalt som LTE, så kan den ellers hurtige hastighed blive sløv.

Ikke kun fordi der er tale om en delt ressource, men fordi der opstår interferens mellem 4G-signalerne. Men måske kan kommunikationen gøres smartere.

Et nyt forskningsprojekt, som er resultatet af et samarbejde mellem Aalborg Universitet og virksomheden Renesas Mobile Europe, går ud på at sikre en høj 4G-hastighed, selvom der er mange terminaler (telefoner, tablets, etc.) i et område og dermed potentielt meget interferens mellem radiosignalerne.

»Interferens er en stor udfordring i forhold til 4G. Man har presset systemet maksimalt ved at bruge de samme frekvensressourcer cellerne imellem,« siger Lars Christensen, Senior Specialist ved Renesas Mobile Europe, der udvikler 4G-chipset til blandt andet smartphones.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Cellerne' dækker i denne sammenhæng over mobilmaster. Mens GSM typisk ligger på forskellige frekvenser ved to nabomaster, anvender to 4G-master de samme frekvenser, selvom deres dækningsområde grænser op til hinanden, forklarer Lars Christensen.

»Målet med dette studie er at kigge på, hvordan den kommunikation, der foregår mellem cellerne og terminalerne, kan optimeres ud fra en betragtning om, at der opstår interferens,« siger Lars Christensen.

Umuligt at forudsige interferens

Udfordringen i den sammenhæng er, at det i praksis ikke er til på forhånd at sige noget om, i hvor høj grad der opstår interferens fra nabomasten.

»Mængden af interferens afhænger fuldstændigt af den kommunikation, der foregår i nabocellen, og det kan ændre sig hele tiden,« forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af den problematik kunne løses ved at forbedre kommunikationen mellem cellerne, så de fik data fra hinanden om kommunikationsintensiteten.

Lars Christensen forklarer, at der også bliver arbejdet på at øge kommunikationen mellem celler, men at det kan have lange udsigter at få det på plads.

»I dag ved den ene celle ikke i detaljer, hvad den anden laver. Så det ville være uoverkommeligt at få et overblik over, hvad der foregår mellem masterne i et mobilnetværk på nuværende tidspunkt,« siger han.

Det konkrete samarbejde mellem Renesas Mobile Europe og Aalborg Universitet fokuserer dog heller ikke på kommunikationen mellem masterne, men på at forbedre selve 4G-protokollen. Altså den opskrift, der definerer, hvordan terminaler og celler skal kommunikere inden for 4G-standarden.

Læs også: Hurtigt 4G-bredbånd får bedre plads i frekvensbåndet

»Man kan godt sige, at vi ser på, hvordan vi kan gøre den nuværende protokol mere robust over for interferens. Vi vil bl.a. undersøge nogle mekanismer, baseret på de usikkerheder, der er i netværkene i dag i forhold til interferens. Det vil vi gøre ved at redesigne protokollen, så den hastighedsreduktion, der sker i dag ved interferens, bliver reduceret,« siger Lars Christensen.

Han ønsker ikke at komme ind på de nærmere detaljer om, hvordan forskningsprojektet vil løse opgaven med interferens, med henvisning til at det er et forretningsfølsomt område for Renesas.

På nuværende tidspunkt kan Lars Christensen ikke sige noget om, hvorvidt forskningsprojektet munder ud i en revision af den nuværende 4G-standard, eller om det eventuelt først vil kunne komme med i den endnu ikke nærmere definerede 5G-standard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under alle omstændigheder tvivler han dog på, at den protokolrevision, som gerne skulle blive resultatet af forskningssamarbejdet med Aalborg Universitet, vil kunne indlemmes i eksisterende 4G-terminaler via en software-opdatering. Det vil kræve nye terminaler, fortæller Lars Christensen.

Projektet har et samlet budget på 2 mio. kroner, og det er sat til at vare i to år fra 2013 til 2015. Højteknologifonden har støttet 4G-projektet med 1 mio. kroner. Jesper Hemming Sørensen er erhvervspostdoc på projektet.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
21. januar 2013 kl. 15:49

Anskaffe sig filtre for løse noget af dette, der fungerer bare ikke.

4
20. januar 2013 kl. 17:35

Totalt til grin, som det er med så mange andre underlige projekter. Tænk at bruge dette frekvensbånd som blev brugt til trådløse mikrofoner, og stadig til TV, mm. De første problemer er så småt dukket op. Nu er der et par af mine venner som har problemer med pixelering på DVB-T, men efter indkøb af et filter der skulle løse problemet, er der stadig problemer. Hvis det så viser sig at LTE alligevel ikke virker så godt som forventet, tja så skal det vel bare omdøbes til IC4-NET. mvh, Erik

3
20. januar 2013 kl. 15:23

Tja... Hvad skal man dog med 10 mb, det fylder jo ikke meget. Når man nu kan få 10 Mb/s eller mere?

2
19. januar 2013 kl. 03:02

Jeg synes det er underligt, at man har lov til, at sige op til 80 mb i download, når man f.eks kun får 10 mb, i hvertfald burde man garantere en hastighed inden for et reelt interval, ellers er det utroværdigt og intet værd.

Som jeg ser det, så mangler det såkaldte 4G net stadig at bevise sit værd, især i forhold til 3G, og jeg har endnu ikke hørt om nogen der har været specielt imponeret over, at have fået/brugt 4G, så jeg håber da den undersøgelse når frem til nogle brugbare og overraskende aha resultater der kan forbedre det væsentligt.