Danske forskere udvikler ny tandfyldning af glasionomer-cement
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske forskere udvikler ny tandfyldning af glasionomer-cement

Amalgamplomber indeholder forurenende kviksølv, og plastplomber risikerer at skulle skiftes løbende. Det kan man måske undgå om nogle år, når materialeforskere fra Niels Bohr Institutet og Odontologisk Institut har lagt sidste hånd på en ny tandfyldning.

Udgangspunktet er glasionomer-cement, som allerede findes i tandklinikkerne i dag. Cementen er baseret på silikatglas og en syre – ionomeren - og har eksisteret siden 1970’erne. Men ulempen er, at materialet er frygteligt skrøbeligt. Så det kan kun bruges til tænder, som ikke er så påvirket af bid.

Fordelene er til gengæld, at materialet binder direkte til tanden uden brug af lim samt frigiver fluor over en længere periode, hvilket er fordelagtigt for patienter, som er hårdt angrebet af karies. Desuden behøver tandlægerne ikke anskaffe sig særligt udstyr, da pulveret blot skal blandes med væske i hånden og ikke behøver lys for at hærde.

Målet med det danske projekt er derfor at gøre det skrøbelige materiale stærkere og nemmere at arbejde med, så det i højere grad kan erstatte de sædvanlige tandfyldninger, fortæller Heloisa Bordallo, lektor og materialeforsker på Niels Bohr Institutet.

Heloisa Bordallo, materialeforsker på Niels Bohr Institutet, og Ana Benetti, tandlæge og forsker på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet. Illustration: Københavns Universitet

»Vi vil gerne opnå bedre kontrol med kemien i materialet, dvs. hydrationen. Derfor prøver vi at tilføje nogle naturlige mineraler til cementen i forskellige mængder og partikelstørrelser for at gøre cementen mere robust,« fortæller hun.

Heloisa Bordallo vil ikke fortælle konkret, hvilke mineraler der er tale om, da arbejdet stadig er i gang, men hun fortæller, at gruppen er nået langt siden begyndelsen i 2011.

»Vi ved nu, at vi kan lave et stærkere materiale – udfordringen er tiden. I øjeblikket størkner materialet for hurtigt, og derfor skal vi have bedre kontrol med hydrationen. Vi håber dog, at vi kan gå i gang med kliniske forsøg ved udgangen af 2015,« siger hun.

Glasionomer-cementpulveret kan blandes med væske uden brug af særligt udstyr. Det er en stor fordel for områder uden elektricitet. Illustration: Københavns Universitet

Heloisa Bordallo kom i gang med projektet, da hun mødte Ana Benetti fra Odontologisk Institut på et velkomstmøde for nye internationale ansatte på universitetet. De var begge fra Brasilien og delte ud over nationalitet en interesse for materialer. Og de sad begge med udfordringer, når det gjaldt netop hydration.

Heloisa Bordallo arbejdede på det tidspunkt med byggematerialer, mens Ana Benetti kiggede på tandmaterialer. Og efter en idéudveksling besluttede de at slå pjalterne sammen.

Og nu er de nået så langt, at de har udgivet en artikel, der i dag er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, hvor de fortæller om den viden, de indtil nu har opnået om glasionomer-cements egenskaber som tandfyldning.

Til venstre ses røntgenbilleder af tænder med tandplomber af glasionomer-cement. Billederne viser, hvor cementen er porøs. Til højre ses billeder af de samme tænder med neutronspredning. Her kan man se, om porerne er fyldt med væske. Illustration: Københavns Universitet

Her har de undersøgt to blandinger af glasionomer-cement. En, hvor pulveret blev blandet med et miks af syrer og vand, samt en hvor syren allerede var tilsat pulveret og derfor bare skulle blandes op med vand.

Materialerne blev undersøgt i udtrukkede tænder, hvorefter der blev taget røntgenbilleder i Berlin på Helmholtz-Zentrum-faciliteterne i samarbejde med professor Markus Strobl, som ligeledes er tilknyttet Niels Bohr Institutet.

Her fandt forskerne ud af, at det faktisk ikke gjorde så meget, at selve materialet er porøst – det springende punkt ligger i, om der opstår porer med væske, der får materialet til at knække.

Ved at tage billeder med neutronspredning fik de syn for sagn og kunne se, at der var stor forskel på de to blandinger.

Eksperimenterne viste, at blandingen, der kun skulle have tilsat vand, var den svageste. Syren i vandet hjalp nemlig væsken til at binde hurtigere og stærkere til cementen, hvilket formindskede væsken i porerne.

Dog er blandingen stadigvæk ikke helt perfekt, fordi der stadig flyder for meget fri væske i porerne, og det er dette problem, forskerne vil adressere over den kommende tid.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Glasionomer-cement tilsat et naturligt mineral kan blive fremtidens solide tandfyldning, der samtidig doserer flour til tænderne."

Interessant at man kan bruge mel til det!

 • 1
 • 4

Det er i DK forbudt at tilsætte fluor til drikkevand.
Men det er åbenbart tilladt at sætte fluor permanent ind i munden på os.
Eller er det?
Hvis der elueres så meget fluor fra en tand, at alle de andre tænder beskyttes, må der være en del fluor i overskud. Hvor forsvinder det hen? Derhen hvor vand med fluor ellers ville forsvinde.
Vi kan frit vælge, om vi vil bruge tandpasta med fluor eller ikke, og overskuddet af tandpastaen/fluoren kan man skylle ud af munden.
Bør vi ikke have samme frihed, når vi skal have repareret tænderne?
Mie Stage, kan du bede forskerne forklare nødvendigheden og sikkerheden for os alle i det paradoks, please?

 • 3
 • 4

Du kan tage det helt roligt Laurits. Der er også flourid i drikkevandet naturligt alt efter hvilken vandboring man får vand fra. Nok til at nogle mennesker har dental flourose.
Den flour der kommer fra glasionomer fyldninger, giver kun en meget lokal beskyttelse af lige netop den tand og kun i grænsefladen mellem tand og fyldning. Det er så uendeligt lidt der kommer fra fyldningerne.
Du får så meget mere flour fra drikkevand og din tandpasta. Og nej du kan ikke skylle alt tandpastaen ud. Hvis du kunne det, så giver det heller ingen mening af tilsætte flour, for så skyller du det ud igen.

Venlig Hilsen tandlæge Mikkel Fabricius

 • 6
 • 2

Vi skal overhovedet ikke have tilsat Flour, hverken i tandpasta eller i drikkevand, da det beviseligt er skadeligt, da det bl.a. tilkalker vores Pineal-kirtel. At materialet frigiver Flour, anser jeg derfor som en skadelig faktor !

 • 2
 • 8

Stoffet bliver brugt i lykkepiller netop fordi det zombificerer (gør dig medgørlig).... FLUOxetin = Prozac, Fontex, Sarafem = Antidepressiva..... og det ødelægger knogler og tænder..... Den eneste fluorid vi skal have lidt af i kroppen og som vi får gennem bl.a fisk og nødder er calciumfluorid og det styrker derimod tænder og knogler...... Medicinalindustrien og tandlægerne bruger kun syntetisk natriumfluorid som er et ekstremt giftigt affaldsprodukt fra aluminium- og foforindustrien...

Tandlægen glemmer at skrive at der er forskel på de forskellige fluorider..... Natriumfluoriden i tandpastaen fordamper i mundhulen og bliver herved optaget i kroppen.

Her er lidt info om natriumfluorid:

Brugen af fluorid
til masse Mind Control

Det følgende brev blev modtaget af Lee Foundation for Nutritional Research, Milwaukee Wisconsin, den 2. oktober 1954 fra Kemiker Mr. Charles Perkins:

"Jeg har modtaget Deres brev fra den 29. September hvor de anmoder om yderligere dokumentation vedrørende en udtalelse i min bog, The Truth About Water Fluoridation.
De vil gerne have yderligere oplysninger om idéen med tilsætning af fluorid i drikkevand, blev bragt til England fra Rusland af den russiske kommunistiske Kreminoff.

"I 1930'erne forestillede Hitler og de tyske nazister sig, en verden som skulle domineres og kontrolleres af den nazistiske filosofi. De tyske kemikere udarbejdede en meget sindrig og vidtstrækkende plan for masse-kontrol, som blev forelagt for og godkendt af den tyske generalstab. Denne plan var at kontrollere befolkningen i et givet område gennem massemedicinering af drikkevandsforsyningen. Ved denne metode kunne de kontrollere befolkningen i hele områder, reducere befolkningen via drikkevand som blev tilsat kemikalier, der ville gøre kvinder sterile, og så videre. I denne 'masse-kontrol' ordning, fik natriumfluorid en fremtrædende plads."

"Gentagne doser af fluor vil med tiden reducere et individs vilje til at modstå dominans, ved langsomt at forgifte og bedøve et bestemt område af hjernen, og dermed gøre ham underdanig overfor viljen hos dem, der ønsker at regere ham. [En kemisk lobotomi]"

"Den virkelige årsag bag tilsætning af fluorid i vandet er ikke til gavn for børns tænder. Hvis det var den virkelige årsag er der mange måder, hvorpå det kunne gøres, som er meget lettere, billigere og langt mere effektivt. Det egentlige formål bag fluor-tilsætning i vandet (og tandpastaen) er at reducere modstanden til dominans og kontrol og tab af frihed."

"Da nazisterne under Hitler besluttede at gå ind i Polen, udvekslede både den tyske generalstab og den russiske generalstab videnskabelige og militære ideer, planer og personale, og planen om massekontrol gennem drikkevandet blev vel modtaget af de russiske kommunister, fordi den passede ideelt ind i deres plan om at gøre verden kommunistisk."

"Jeg blev oplyst om hele denne plan af en tysk kemiker, der var tjenestemand for det store kemiske firma IG FARBEN og som også var fremtrædende i den nazistiske bevægelse på det tidspunkt. Jeg siger dette med al den alvor og oprigtighed som en videnskabsmand, der har brugt næsten 20 år på forskning i kemi, biokemi, fysiologi og patologi af fluor -

Enhver person, der drikker vand tilsat natriumfluorid i en periode på et år eller mere, vil aldrig igen være den samme person, mentalt eller fysisk".

Charles E. PERKINS, Kemiker, den 2. oktober 1954.


Citat fra Einstein's nevø Dr. E.H. Bronner (en kemiker, der også havde været krigsfange under Anden Verdenskrig) i et brev trykt i Det katolske Mirror, Springfield, MA, januar 1952:

"Det lader til, at borgerne i Massachusetts er blandt de næste på dagsordenen til at blive forgiftet via drikkevandet.”

"Der er et skummelt netværk af undergravende agenter, djævelske intellektuelle parasitter, der arbejder i vores land i dag. Deres forgreninger vokser sig større og større, mere vellykket og mere alarmerende for hvert år, og hvis egentlige formål det er, at demoralisere, lamme og ødelægge vores store republic indefra hvis de kan, i henhold til deres agenda.....(fuld kontrol over masserne).”

"Den tragiske succes, de allerede har opnået i deres lange belejring, nemlig at ødelægge den moralske tråd i den amerikanske livsstil, er nu en af deres mest potente mål for deres endelige sejr over os.”

"Fluorisering af vores vandsystemer (og tandpasta) truer vores fysiske og mentale sikkerhed.”

"Som en kemiker, har jeg inden for de sidste 22 år bygget, 3 amerikanske kemiske anlæg og licenseret 6 af mine 53 patenter. Baseret på mine mange års praktiske erfaring inden for sundhed og det kemiske område, så lad mig advare:
Fluortilsætning af drikkevand er kriminelt vanvid, og nationalt selvmord. Stop det!"

"Selv i små mængder, er natriumfluorid en dødbringende gift, og der er ikke fundet nogen effektiv modgift. Enhver rottefænger ved, at det er den mest effektive gift mod rotter.
Natriumfluorid er helt forskellig fra organisk calcium-fluor-phosphat (calcium fluorid) som er nødvendig for vores kroppe og leveret af naturen, i Guds store forsyn og kærlighed, til at opbygge og styrke vores knogler og vores tænder. Denne økologiske calciumfluorid, der stammer fra rigtige fødevarer, er et spiseligt organisk salt, uopløselig i vand og assimileres af kroppen, mens den ikke-organiske natriumfluorid, der anvendes i fluoriseret vand (og tandpasta) er øjeblikkelig gift for kroppen og fuldstændigt vandopløselig."

Kroppen nægter at assimilere det. Omhyggelige laboratorieforsøg udført af samvittighedsfulde forskningskemikere med medicinsk erfaring har vist, at i stedet for at bevare eller fremme tandsundhed, ødelægger fluoriseret drikkevand tænderne, ved den destruktive marmorering og andre patologiske betingelser det faktisk forårsager i dem, og skaber også mange andre meget alvorlige patologiske tilstande i de indre organer. Hvordan kan det kaldes en "sundheds-plan”? Hvad/hvem står bag dette vanvid?

At nogen såkaldte læger, ville overtale en civiliseret nation til frivilligt at tilføje en dødbringende gift til sine drikkevandssystemer er utroligt. Det er højden af kriminel sindssyge. Ikke underligt Hitler og Stalin troede, og var enige om, fra 1939 til 1941, at citere både Lenin's 'Sidste vilje' og Hitler's 'Mein Kampf':

"Vi skal demoralisere, splitte og ødelægge Amerika indefra.”

Er vores regering klar over de farer der er ved natriumfluorid?
Natriumfluorid er den billigste og mest effektive rottegift der findes? Farveløs, lugtfri, smagløs..... Ingen modgift, ingen bod, intet håb...... Øjeblikkelig og fuldstændig udryddelse af rotter.

Fluorisering af drikkevand (tandpasta) kan være langsom nationalt selvmord, eller hurtig national likvidation..... Det er kriminelt sindssygt!..... Forræderi!

Dr. E.H. Bronner, Mfg Research Chemist, Los Angeles

Must See:
https://www.youtube.com/watch?v=LEZ15m-D_n8

The Fluoride Deception:
https://www.youtube.com/watch?v=eBZRb-73tLc

Link til min hjemmelavet tandpasta:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=101...

 • 2
 • 10

Kan vi nu ikke nok få et minimum af kontrol med debatterne jvf ovenstående.

Ikke nok med at I mister troværdighed når den slags står uudfordret - i mister også kunder på den lidt længere bane.

Hvis I ikke får strammet op, så dukker der før eller senere et web baseret blad op der henvender sig til teknikkere der kommer til at overtage de af jeres læsere der har et minimum af teknisk baggrund. Jeg kender faktisk flere der snakker om at starte et sådan blad allerede fordi de er træt af det manglende niveau herinde.

 • 4
 • 0

Men bortset fra alt det lidt voldsomme i Charlottes indlæg, er jeg gammel nok til at kunne huske, at da man slutningen af 70`erne (eller måske lidt før eller senere) begyndte at pensle skolebørns tænder med fluor, var der mange advarsler fra fagfolk om, at natriumfluorid var giftigt, og at den rigtige forbindelse man burde bruge var netop calciumfluorid.
Er der nogen, der ved noget om dette, eller har I ikke forstand på det, for der er jo stadig natriumfluorid i masser af tandpasta. Oplysning udbedes. Steen

 • 0
 • 0

Det er interessant at se, at ikke blot i disse kommentarer, men også i mange andre,
får de indlæg, der retter stavefejl og sprogfejl, omgående tommelfingeren nedad.
Konklusionen må være, at man blot skal finde sig i, at ellers vidende mennesker ikke kan stave, og man skal i hvert fald ikke rette dem!

 • 0
 • 0