Danske forskere: Skizofreni begynder i bedstemors livmoder

Skizofreni skyldes en ustabilitet i arvemassen, der gør, at anlægget for sindslidelsen kan opstå helt spontant. Det viser ny forskning fra et europæisk videnskabeligt konsortium, hvori et dansk forskerhold har deltaget.

Det er lykkedes forskerne at identificere tre uafhængige mutationer i arvemassen, såkaldte Copy Number-varianter, der leder til skizofreni. Mutationerne fjerner større stykker af kromosom 1 eller kromosom 15, og forskerne forventer at finde flere typer mutationer med samme egenskab i fremtiden.

»Skizofrene får langt færre børn end andre, hvorfor generne for sygdommen burde forsvinde med tiden, men det gør de ikke. Vores forskning forklarer det paradoks. Samtidig med at generne uddør, genopstår de spontant,« siger forskningschef Thomas Werge fra Skt. Hans, der har ledet den danske del af forskningen.

De mutationer der kan lede til skizofreni skal findes i kromosom 1 og kromosom 15. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

»Den grundlæggende ustabilitet i arvemassen gør, at sådanne ting hele tiden kan ske. Da det gik op for mig, hvor radikalt det er, var min første tanke, at vi sidder på en tikkende bombe. Men på den anden side, var vi jo aldrig blevet til andet end amøber, hvis ikke der var en lille grad af ustabilitet. Uden den er der jo ingen udvikling, ingen evolution,« siger Thomas Werge.

Ens risiko for at udvikle skizofreni grundlægges, når ens forældres kønsceller bliver dannet under ens bedstemors graviditet. Skizofreni antages at skyldes 80 procent arv og 20 procent miljø. Nu skal man se på, hvilke miljøfaktorer skizofrenes bedstemødre er blevet udsat for af alt fra cannabisrygning til forurening og stress.

Nogle kromosomer er mere ustabile end andre, og nogle familier har mere ustabil arvemasse end andre. Forskerne forestiller sig, at miljøfaktoren har betydning for den hyppighed, mutationerne finder sted.

»Man har hele tiden troet, at skizofreni skyldes en lang række små ændringer i arvemassen, der tilsammen i uheldige tilfælde kan lede til skizofreni. Det tydede ikke på, at der var ét major gene, altså én ændring med afgørende betydning. Det viser vores forskning nu, at der er. Men det kan være meget forskellige ændringer, og meget familiespecifikke,« siger Thomas Werge, der mener, at skizofreni derfor måske nærmere er et syndrom end en sygdom.

Resultaterne betyder, at man vil kunne udvikle genetiske analyser til at diagnosticere for skizofreni, hvorved behandling vil kunne indledes meget tidligt, eventuelt endda forebyggende. Ligeledes vil man allerede i fosterstadiet kunne afgøre med en betydelig sikkerhed, om barnet en dag vil udvikle skizofreni.

Man vil også kunne fremstille ægte dyremodeller til forsøgsbrug, eksempelvis transgene mus, der har nøjagtigt de mutationer, man ved leder til skizofreni hos mennesker.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Findes der læger der ved hvad skizofreni egentlig er? Er der ikke snarere tale om en samlebetegnelse for en tilstand som lægeverdenen intet kan stille op overfor.

 • 0
 • 0

På dr.dk var den for 1 uge siden en udsendelse om emnet: http://www.dr.dk/P1/Videnskabensverden/Uds...

Desuden kender jeg en kvinde, hvis søn fik den ubehagelige diagnose skizofreni for 10 år siden. Oven i den situaion, såvel sønnens væsen/væremåde/sygdom/syndrom så måtte hun lægge øre til bebrejdelser om, at det var hendes skyld. Ord der slog meget hårdt, men jeg gjorde hende opmærksom på at der ikke var noget bevis for den påstand. Nu kan jeg så sige hende at hun er frifundet.

 • 0
 • 0

Jeg spekulerer på, om der er en lignende mekanisme for homoseksualitet? De får langt færre børn end ikke homoseksuelle, men alligevel er det forholdsvis almindeligt blandt fugle og pattedyr. Derfor burde tendensen udrydde sig selv. (Jeg kender ikke noget til, om det også findes i andre dyregrupper.) Homoseksualitet er forsøgt forklaret før. En version jeg lige kan huske, er større fertilitet i resten af familien når "genet" er til stede. En anden teori er, at det er tillært. Det tror jeg nu ikke på, og diverse velmenende grupper (især religiøse), har da også forsøgt at afbøssificere folk gennem terapi, hviket ikke påviseligt er lykkedes, selv om nogen hævder det. Vi har næppe hørt den sidste teori endnu desangående endnu.

Ang. Skizofreni skulle der være påvist, at mødre der har været udsat for influenzasmitte under epedimier, har en større tendens til at få børn med skizofreni. Jeg har desværre ikke noget link.

 • 0
 • 0

Mener nu det er opklaret det med homoseksualitet, og det var vist nemlig noget med hormonforstyrelser under udviklingen af fosteret i moderens mave.

 • 0
 • 0

Mener nu det er opklaret det med homoseksualitet, og det var vist nemlig noget med hormonforstyrelser under udviklingen af fosteret i moderens mave

Nej, jeg mener ikke at det er fuldt opklaret, men du har ret i at hormonforstyrrelser er en parameter. Det er påvist at vordende mødre, der får et tilskud af mandligt kønshormon, får flere piger der er lespiske, og hvis de får kvindlige kønshormoner, får de flere sønner der er bøsser, så kønshormoner er bestemt en af årsagerne.

 • 0
 • 0

Ord der slog meget hårdt, men jeg gjorde hende opmærksom på at der ikke var noget bevis for den påstand. Nu kan jeg så sige hende at hun er frifundet.

Det vil jeg nu ikke sige. Hun kan bare ikke gøre for det - hun har det jo i generne. Og måske har hun også selv tendenser i den retning. Så jeg vil anbefale, at hun lader sig undersøge, for en sikkerhedsskyld.

 • 0
 • 0

Resultaterne betyder, at man vil kunne udvikle genetiske analyser til at diagnosticere for skizofreni, hvorved behandling vil kunne indledes meget tidligt, eventuelt endda forebyggende

Nu er det sådan at det er meget svær at behandle skizofreni, og ofte er det en kronisk lidelse som patienterne døjer med resten af deres liv. Så jeg kan ikke lige se det nye og fantastiske i at kunne indlede "behandlingen" hurtigt.

 • 0
 • 0

kronisk lidelse som patienterne døjer med resten af deres liv.

Hvis det er en kronisk lidelse, er det så "resten" af deres liv (at de får det på et tidspunkt), eller er det hele deres liv (at de er født med det)?

En kronisk lidelse, kan måske også være en ikke kronisk lidelse - som gøres kronisk af lægen. Jeg tror, at behandlersystemet, har tendens til at "holde" patienter i det. Faktisk tror jeg ikke på sygdommen må jeg indrømme. Men tror, at det personen fortæller, med stor sandsynlighed på en måde er sandt.

Der findes ufattelige mange mystiske ting her i livet, og mystiske sammenhænge. Ting, der gør at en stor del af befolkningen er religiøse. Vedkommende, har måske bare været udsat for noget af lægen uforklarligt. Som X-Files, eller andet "udenomjordisk"...

Biblen har masser af historier, og størstedelen af jordens befolkning tror på dem.

 • 0
 • 0

[quote]kronisk lidelse som patienterne døjer med resten af deres liv.

Hvis det er en kronisk lidelse, er det så "resten" af deres liv (at de får det på et tidspunkt), eller er det hele deres liv (at de er født med det)?

En kronisk lidelse, kan måske også være en ikke kronisk lidelse - som gøres kronisk af lægen. Jeg tror, at behandlersystemet, har tendens til at "holde" patienter i det. Faktisk tror jeg ikke på sygdommen må jeg indrømme. Men tror, at det personen fortæller, med stor sandsynlighed på en måde er sandt.

Der findes ufattelige mange mystiske ting her i livet, og mystiske sammenhænge. Ting, der gør at en stor del af befolkningen er religiøse. Vedkommende, har måske bare været udsat for noget af lægen uforklarligt. Som X-Files, eller andet "udenomjordisk"...

Biblen har masser af historier, og størstedelen af jordens befolkning tror på dem.[/quote]

Så du tror simpelthen ikke på at lidelsen skizofeni eksisterer?

Dig, ved jeg ikke lige hvordan jeg skal debattere med........

 • 0
 • 0

Det skinner tydeligt igennem 'psykiatrifonden's beskrivelse, at der mest er tale om besættelse eller grader af besættelse. Ved skanning ses at 'høre-området' er aktiveret når Skz hører stemmer, ligesom når fysiske stemmer høres. Homoseksualitet kan også aflæses ved skanning.

Venlig hilsen, Holger

 • 0
 • 0

Jens Madsen: Jeg tror heller på folk når de påstår de har kræft. De siger det sikkert bare for at få opmærksomhed og keder sig og så for at medicinalbranchen kan tjene penge.

At påstå at folk som lider af skizofreni er løgnere (hvad det jo er du gør) er noget svineri. Du har intet begreb om hvad sygdommen gør ved folk, og at sammenligne det med X-files og andet er fuldkomment latterligt.

Idiot

 • 0
 • 0

Læs her

http://www.psykiatrifonden.dk/...reni

Da besvarelsen af dine spørgsmål nok ville bliver en større doktoafhandling der nok ikke ville blive ligeså godt artiklen linket henviser til.

Ja, nu har jeg jo selv prøvet langt de fleste af de ting der står nævnt (og det har måske flere, som ikke vil indrømme...). Så måske, har jeg kendskab til det - i forhold til de fleste. Og jeg ved også at problemet går i sig selv igen, uden behandling. Men det kan tage nogle få år. Så det er ihvertfald en brugbar metode, der fungerer. Gad vide, om lægerne har ligeså gode erfaringer med behandling.

Desuden er det fup, det med at tingene ikke eksisterer. Det er mere korrekt, at det er sandt alt sammen. Men omgivelserne nægter at acceptere det er sandt.

Jeg vil måske kalde det en evne. Og lægernes forståelse af det, svarer til at du kan se, og forsøger at forklare lægen hvad du ser. Imidlertid, kender lægen ikke til syn, og til at se, fordi han ikke har evnen. Han tror ikke på det er muligt. Og derfor, betragtes det som en sygdomstilstand, hvor det i virkeligheden er en øget bevidsthedsevne. Du ved noget, som andre ikke ved.

De religiøse, er mere i trit med virkeligheden, da de trods alt "tror" på noget, og at dette noget, har meget med problemet at gøre.

Hvorfor skal man helbrede personer fra det som er sandt?

Forestil dig, at du bliver kaldt sindsyg, når du fortæller hvad du har set, hørt, osv. med andre øjne til en læge. De tror ikke på dig: Konsekvens, du er sindsyg. Simpelthen, fordi det lyder totalt usandsynligt, for både patienten - og for lægen.

Det er mere mellem himmel og jord, end lægen erkender, og det er problemet. Lægen burde søge råd hos præsten. Lægen, mangler en evne til at fatte det. Måske vil det hjælpe, hvis lægen får nærkontakt af tredie grad, med enten nisser eller guder.

 • 0
 • 0

Vil du også helbrede personer fra "gud"?

Nogle, af de udsendelser, der vises om "mystiske" ting i TV, har mere med det at gøre. F.eks. at du kan havne i fremtiden, og huske ting, du ikke burde vide.

 • 0
 • 0

En god udsendelse, synes jeg, om nisser, er julekalenderhistorien "gammelby". Her er masser af nissetriks, og det ses hvor lidt følsom, at normale mennesker er for virkeligheden. Trods det burde være ganske tydeligt for séeren, at nisser er på spil. Så er der totalt mangel på erkendelse fra personerne i filmen.

Det, som sker i filmen, er at f.eks. alle byens låse går i baglås - samtidigt. Totalt usandsynligt. Men, det er jo det som er sket. Eller at ilden ikke vil brænde. I hele byen: Samtidigt. Der er sammenhænge som ikke skulle kunne forekomme. Fordi, det f.eks. sker samtidigt, som her med låse, eller ilden der ikke vil brænde. Var det sket i enkeltstående tilfælde, så vil nisser måske ikke have været på spil, da det så var tilfældigt.

I nogle tilfælde, kan patienterne gennemskue sammenhængene, som andre ikke kan gennemskue. Derfor kan lægerne ikke se det mystiske...

Men noget er galt. Ikke i patienten - men med virkeligheden.

Der er nemlig også nisser til.

 • 0
 • 0

Vil du også helbrede personer fra "gud"?

Nogle, af de udsendelser, der vises om "mystiske" ting i TV, har mere med det at gøre. F.eks. at du kan havne i fremtiden, og huske ting, du ikke burde vide.

Hvilke udsendelser?!? Husk, at selvom der er forskel på fiktion og dokumentar er det ikke alle dokumentarer, som holder vand, når de først bliver gået efter i sømmene.

Kan du venligst nævne en eneste udsendelse, der holder vand og beviser overnaturlige fænomener?

 • 0
 • 0

Religioner holder ikke hvis du går dem efter i sømmene. Alligevel, er en stor del af befolkningen religiøse. Det er jo underligt.

I langt de fleste tilfælde, er det umuligt at gå noget efter i sømmende, for ting der ikke er reproducerbare. Du glemmer, at den videnskabelige metode, kun gælder reproducerbare emner.

Tager vi nissehistorierne fra gammelby, så er de ikke reproducerbare. Hvis købmanden beder børnene reproducere historien med låsene der går i baglås i hele byen, og de beder nisserne om dette, så vil nisserne nægte at udføre jobbet. Det er nemligt en af de vigtigste egenskaber, at det ikke må kunne bevises ved reproduktion, og nisserne er forpligtet af deres nissegerning, til at ikke må give et håndfast bevis.

Det er fordi, at de elsker at gemme sig. Det er imod dem, at kunne styres, og bruges (misbruges) af mennesker. Det er op til menneskerne at se det mystiske - de kan ikke forvente at det kan "reproduceres", og specielt ikke på kommando. Derfor er den videnskabelige metode ubrugelig, da den kun fungere på repetive hændelser.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten