Danske forskere: Så skadelig er luftforureningen

Et stærkt datagrundlag sammen med gode beregningsmodeller gør, at danske forskere er førende, når det gælder om at afsløre sygdomme forårsaget af luftforurening. Det skriver det naturvidenskabelige nyhedsbrev Rømer fra Aarhus Universitet.

Danske forskere har adgang til nogle af verdens bedste sundheds- og personregistre og kan med avancerede beregningsmodeller fastslå luftforureningen helt ned til enkelte adresser. Derfor har vi i Danmark et enestående billede af, hvad luftforurening betyder for sundheden.

»Når listen over sygdomme, der er påvist i Danmark, er så lang, er det ikke, fordi vi har verdens mest forurenede luft. Den skal vi til storbyer i Asien, Afrika og Sydamerika for at finde. Men selv i en moderat forurenet luft, som vi kalder den i de danske byer, finder vi altså mange alvorlige skader, som stammer fra den luft, vi trækker hver dag,« siger professor Ole Hertel, Aarhus Universitet, som netop har udgivet en oversigtsartikel med en række kolleger.

I artiklen gennemgår forskerne en række danske studier, som viser sammenhæng mellem luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme og episoder med forhøjet luftforurening. Men forskerne har også fundet studier frem, der afslører langtidseffekter som lungekræft og øget dødelighed.

Det kan blandt andet lade sig gøre ved at sammenholde tekniske og geografiske informationer med registre over dødsårsag, indlæggelser og receptpligtig medicin. På den måde er det for eksempel lykkes forskerne at finde en sammenhæng mellem diabetes og luftforurening.

»Det var en overraskelse for mig, at studierne viste en sammenhæng mellem luftforurening og diabetes. Det er rimelig nyt, at luftforurening kan give sukkersyge, og man arbejder på en biologisk forklaring på denne sammenhæng. Det er et eksempel på, at vores meget detaljerede måde at arbejde på i Danmark giver nogle skarpere resultater,« siger Ole Hertel.

Senere på året vil forskerne komme med en detaljeret oversigt, som viser, hvilke sygdomme luftforurening medfører.

Kilde Rømer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak for at rette fokus i disse tider, hvor CO2-udledningen ellers løber med al opmærksomheden, mens de ting der dræber os direkte ikke ofres megen opmærksomhed.

 • 10
 • 2

Nu er forurening mange ting. I Rømer-artiklen som der henvises til nævnes partikelforurening, og vi kommer så til det mest interessante spørgsmål: hvem kan gøre noget ved det? Er de staten eller os selv?

Der kom en lov om filtre på dieselbiler, men hvad angår personbiler valgte de fleste som jeg blot at betale en ekstra afgift, da partikelfiltre som ikke er installeret fra starten vist ikke virker.

Nu opholder de fleste af os det meste af tiden inden døre. Så vidt jeg husker var der for nylig en artikel her i avisen om at stearinlys er langt den største partikelforurener i hjemmet. Så sluk bare dem hvis det ikke er juleaften.

 • 4
 • 0

Disse forfærdelige svinere, må vi heller ikke glemme. Hvis det var forbudt at have et blikspand med bål i stuen, så kunne jeg helt slippe for min astmamedicin. Jeg går jævnligt til kontrol for dette, og det bliver kun værre og værre. Men som min læge siger: Der er mange der er dumme, og forstår ikke hvor farligt det er med al den røg fra disse ovne.

Men som han også sagde: Vi har også en del sygeplejersker som både passer lungekræftpatienter, og ryger cigaretter.

 • 5
 • 5

Kunne sammenhængen mellem luftforurening og diabetes skyldes, at luftforureningen findes på uattraktive adresser (trafikstøj), hvor lavtuddannede med ringe bevisthed om sund kost og livsstil er tvunget til at bo?

Der kan selvfølgelig også være den direkte biologiske sammenhæng, der antydes i artiklen.

 • 4
 • 0

Erik Bruus jeg bor et sted der er så hårdt plaget af brændeovne at udeluften tit lugter af bål og luften er diset og uklar pga røg. Det er kun slemt når luften er stillestående eller når der er en svag vind fra øst. Jeg tror at røgen samler sig her pga jeg bor i en lille dal. Løsningen på mit problem har været en luftrenser som indenholder et hepa og et kulfilter. Hepafilteret fjerner de fleste af pertiklerne i røgen og kulfilteret fjerner den grimme lugt. Jeg købte den mest pga at hvis jeg først havde fået åbnet et vindue når der var røg udenfor var det umuligt at slippe af med røgen igen ved udluftning fordi at jeg kun ville lukke mere røg ind. Nogen gange var det så slemt at jeg ikke kunne sove. Jeg har efterfølgende fundet ud af den generelt forbedre indluften.

Så løsningen for dig må værre en luftrenser i soveværelset. For mig har det virkelig hjulpet en del. Jeg køre med en Electrolux Oxygen Z9124 som er meget lydsvag.

Ps sørg altid for at have et ekstra kulfilter liggende.

 • 3
 • 0

Mange tak Elias. Den vil jeg kigge nærmere på. Det kan måske også hjælpe mig, nu man ikke har adgang til frisk luft. mvh, Erik.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten