Danske forskere: Levende bakterier i yoghurt er spild af penge

10. maj 2016 kl. 08:5521
Danske forskere: Levende bakterier i yoghurt er spild af penge
Levende bakterier i pilleform og i yoghurt spiller formentlig ingen rolle for dig, hvis du er sund og rask i forvejen. Illustration: veganbaking.net.
Kosttilskud og yoghurt med mælkesyrebakterier er helt unødvendigt, hvis man har en sund tarmflora. Det viser nyt metastudie fra Københavns Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mælkesyrebakterier og bifidobakterier i pilleform og i yoghurt giver os en idé om, at vi lever ekstra sundt. Men i virkeligheden ser det ud til, at præparaterne ingen effekt har, hvis vi er sunde og raske i forvejen.

Det understreger en gruppe forskere fra Københavns Universitet, som i et nyt metastudie påpeger, at der intet videnskabeligt belæg findes for, at bakterierne giver os et ekstra sundhedsboost.

Dine gode bakterier

I Ingeniørens serie af megatendenser følger vi i disse måneder 'dine gode bakterier' – din såkaldte mikrobiota, som hjælper dig med at tygge maden og træne immunforsvaret og som forskerne håber, kan udnyttes i kampen mod sygdomme. Følg med her.

»Den største del af det enorme globale marked for probiotika, der i 2015 blev værdisat til 33 mia. dollars, sælges til raske voksne mennesker, så det er meget tankevækkende, at det ikke ser ud til gøre hverken fra eller til, når man sammenligner tarmbakterier fra raske mennesker i perioder, hvor de tager hhv. probiotika og placebo,« siger Oluf Borbye Pedersen, professor og forskningsleder ved Novo Nordisk Foundation Centre for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

Læs også: Chr. Hansens direktør: »Probiotika kan blive vores bioethanol«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studiet, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Genome Medicine, er en kritisk analyse af den tilgængelige videnskabelige litteratur vedrørende brug af probiotika på raske voksne mennesker. Ud af 1.368 studier kiggede forskerne især på 7, som var såkaldt randomiserede kliniske behandlingsforsøg, hvor probiotika blev sammenlignet med placebo. Analysens fokus lå på bakteriearterne Lactobacillus og Bifidobacterium, som vi typisk kender fra yoghurtprodukter og fra kapsler.

Ganske vist har nogle studier tidligere vist positive helbredseffekter ved irritabel tyktarm, diarré efter antibiotikabehandling eller forebyggelse eller afkortelse af ’turistdiarré’, men der er altså ikke håndfaste tegn på en effekt for raske voksne, understreger Oluf Borbye Pedersen. Han vil dog ikke vil afvise, at nogle former for probiotika kan have gode helbredsmæssige virkninger, da der kun er udført meget få og små studier af probiotika med dybdegående analyser af afføringen.

Læs også: Rumbiolog: Bakterier skal hjælpe astronauter med at leve på Mars

Alligevel påpeger han en tendens til, at folk gerne vil være ’på den sikre side’ og rask væk går efter yoghurt til morgenmad og måske en tablet sammen med aftensmaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sammenligner vanen med forbrugernes ivrige indtagelse af multivitaminer, som også er ganske overflødig, hvis man spiser en almindelig vestlig kost.

»Der går automatreaktion i den. Vores mor og mormor sagde, at vi skulle spise vores vitaminpille, og så gør vi det bare uden at tænke over, at videnskaben faktisk har understreget gang på gang, at den ikke gør nogen stor forskel,« understreger Oluf Borbye Pedersen.

Læs også: Bakterie-cocktails skal afhjælpe autisme og astma

Hos Arla er senior vice president for forskning og udvikling Sven Thormählen udmærket bekendt med de manglende videnskabelige beviser, og at virksomheden derfor ikke kan anprise sundhedsfremmende effekter ved indholdet af Lactobacillus og Bifidobacterium.

»Vi anerkender, at forskningen ikke entydigt kan forklare, hvorvidt de probiotiske bakterier har en gavnlig effekt på mavesundheden eller ej, og vi valgte derfor i 2013 at markedsføre Cultura med anprisningen ’Holder Maven i Balance’ med udgangspunkt i calcium-indholdet i Cultura, som den europæiske fødevaremyndighed giver lov til,« siger han og fortsætter:

»Vi ved dog, at nogle mennesker fordøjer de fermenterede produkter bedre, og flere studier peger på, at bakterierne stimulerer immunforsvaret. Det er dog vigtigt for os at overholde anprisningsreglerne og fødevaremyndighedernes anvisninger på dette område,« siger Sven Thormählen, men understreger, at der forskningsmæssigt er en udfordring i, at ingen ved, hvad der præcist definerer et ’raskt mikrobiom’.

Læs også: Halvandet kilo tarmbakterier kan rumme nøglen til din sundhed

Oluf Borbye Pedersen mener dog, at producenter af yoghurt og såkaldt funktionelle fødevarer samt kosttilskud i tabletform slet ikke behøver direkte at reklamere med, at produkterne har en effekt. Budskabet ligger implicit i påtrykte billeder af aktive mennesker og i opståede myter om, at hvis man spiser yoghurt, så bliver man ekstra sund og rask, hvilket også fremgår af forskellige opslagsværker som Wikipedia, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger dog, at misforholdet mellem videnskabelig evidens og unuanceret markedsføring af probiotika er langt større uden for end i Danmark.

»I USA og Kina kan man jo næsten ikke undgå at se de store blinkende reklamer for helsekostprodukter af denne art, og det synes vi, at myndighederne internationalt set bør interessere sig mere for,« siger Oluf Borbye Pedersen.

»Det er ikke nok, at probiotika er sikre og uden bivirkninger, som myndighederne forlanger det i dag. Som forbruger har man også en berettiget forventning om at blive informeret vedrørende eventuelle videnskabeligt underbyggede fordele for helbredet,« siger Oluf Borbye Pedersen.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
1. juni 2016 kl. 21:23

Hej.

Mit sidste indlæg, der handlede om vitaminer, mineraler og antioxidanter, var utrolig langt.

Dette her er kort.

Jeg vil blot give det link til den artikel om mælkesyre- og bifido-bakterier, som jeg snakkede om. På hjemmesiden har PH.D. i miljømedicin Maja Kirkegaard advaret om at indtage tilskud, der indeholder store mængder af bakterien l. Acidhophilus, der jo ellers hører til de "gode" bakterier. Om hun har ret i sine teorier, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg kan fortælle, at flere kapsler indeholder relativ store mængder af denne bakterie.

Linket er : https://rosemaimonide.com/2013/02/vigtig-ny-viden-om-probiotika/

Kærlig hilsen 'Jan, Projekt S og T

20
24. maj 2016 kl. 23:53

Hej Lars Røssell.

Jeg har læst dit interessante indlæg og dine to spændende links.

MULTI-VITAMIN/MINERAL-PILLER, ANTIOXIDANTER M.M. :

Du kommer med det væsentlige faktum, at vitaminpiller er en milliardindustri. Derfor er der også skjult og ikke skjult reklame forskellige steder.

F.eks tager jeg tit de to helse-blade "Naturli" og "Sund-Forskning" i helsekostbutikker. De er begge gratis. Og de har begge hjemmesider. I et eller begge foretagender er der reklamer af produkter. Der er også artikler om bestemte produkter. I min verden kan skribenterne af artiklerne i det ene eller begge foretagender ikke kalde sig 100 % uafhængige, da der kommer reklameindtægter ind ved en eller begge foretagender.

Og f.eks har producenten Biosym -EFTER MIN MENING - vildledt forbrugerne i deres reklame eller tekst af multi-vitamin/mineral-pillen Omnimin. Derfor har jeg hele 2 gange meldt producenten til myndighederne. Nogle andre producenter kan i mine øjne også lave reklamegas af og til.

Du nævner også det væsentlige, som placebo-effekten er. Det har igennem mange år undret mig, hvor meget brugere af kosttilskud, naturlægemidler, rigtige lægemidler og behandlinger kan undervurdere placebo-effekten. Hvis en person får det bedre af at tage en multi-vitamin/mineral-pille eller rigtige lægemidler, kan det hos denne enkelte person skyldes placebo-effekten. Det glemmer mange.

ER MULTI-VITAMIN/MINERAL-PILLER, ANTIOXIDANTER OG ANDRE TILSKUD FARLIGE - OG HAR DE GAVNLIG VIRKING ? :

Du kommer ind på det vigtige spørgsmål, om sådanne ting kan være farlige og at nogle advarer mod disse.

Jeg har det sådan, at jeg er dybt forundret over, at ikke-fagfolk og alternative fagfolk er så letsindige m.h.t. de mængder af stoffer, som nogle indtager. Jeg forstår ikke, at forbrugere tør tage så store mængder, som nogen åbenbart gør. Og jeg forstår ikke, at alternative fagfolk som f.eks læge carsten vagn hansen alias radiodoktoren tør anbefale - eller sige god for - så store mængder, som han gør.

Nogle tilskud med enkelte vitaminer som f.eks vitamin E findes i så høje mængder, at jeg synes, at der bør stå noget i retning af, at der muligvis kan være en risiko for skadelig overdosering gennem årelang indtag.

På samme måde forstår jeg ikke, at man turde spise to piller af multi-vitamin/mineral-pillen Omnimin, der indeholder flere stoffer i betydelig større mængder end myndighedernes daværende etablerede ADT-værdier . ( ADT er myndighedernes Anbefalet Daglig Tilførsel ). Det kan måske ikke udelukkes, at den nye Omnimin Pure kan gavne helbredet utrolig meget, men jeg er bange for skadelig overdosering. Selvom Biosym vist har netsat mængden af E-vitamin fra Omnimin til Omnimin Pure er jeg ikke tryg. E-vitamin er jo ligesom A-, D-, og K-vitamin fedtopløselige og derfor kan de nemmere være skyld i skadelig overdosering.

Jeg er også klar over, at Susanne Bugel er skeptisk m.h.t. visse tilskud med vitaminer og mineraler. Hun har arbejdet inde på det daværende Forskningsinstitut For Human Ernæring på eller ved KVL-Landbohøjskolen.

Førhen har jeg ønsket at tage et tilskud af E-vitamin på 20-30 mg af den mest kendte type af vitamin E, som er en del mere end 100 % ADT. Men efter at have været i kontakt med Christian Gluud ønsker jeg kun et tilskud på 10-20 mg af den mest almindelige form for E-vitamin.

Jeg tør ikke spise almindelige multi-vitamin/mineral-piller med 100 % ADT, da jeg er bange for skadelig overdosering af visse stoffer. Jeg har læst det meste af rapporten " Danskernes Kostvaner 2011 - 2013 " fra DTU -Fødevareinstituttet. I den kan man se på de dele af befolkningen, som får de højeste mængder af vitaminer og mineraler gennem kosten. Måske kan disse få skadelig overdosering af et eller flere stoffer, dersom de tager en pille med 100 % ADT af de fleste vitaminer og mineraler. Mange fagfolk kan være meget uenige med mig m.h.t. dette.

I DE TO ARTIKLER, SOM DU LINKER TIL, NÆVNES CHRISTIAN GLUUDS STORE METAANELYSE ELLER REVIEW :

Metaanelysen eller reviewet, som Christian Gluud var med til at lave, påstod, at der muligvis kunne være sundhedsproblemer ved at indtage nogle af de antioxidanter, som findes i visse multi-vitamin/mineral-piller og andre piller. Og de så vist ingen gavnlig effekt. Denne rapport var på flere hundrede sider. Jeg nåede at læse cirka halvdelen af denne meget lange rapport. Derfor ved jeg hvilke typer antioxidanter og hvilke mængder der var i mange af forsøgene.

Jeg læste ligeledes hvad både myndighederne, alternative behandlere, en talsmand fra industrien og flere andre mente om undersøgelsen. Og jeg var i kontakt med Christian Gluud og mange andre vedrørende undersøgelsen.

Derfor synes jeg at det er mere nuanceret end det, som dit indlæg og dine to artikler linker til, Lars.

Det følgende bygger på hukommelse.

Så vidt jeg husker, var der i nogle af forsøgene fra metaanelysen/reviewet kun brugt en enkelt antioxidant eller få antioxidanter. Det kan være skyld i at disse forsøg viser manglende gavnlig effekt og måske ligefrem sundhedsmæssige problemer. Enhver der ved noget om ernæring ved jo, at stoffer samarbejder med hinanden. Stoffer kan dog også modarbejde hinanden. Set i lyset af det er det muligvis bedre at bruge flere eller relativ mange antioxidanter i forsøg samt evt. supplere med en bredtdækkende multi-vitamin/mineral-pille, der indeholder mange stoffer.

I flere af forsøgene blev der brugt C vitamin uden bioflavonoider. Men måske ville c-vitamin blive mere effektiv, hvis det blev taget sammen med bioflavonoider. Det har læge og radiodoktoren Carsten Vagn Hansen været inde på.

Iøvrigt tydede en del af forsøgene på, at der kun var brugt den mest almindelige form for vitamin E. Det var dog svært at finde ud af, om der vitterlig var tale om kun den mest kendte type af E-vitamin. Det er måske dårligt, hvis der kun er brugt en type E-vitamin i nogle af forsøgene og ikke flere typer. Måske bør alle 8 typer af E vitamin bruges i forsøg. Det har den orthomolekylære læge Claus Hancke og læge og radiodoktoren Carsten Vagn Hansen været inde på. Noget tekst på producenten Pharma Nords hjemmeside kunne dog tyde på, at det er nok med blot den mest almindelige type.

Så vidt jeg husker var det heller ikke altid 100 % naturligt E-vitamin, der blev brugt i forsøg. Det er måske en ulempe. Men det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Et andet problem ved undersøgelser af visse stoffer er, at man muligvis kun har givet pillen en gang om dagen. Ved piller med visse antioxidanter eller stoffer fra planter kan det tænkes, at de bør gives to eller flere gange om dagen. Det er jo ikke utænkeligt, at nogle stoffer forbruges/udnyttes/nedbrydes relativ hurtigt i kroppen.

Så er der også mange skriverier frem og tilbage om man har brugt de mest optimale typer af vitaminer, mineraler og antioxidanter. F.eks findes der flere typer af selen og tilskud med antioxidanten Q 10.

Måske kan en multi-vitamin/mineral-pille med normale eller større mængder D-vitamin, større mængder af visse antioxidanter, bioflavonoider, gode typer af mineraler samt antioxidanterne Q10, Alfa Lipon Acid, visse karotener, lutein , SOD samt måske antioxidanter fra kakao, grøn the og bærrene aronia og acai ELLER andre spændende ting gavne helbredet hos folk, der spiser en normal eller sund kost, dersom de tager to gange om dagen. Hvis sådanne ting ikke er undersøgt, mener jeg, at man ikke har undersøgt tingene grundigt nok.

På baggrund af alt dette mener jeg, at det er alt for tidligt at sige, at visse multi-vitamin/mineral-piller med antioxidanter ikke virker.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

19
16. maj 2016 kl. 09:31

hvilken betydning har det for os, at man vildleder så meget i USA

Danmark hænger på et stadig kortere slæbetov efter USA når det gælder trends indenfor fødevare, misbrug, krig, kriminalitet, falske anprisninger, skatteunddragelse o.s.v.

TTIP traktaten vil kunne facilitere og øge flere af de nævnte ulemper og øge behovet for militarisering af forbrugermodstand mod mørklægning af varernes indhold samt deres sundheds og miljøskader.

18
15. maj 2016 kl. 23:01

»I USA og Kina kan man jo næsten ikke undgå at se de store blinkende reklamer for helsekostprodukter af denne art, og det synes vi, at myndighederne internationalt set bør interessere sig mere for,«

Jeg forstår ikke helt hvad OBP hentyder til her? Han nævner to nationer som gør det dårligt, men forventer at det er noget "myndighederne internationalt" skal håndtere? Er der myndighederne i USA og Kina eller er det "international myndigheder" som FN (FOA, WHO m.fl) eller EU der bør sæte ind overfor vildledningen i USA og Kina?

... og, hvilken betydning har det for os, at man vildleder så meget i USA og Kina? Har det nogen betydning overhovedet?

17
15. maj 2016 kl. 22:55

@Camilla Bang Det er ikke ubetinget smart at spise yogurt-produkter i de lande man rejser til. Man bør i hvert fald lige sætte sig lidt ind i hvordan de er produceret. Nogle steder produceres de under decideret uhygiejniske forhold og mange steder blandes yogurten op med vand inden den serveres. Og vand fra lokale kilder er den typiske årsag til dårlig mave på rejsen.

16
12. maj 2016 kl. 16:04
15
12. maj 2016 kl. 15:42

Hej.

MULTI-VITAMIN/MINERAL-PILLER :

Oluf Borbye Pedersen er tæt på at vrøvle, da han udtaler sig om vitaminpiller. Eller jeg vil hellere sige det på den måde, at det mig bekendt endnu ikke er dokumenteret, at folk på almindelig vestlig kost ikke vil have gavn af specielle multi-vitamin/mineral-piller med vitaminer, mineraler, D-vitamin og visse antioxidanter.

TILSKUD AF MÆLKESYREBAKTERIER :

Der er meget stor forskel på de forskellige tilskud af mælkesyrebakterier og bifidobakterier på det danske marked.

For det første er der stor forskel på antallet af bakterier i de forskellige tilskud. Nogle indeholder relativ få, mens der er tilskud, der indeholder betydeligt over 10 milliarder bakterier pr dagsdosis.

For det andet er der også forskel på hvilke bakterier, der er i de forskellige tilskud.

For det trejde har en del tilskud relativ høje mængder af lactobacillus acidophilus. Et eller flere andre produkter påstås at have kun små eller ingen mængder af denne bakterie. Nogle ser det som en fordel, at tilskud har høje mængder af denne "gode" bakterie. Men en person mener, at denne bakterie kan komme til at nærmest overkolonisere området i tarmsystemet, så hun anbefaler tilskud med ingen eller kun små mængder af lactobacillus acidophilus. Jeg kan se, om jeg kan finde frem til hende igen, hvis det ønskes.

For det fjerde er der nogle af tilskudene, som har stoffer tilsat som gavner bakterierne. Jeg er ikke sikker, men jeg tror ikke, at alle tilskud indeholder disse gavnlige stoffer. Det tør jeg dog ikke lægge hovedet på bloggen over.

Og for det femte indeholder nogle tilskud kun få slags bakterier, mens andre indeholder mange forskellige slags.

I øvrigt er nogle bakterier kapslet inde i materiale, så de kan overleve mavesyren. En eller flere andre producenter påstår, at deres bakterier godt kan tåle mavesyren.

Med andre ord er der meget stor forskel på mange af de forskellige tilskud af mælkesyrebakterier og bifidobakterier på det danske marked. Og det samme gælder måske på det globale marked.

I de forsøg, der viser ingen positiv effekt af sådanne tilskud, kan der derfor være brugt de forkerte tilskud. Det kan være at visse specielle tilskud kan gavne sunde og syge mennesker. Det skal jeg dog ikke gøre mig klog på.

MIT VALG SOM PRIVATPERSON :

For mange år siden kom jeg til at spiste nogte dårlig mad på København Hovedbanegård. Jeg fik det hamrende dårligt.

Siden dengang har jeg taget kapsler med mælkesyre- og bifidobakterier. Min teori er, at disse kan være med til at forebygge eller lindre, hvis jeg igen er kommet til at spise dårlig mad. Men jeg har intet at have denne teori i. Så jeg ved ikke, om min teori er rigtigt.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

14
11. maj 2016 kl. 16:33

Det kan også være at din mave/tarmflora efterhånden har tilpasset sig nogle af de bakterier der før gav problemer så du nu kunne klare en tur uden problemer uden pulver?

Det kan jo være lidt som med husråd mod fodvorter. Folk prøver forskellige nogle ting indtil der pludseligt er noget der virker og giver husrådet kredit for det selv om det i virkeligheden bare var immunforsvaret der besluttede sig for at komme i sving og angribe viruset.

Så du må tage de næste par ture uden forholdsregler og se om det vender tilbage. Man må ofre sig for videnskaben..

13
11. maj 2016 kl. 16:24

Det har jeg! Pharaos forbandelse kalder de det i Egypten, og det er ikke sjovt. Men de sidste 4 gange med probiotik, har der intet været. Bruger ikke håndsprit eller undgår salat, og børster tænder fra vandhanen.

11
11. maj 2016 kl. 15:34

Jeg rejser en del i Afrika, og starter en uges tid før med probiotik pulver, og i modsætning til mine rejsefæller, har jeg stort set aldrig vrøvl med maven.

10
11. maj 2016 kl. 08:21

Der er jo heller ikke brug for en "effekt" på raske mennesker.

Hvis det virker forebyggende eller forbedre "tilstanden" for en syg så er det da nok.

Ligegyldig forskning som går ud på at brænde offentlige forskningsmidler af.

7
10. maj 2016 kl. 16:11

Med sådan en artikel, kommer man nemt til at tro at det handler om folkesundhed. Det gør det ikke... Det handler om 33 milliarder dollars. Det handler om markedsføring og den forskning der vanligt finder sted, skal naturligvis bruges til netop markedsføring (sagde nogen BALA). Derfor bliver negative resultater holdt tæt og den generelle forskning er som udgangspunkt værdiløs eller utroværdig. Forskning og Neoliberalism skal skilles ad, ellers er debatten nytteløs og spild af tid - baseret på falske forudsætninger.

6
10. maj 2016 kl. 16:03

Google kan ikke finde original-artiklen.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

5
10. maj 2016 kl. 16:01

Jeg har ikke præcise tal, men der vil altid være overlevende bakterier. Yoghurten vil dels virke som buffer mod direkte kontakt med mavesyren, og dels er opholdet ikke specielt langt. Det er ikke mange bakterier der skal overleve for at de hurtigt kan formere sig op igen når betingelserne er i orden. Der skal temmeligt meget til at sterilisere noget fuldstændigt, og det kan vores maver ganske enkelt ikke.

4
10. maj 2016 kl. 14:15

Netdoktor er, så vidt jeg har lært, ikke i konflikt med sig selv.

Ifølge, hvad jeg har lært, er der ingen grund til at bruge tabletterne mod rejsediarre ved udlandsrejser - spild af penge. Men lokal yoghurt (dvs. mælkesyrebakterier) er godt forebyggende og behandlende, uanset hvor man er henne.

3
10. maj 2016 kl. 13:16

Det spændende er effekterne på syge tarme.

2
10. maj 2016 kl. 12:59

Jeg har også før tænkt over hvor mange af disse bakterier slipper helskindet igennem mavesyren inden de når til tarmen hvor det er tanken at de skal hjælpe. Hvis de ikke længere er levende så gør de jo ikke meget gavn, udover at de nok indeholder lidt proteiner..

1
10. maj 2016 kl. 10:35

Kontradikterer dette citat ikke selve artiklens overskrift?

Youghurt kom for alvor frem i 1965. Man skrev om bulgarske bønders sundhed, der måtte skyldes youghurt...

Den industrifremstillede youghurt havde dog ikke nogen sundhedsfremmende virkning hvilket man mente skyldtes monokultur.

Derfor fremstillede Arla "Cultura Balance" med flere bakteriekulturer.

Citat fra denne artikel:"mælkesyrebakterier er helt unødvendigt, hvis man har en sund tarmflora". Artiklen skriver ikke noget om en usund tarmflora, f.eks. ved rejsediarré. Netdoktor.dk er her i konflikt med sig selv: På én side står der "Probiotika (det vil sige midler indeholdende bakterier eller svampe som er en del af den normale flora i tarmen) har ingen sikker forebyggende effekt og anbefales ikke som generel forebyggelse mod rejsediarre." På en anden side står der:"Man kan forsøge at forebygge eller behandle rejsediarré med mælkesyrebakterier."

Andre steder mener jeg at have læst at probiotika med forskellige bakteriekulturer kan "genoprette" tarmfloraen.