Danske forskere: IoT-data kan invadere privatlivet

Plus14. august 2021 kl. 13:085
Danske forskere: IoT-data kan invadere privatlivet
Illustration: jamesteoh/Bigstock.
IoT-sensorer kan bruges til at indsamle oplysninger om eksempelvis elforbrug og luftkvalitet i et lokale, men ud fra disse simple data kan privatlivsinvaderende informationer også udledes. Det tænker man bare ikke på, lyder det fra ph.d.-studerende og professor ved SDU Software Engineering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange danskere har fået installeret en smart elmåler koblet op på internettet for at undgå at skulle aflæse og indberette forbrug manuelt en gang om året. Andre har installeret sensorer til at måle luftkvaliteten. Men IoT-løsninger som disse - udover at være fikse - åbner også døren for at kigge ind i borgeres privatliv på måder, som mange forbrugere og store dele af industrien i dag slet ikke overvejer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
31. august 2021 kl. 20:24

"Mange danskere har fået installeret en smart elmåler koblet op på internettet for at undgå at skulle aflæse og indberette forbrug manuelt en gang om året." Det har faktisk ikke været friviligt at få dette installeret for de involverede. Måske skulle man overveje et sagsanlæg mod sit elselskab med udgangspunkt i GDPR og nødvendighedskriteriet?

3
15. august 2021 kl. 17:36

Så er det bare om at man ikke køber et IoT køleskab, som fortæller om man småspiser af indholdet, eller en IoT vaskemaskine der kan fortælle om man nu har vasket tøjet godt nok. Alt i alt skal man måske tænke på om IoT mere er en forretningsmodel som nogle firmaer bruger til at sælge produkter, end det er udtryk for et reelt behov for de fleste. IoT er efterhånden så meget hypet op, at man føler sig gammeldags når man ikke har internetadgang til hele sit hus. Så - måske skulle både private mennesker og firmaer overveje om de virkelig har brug for IoT. Den eneste, men også reelle, fordel er jo at man ikke skal trække ledninger til "dimserne". Men på den anden side skal man ofte huske at skifte batteriet .

1
15. august 2021 kl. 09:46

"..Problemet er faktisk, at vi har haft for få alvorlige tilfælde. Det gør det sværere at motivere problemstillingen og tydeliggøre, hvorfor det er et reelt problem..."

Alternativet kunne teoretisk set være, at misbruget har været indledt fra dag 1, at kriminelle på stribevis af områder diskret har overtaget magten ude i kulissen. Og at de ikke har nogen speciel interesse i at få bremset deres forretningsmodeller.