Danske forskere: Her er de fisk, som vil svømme i vores varme hav

Den globale opvarmning forandrer livet i vore farvande, så vi om 70 år kan fange nogenlunde de samme fisk som vore forfædre cirka 7000 til 3900 år før vor tidsregning. Fangsten kan være sydlige arter som ansjoser og havbars.

De arter er danske fiskere allerede begyndt at få nettene oftere. Fiskene hører ellers til i Middelhavet og i Den Biskayiske Bugt. Men hvis temperaturen i havene følger klimamodellernes forudsigelser og stiger omkring 3 grader i løbet af de næste 70-100 år vender fiskene tilbage.

Det spår forskerne fra Danmarks Fiskeriundersøgelser ved Danmarks Tekniske Universitet og Zoologisk Museum på baggrund af studier af 108.000 fiskeben fra arkæologiske udgravninger i Danmark.

Rygrad fra ansjos fanget af stenalderfolk ved Krabbesholm. To forbundne ryghvirvler fra en nutidig ansjos er med til sammenligning. Foto: History of Marine Animal Populations - G. Brovad Illustration: History of Marine Animal Populations - G. Brovad

Fiskebenene stammer fra en af de perioder, hvor havtemperaturerne omkring Danmark har været højest. Dermed kan de arkæologiske kilder være en indikator for, hvilke arter vi i fremtiden får at se i vores farvande i kølvandet på den globale opvarmning.

Torsk kan klare temperaturstigning

Forskerne fandt også tusindvis af torskeknogler i de arkæologiske fund. Fundet var i første omgang overraskende, da forskning har vist, at 1980'erne og 1990'ernes temperaturstigninger i Nordsøen har været hårde for bestandene af ungtorsk.

De nye fund viser imidlertid, at torsken godt kan klare en temperaturstigning, hvis bare fiskeritrykket indrettes efter bestandens størrelse, lyder konklusionen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Danmarks Fiskeriundersøgelser skriver:

Klimamodeller forudsiger, at temperaturen i havene stiger omkring 3 grader i løbet af de næste 70 - 100 år.

Ingeniøren ændrer til:

Når Danmarks farvande bliver tre grader varmere om 70 år,

I en anden debat skriver Rolf Ask Clausen:

Vi anstrenger os meget for at der skal være "dækning for rubrikkerne" - som det hedder i journalistfagsproget.

En ting er at I laver en tvivlsom omskrivning af kilden, I glemmer også at temperaturen i Danske farvande er meget afhængig af havstrømme.

Er det her hvad du kalder "dækning for rubrikkerne"?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten