Danske forskere er ikke skøre nok

25. september 2020 kl. 02:001
Danske forskere er ikke skøre nok
Den frosne lortekniv er ubrugelig til at skære med, konstaterer en britisk forskerhold, som modtog den alternative Ig Nobelpris i materialevidenskab. Det rejser tvivl om en opsigtsvækkende historie fra polarforskeren Peter Freuchen. Illustration: Michelle R. Bebber/Metin I. Eren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Uddelingen af dette års Ig Nobel-priser, som vi for et par uger siden så frem til med stor spænding her på Bagsiden, blev lidt af en skuffelse.

Priserne, som uddeles for forskning, der først får folk til grine og dernæst tænke, gik nemlig igen Danmark forbi. Og det selvom Danmark gentagne gange inden for de senere år har inviteret prisernes primus motor, amerikaneren Marc Abrahams, på besøg i Danmark for at holde foredrag.

Dette intense lobbyarbejde, kan vi konstatere, har været en fiasko.

De enkelte priser er udførligt omtalt på ing.dk. Her skal vi blot nævne prisen inden for materiale­videnskab, som gik til en britisk forskergruppe, der har påvist, at frossen menneskelig afføring ikke er særlig velegnet til at forme til velfungerende knive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at det er interessant viden, hvis man lige skulle mangle en god kniv derhjemme, er det nemlig heldigvis også et forskningsprojekt, der har lidt med Danmark med at gøre.

Under en ekspedition i 1924 blev polarforskeren Peter Freuchen under en snestorm begravet under et tykt lag af hård sne, og han slap kun efterfølgende ud, fordi han formede en mejsel af sin afføring, som han brugte til at hakke sig ud gennem sneen.

Måske ud af denne historie opstod en fortælling hos inuitter i Canada om en gammel mand, som i 1950’erne formede en kniv af sin afføring, som han brugte til at dræbe en hund med - eller også er denne fortælling virkelig sand.

Selv om vi kun har Peter Freuchens ord for hans beretning, kan den sagtens være sand, men knivhistorien tror de britiske antropologer ikke på, efter at de er gået videnskabeligt til værks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsgruppens leder, Meten I. Eren fra Kent State University, gik på en arktisk diæt med højt indhold af proteiner og fedtsyrer gennem otte dage, og fra fjerdedagen opsamlede han sin afføring.

Den blev opbevaret på frost og siden formet til knive både med hånden og brug af en metalfil. Og så prøvede forskerne at skære i frosne huder og skind med frosne knive. Men ved den direkte kontakt smeltede afføringsknivene; de var ubrugelige til formålet.

Moralen i denne historie er ifølge de britiske antropologer, at man ikke skal lade sig binde alle skrøner på ærmet, men teste dem for at undersøge, hvilke man kan have tiltro til. Det er jo ikke skørt, men så sandt, så sandt.

Tilbage står dog spørgsmålet: Hvorfor er danske forskere ikke skøre nok til at skaffe os en Ig Nobelpris? Og hvad skal vi gøre ved det?ram

> Læs mere om årets priser ing.dk/238639

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. september 2020 kl. 07:00

Flere forskningsresultater bør indgå i en metaundersøgelse inden vi må acceptere det danske nederlag. Fæces-forskning er trods alt ikke for amatører, resultaterne er afhængige af mange parametre, ikke mindst temperaturen hvorunder udskæringen foretages.

Heldigvis har vi fra dansk side allerede gjort vore erfaringer siden Peter Freuchen, og der er håb om en pris til næste år, forudsat at Dolketinget afsætter de nødvendige milliarder til denne for samfundet så vigtige indsats!

https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE9920570/dansk-forsker-goer-det-muligt-at-sammenligne-affoering-verden-over/