Danske forskere: Dyre maskiner producerer virkningsløst basisk vand

Førende danske forskere og læger afviser, at der skulle være nogen sundhedsmæssige fordele ved at drikke basisk vand fra en ny type vandbehandlingsanlæg, der i Danmark sælges til priser på mellem 8.000 og 25.000 kr.

»Jeg tror ikke, at det har nogen som helst betydning for vores sundhed, om vi drikker let basisk vand,« siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, der er en af Danmarks førende forskere inden for vand og sundhed:

»Vores krop er indrettet til selv at holde balance i kroppens syre og base. Når vandet kommer ned i maven, vil det alligevel møde mavesyren, som har en pH-værdi på cirka en. Basisk vand vil altså blive surt lige med det samme,« siger han.

Hans-Jørgen Albrechtsen henviser til, at for eksempel pH-værdi, hårdhed og bufferevne i det danske drikkevand er forskellig på tværs af landet:

»Hvis vandets pH-værdi skulle være en superkritisk størrelse, så ville folk i Vestjylland være mere syge end folk i Østdanmark – og det har jeg ikke kendskab til skulle være tilfældet,« siger han og tilføjer, at kroppen tilføres meget større mængder syre og base med maden end med vandet.

For vand leveret fra danske vandværker skal pH-værdien ligge på mellem 7 og 8,5.

Den nye type vandbehandlingsanlæg deler via elektrolyse vandet i en sur og en basisk fraktion. Vandet kaldes alkalisk eller ioniseret vand, og ifølge producenterne øger det både vandets pH-værdi og mængden af antioxidanter i vandet, samtidig med at det opbløder vandets mikrostruktur.

Denne ioniseringsmaskine fra Chanson koster 14.999 kroner. Den kan producere 2-3 liter basisk vand i minuttet og bruger 150 W. Illustration: Chanson

Hvis man drikker det basiske vand, skulle man opleve reduceret træthed, øget energiniveau, færre smerter og opnå en generel optimal sundhed, som det fremgår af en af importørernes hjemmeside. Vandmaskinerne har navne som Chanson og Enagic.

Maskinerne er især blevet solgt i Japan, men i de senere år er også USA og Tyskland kommet med på fænomenet godt hjulpet af kendte skuespillere, som offentligt proklamerer, at de drikker basisk og ioniseret vand.

Vand som fra en gletsjer

Processen skulle give vandet en struktur, som ligner den, det har, når det tappes direkte fra gletsjere eller et vandfald. Den del af vandet, som bliver mere surt, kan blandt andet bruges til at afrense og desinficere overflader.

Tilhængernes argument for brugen af basisk vand bygger især på, at kroppens naturlige forhold mellem syre og base bringes ud af balance, hvis man indtager de forkerte fødevarer, er stresset eller påvirkes af miljøgifte.

Den høje pris på mellem 8.000 og 25.000 kroner for et vandbehandlingsanlæg i Danmark skyldes primært, at der indgår titanium i elektrolyse-delen. To af de importvirksomheder, Ingeniøren har talt med, har tilsammen solgt cirka 730 anlæg herhjemme.

Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU bakkes op i sin afvisning af det basiske vands påståede sundhedseffekter af professor Anders Dalsgaard fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, der er specialist i smitstoffer i vand.

Heller ikke ‘Radiodoktoren’, Carsten Vagn-Hansen, tillægger den basiske værdi nogen stor betydning:

»Hvis man virkelig vil gøre noget for syre-base-balancen i kroppen, så skal man langt hellere spise basiske fødevarer som for eksempel agurker og tage mineraltilskud,« siger han og peger på, at også sure væsker, som for eksempel æblecidereddike, sagtens kan fremkalde en basisk reaktion i kroppen.

Læge Pernille Knudtzon har i en årrække vejledt patienter i livsstil og blandt andet kroppens syre-base-balance, og hun mener, at der er mange måder at påvirke sit vands pH-værdi på:

»Som i de gamle husråd kunne man tilsætte lidt bicarbonat til sit drikkevand,« siger hun og tilføjer, at det mest interessante er at få 'levendegjort' vandet, og her er ioniseringsmaskinerne et godt bud.

Vand som antioxidant

Foruden at gøre vandet mere basisk skulle det ioniserede vand også indeholde flere antioxidanter opgjort ved hjælp af den såkaldte ORP-værdi (Oxidation Reduction Potential), der måles i mV. Dermed skulle man tilføre kroppen antioxidanter ved at drikke vandet.

Tilhængerne peger også på, at det behandlede vand indeholder mindre grupper af vandmolekyler end vandhanevand. Det skulle gøre, at vandet er lettere at optage i kroppen.

Importøren bag mærket Chanson, Torben Rahr Mogensen, fortæller, at man har store forventninger til salget:

»Det er vores forventning at markedsføre Chanson-vand i restauranter og almindelige private hjem. Danskerne kan så balancere hverdagens livsnydelse med Chansons basiske vand, så disse to indtag i samarbejde kan tune kroppens vilkår til et langt liv uden sygdom og smerte,« skriver han i en e-mail til Ingeniøren.

Vandets positive betydning bakkes op af talrige testimonials fra tilfredse brugere. På importørernes hjemmesider fortæller de om bedre væskebalance, færre smerter, mindre diabetes, mindre psoriasis,

Vestlig forskning mangler

Japanske forskere har udført sammenlignende studier af patienter, som har drukket ioniseret vand, og nogle, som blot har fået almindeligt postevand. Her meldes der om en forbedret sundhedstilstand hos langt den overvejende del af patienterne. Men endnu eksisterer der ikke videnskabelige artikler, som har været igennem peer-review-systemet og publiceret i videnskabelige tidsskrifter.

Så selv om vandbehandlingsanlæggene altså mangler videnskabelig dokumentation for virkningen, kan talrige kunder altså fortælle om positive resultater.

Og det skal man ikke se bort fra, siger læge Claus Hancke, der har specialiseret sig i såkaldt Orthomolekylær Medicin, hvilket kort fortalt betyder, at man forebygger og behandler sygdomme med naturlige substanser:

»Man skal ikke underkende alle de mennesker, som oplever, at basisk og ioniseret vand har en effekt. Der er så meget, vi stadig ikke ved om vand og dets indvirkning på vores krop,« siger han.

Claus Hancke anbefaler dog, at hvis man vil gøre noget godt for sin krop og øge det basiske niveau, så er motion og sund kost – især grønne grøntsager – en bedre og sikkert også billigere løsning.

Ifølge en af de danske importører skulle der netop nu være gang i et omfattende forsøg i Schweiz, men endnu er der ikke blevet offentliggjort resultater.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Jeg tror ikke, at det har nogen som helst betydning for vores sundhed, om vi drikker let basisk vand,« siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra Institut for vand og miljøteknologi på DTU, der er en af Danmarks førende forskere inden for vand og sundhed.

Jeg er da sådan set ret ligeglad med hvad han tror og ikke tror, specielt når hans tro kan bremse videre videnskabelig tilgang til - hvad det end er folk oplever... Dogmatisme af værste skuffe.

Til gengæld så jeg det da gerne undersøgt når der nu er så mange indikationer på at der er noget at forstå.

»Man skal ikke underkende alle de mennesker, som oplever, at basisk og ioniseret vand har en effekt. Der er så meget, vi stadig ikke ved om vand og dets indvirkning på vores krop,« siger han.

Se det er sund tilgang til verden og lad os så få det undersøgt ærligt og redeligt. Uden videnskablig svindel og renset for økonomiske interesser, kan det lade sig gøre?

Men endnu eksisterer der ikke videnskabelige artikler, som har været igennem peer-review-systemet og publiceret i videnskabelige tidsskrifter.

Igen må jeg sige "OG?". Peer-review systemet er sku da nærmest, efterhånden, en garanti for at der enten er svindlet med resultaterne, økonomiske interesser eller bare en gang maskingenereret volapyk, som ingen tør sige imod. peer-review-systemet er vel nærmest blot et tjek for om du truer pengeelitens "skovlen penge til sig system".

Nej, vi har ikke gjort det helt let, at få det nemt...

 • 3
 • 43

Hvis man drikker det basisk vand, skulle man opleve reduceret træthed, øget energiniveauet, færre smerter og opnå en generel optimal sundhed, som det fremgår på en af importørernes hjemmeside.

Det skulle eftersigende også være en effekt af ingen mobilstråling eller måske generel elektromagnetisk stråling?, ingen pesticider eller plastik i mad og vand, ren frisk luft - uden partikler, samt uforstyrret søvn - men det er desværre alt sammen gratis.

 • 4
 • 24

Effekten af det basiske vand må være rigtig svær at måle, da kosten har rigtig stor betydning. Man kunne forestille sig at det rene basiske vand giver et mindre pres mod den meget syreholdige, og saltrige mad som vi ofte indtager i den vestlige verden. Det ville være interessant, hvis det rent faktisk blev videnskabeligt undersøgt.

@Anders Tariq Borup: Den videnskabelig tilgang er man at undersøger og ikke tror, og da der ikke forelægger noget videnskabeligt bevis, så taler vi om humbug og ikke dogmatisme. Peer-review systemet er det bedste system som vi har lige nu til at be- eller afkræfte de her ting og der findes flere ærlige forskere end du måske tror. Det er også lidt farligt at du snakker om ''indikationer'', da ordet inden for medicin bruges, når der rent faktisk er tale om en videnskabelig bevist effekt. At have "opnået 'indikation" betyder fx at noget medicin må bruges til behandling af en sygdom, så der er ingen indikationer på at det her vand har nogen effekt.

Hvordan vil du i øvrigt nøjes med at undersøge om de ideer som har en effekt? Det ved du ikke før du har undersøgt den.

 • 12
 • 0

det er sund tilgang til verden

Nej en sund tilgang til verdenen ville være at checke hvad videnskaben siger til orthomolekylær medicin. Derved vil man opdage at al forskning tyder på at det er humbug fra ende til anden. Det vil derfor være sund fornuft IKKE at tage en "ekspert" indenfor det område synderligt seriøst.

 • 14
 • 0

der findes flere ærlige forskere end du måske tror.

:-) det tror jeg at du har ret i, eller jeg har faktisk stor tiltro til forskning, bare ikke når der er penge involveret, og det er der næsten altid.

Det er også lidt farligt at du snakker om ''indikationer'', da ordet inden for medicin bruges, når der rent faktisk er tale om en videnskabelig bevist effekt.

Hvad er det? Så vidt jeg er informeret så er det for eksempel, at når man giver folk sove medicin, så falder de i søvn. Præcis hvad der får folk til at falde i søvn, ved man ikke rigtig, men man holder øje med bivirkninger. opvejer fordele mod ulemper og sætter det til salg.

Man har aldrig vist mere om anæstesi end om akupunktur - det er rent smagsdommeri og økonomi

Hvordan vil du i øvrigt nøjes med at undersøge om de ideer som har en effekt? Det ved du ikke før du har undersøgt den.

Jeg ved ikke om "effekt" skal defineres. Men hvis en mennesker oplever en øget livskvalitet og antallet af mennesker er statistisk signifikant, så er det da værd at kigge på.

 • 0
 • 24

Hvordan vælger man overhovedet at noget skal undersøges, så?

Fra artiklen:

Hvis vandets ph-værdi skulle være en superkritisk størrelse, så ville folk i Vestjylland være mere syge end folk i Østdanmark – og det har jeg ikke kendskab til skulle være tilfældet,« siger han og tilføjer, at kroppen tilføres meget større mængder syre og base med maden end med vandet.

I et hypotetisk scenarie ville man sandsynligvis først observere, at folk i Vestjylland bliver mere syge end folk i Østdanmark.

Man kan så lave undersøgelser, der skal angive hvorfor. Med tiden kunne man komme frem til at vandets PH-værdi i forskellige områder af Danmark gav et statistisk sikkert sammenfald med sygdomshyppigheden. Herved kunne man afgøre at der skulle gøres noget ved problemet.

Men folk bliver altså ikke mere syge i den ene eller anden ende af Danmark, og derfor er der ikke nogen grund til at ændre vandets PH-værdi, og slet ikke, hvis man blot ændrer den til, hvad den er et andet sted i Danmark, for så har vi dokumentation for, at maskinen ikke giver nogen effekt.

Altså:

 1. Vi observerer noget usædvanligt.
 2. Hvorfor sker det?
 3. Skal eller kan vi gøre noget ved det?

Hvis de to første trin ikke kan opfyldes, har maskinen ikke nogen eksistensberettigelse ud fra et videnskabeligt synspunkt.

 • 11
 • 0

Det tyder på er der er lavet nogen undersøgelser - http://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/2003...

Det forekommer mig at man i indlæggene (og artiklen) ikke sondrer imellem hårdt og blødt vand/basisk og surt vand. En ionisering (ionbytning) af vandet, giver blødt vand. Hårdhed og blødhed er en indikator for vandets indhold af opløste mineraler i vandet og angives i dH. Surhed eller alkalinitet er udtryk for om vandet er syrligt eller basisk og angives i pH. Blødt vand kan vel godt være basisk og hårdt vand kan vel godt være surt (mener jeg at huske fra min akvarietid)?

 • 5
 • 0

Man kan sætte blomster i alm vand og renset vand. Min erfaring er at blomsterne i alm vand fra vandhanen holder sig friske 1/3 til 1/2 så lang tid.

Så kan man jo selv vurdere om det vand der får blomsterne til at leve længere er bedre eller ej.

Eller smage på kaffen eller teen og selv vurdere om man kan smage forskel.

 • 2
 • 7

Reklamens og hjernens magt er stor - tro flytter bjerge.

Spar dine penge på vidundermaskiner og fortsæt med at drikke vandværksvand. Det er billigt, velsmagende og sundt. Det er også værd at tro på.

 • 9
 • 0

Nu er det sådan at jeg ikke "tror" på ret meget uden at få lidt mere information om virkemåden. Derfor kan du sagtens have ret i at kogt vand med citronsaft er lige så godt som basisk vand, der er dog den forskel at citronsaften er sur. ;-)

 • 0
 • 0

"Processen skulle give vandet en struktur, som ligner den, det har, når det tappes direkte fra gletsjere eller et vandfald."

Nu er der stor forskel på om vand kommer fra en gletsjer eller et vandfald. Vand fra en gletsjer er tydelig uklart og grumset, mens vand fra et vandfald normalt er klart (hvis det altså ikke kommer direkte fra en gletsjer...).

Jeg har vandret en del i fjeldene i Norge og det er almindelig anerkendt blandt nordmænd at man skal holde sig fra gletsjervand, dels fordi det er fyldt med sediment, dels fordi der ligger en masse dyr og rådner oppe på isen. Nogen god reklame er det altså ikke at det behandlede vand er li'som gletsjervand.

 • 10
 • 0

Hvis en virksomhed kan sælge flotte vandhaner for 25.000 kr. stykket, så for min skyld ingen alarm.

Man behøver ikke at se meget mere end 10 sekunders TV-reklamer for at opleve mere horrible påstande om diverse produkters sundheds- og lykkefremmende egenskaber, end dem der fremsættes af producenten af disse hi-tech vandhaner.

 • 5
 • 1

Hvis du havde kræft eller anden livstruende sygdom, ville du så først have 'naturvidenskabelige' beviser på noget, der måske kunne hjælpe dig, inden du prøvede det, eller ville du bare prøve det, fordi du havde hørt og læst at mange mennesker var blevet hjulpet med det ene og det andet.

Det er så let at diskutere intellektuelt og teoretisk. Jeg er mag. scient. soc. med 10 års uni-erfaring med videnskabsteori og alle mulige andre luftkasteller inden for sociologi og psykologi.

Claus Hanckes kommentar "Man skal ikke underkende alle de mennesker, som oplever, at basisk og ioniseret vand har en effekt. Der er så meget, vi stadig ikke ved om vand og dets indvirkning på vores krop." var efter min mening den mest jordnære kommentar.

 • i øvrigt kommer jeg til at tænke på den nyligt viste DR2 om alternativ behandling og de skeptiske læger med naturvidenskabelig baggage.
 • 0
 • 14

Hvis man lige dumper en opvaske tablet ned til kartoflerne eller i spagetti-vandet ?

Det skulle give lidt "Basisk"

I øvrigt er der et restprodukt på Super De Luxe modellen - her er et afløb som afgiver Orthophoiserede Vand-ioner - de skulle have enorm effekt til at rense forbrændingen i en forbrændingsmotor - ja ved at tilsætte 6% eller mere til hver optankning så vil bilerne køre lige så langt på literen som fabrikanterne opgiver i deres annoncer.

Øh - vil verden tages i næsen - så lade verden blive taget i næsen.

 • 2
 • 1

I ca. hver femte husstand i Japan og lidt mindre i Sydkorea er der installeret elektr. ioniseringsapparater gennem de sidste 30-40 år. De japanske og sydkoreanske sundhedsmyndigheder har i mange både godkendt og brugt apparaterne. De må også være dumme.

Den almene sundhedstilstand i både Japan og Sydkorea er bedre end resten af den vestlige verden. På verdensplan har jeg læst om ca. 100 mio solgte apparater. Inden for de sidste år har både Panasonic og Samsung produceret elektr. ionisers, som de hedder på engelsk. Jeg tvivler på, at så store firmaer går i gang med at producere apparater, inden de har undersøgt sagen grundigt for IKKE at blive til grin. LG har vist også produceret modeller, som kaldes Nexus.

Artiklen nævner desværre IKKE, at de platinbelagte titaniumplader primært produceres af få japanske fabrikker, mens Korea står for resten. Koreanske Emcotech er verdens nr. 1 producent.

Det ville egentlig være interessant, hvis man kun måtte skrive et indlæg i denne tråd, hvis man havde drukket basisk ioniseret vand i minimum 6 mdr ;-)

 • 0
 • 13

I ca. hver femte husstand i Japan og lidt mindre i Sydkorea er der installeret elektr. ioniseringsapparater gennem de sidste 30-40 år. De japanske og sydkoreanske sundhedsmyndigheder har i mange både godkendt og brugt apparaterne. De må også være dumme.

Den almene sundhedstilstand i både Japan og Sydkorea er bedre end resten af den vestlige verden.

Så fordi højst 20% (og hvor mange bruger den rent faktisk?) har en sådan dims, så stiger sundhedstilstanden for hele befolkningen? Imponerende.

Det er i øvrigt i sammen ende af verden man tror mænd kan få øget potes af næsehornspulver og generel højere virilitet af at spise kønsorganer fra handyr.

Men de er jo så dygtige derude.

 • 13
 • 0

Og iøvrigt så unddrager man jo, ved indkøb af flaskevand til hjemmebrug, statskassen en del af den vandafledningsafgift man ellers ville være hjemfalden til at erlægge.

Dette kunne naturligvis opvejes ved at gøre det obligatorisk at aflede en mængde vand svarende til den indkøbte i den tomme emballage før denne via supermarkedets flaskeautomat returneres til producenten.

Da denne procedure naturligvis er uhensigtsmæssig, også udfra en logististisk betragtning, så ville det måske være en idé, at forsøge at overtale flaskevandproducenterne til kun at tappe en enkelt dråbe på hver flaske. Dette skulle så ledsages af, at ordene homøopatisk produkt er påtrykt etiketten sammen med en instruktion om at tilsætte vand og omryste.

 • 1
 • 0

Det er ikke første gang at smarte forretningsfolk vil spinde guld på folks overtro. Vi har verdens bedste drikkevand fra grundvand, som ikke behøver behandling med desinfektionsmidler (Chlor, Ozon etc). Hvorfor ødelægge det? Hvis vandet bliver basisk, så er det mere skadeligt for slimhinder, som affedtes. Efterhånden som maskinen bruges vil der dannes bakteriebelægninger i den, så der risikeres infektioner. Vandets smag ændres og næringsværdi forringes hvis calcium, magnesium, fluor og andre spor elementer fjernes. Det er muligt at maskinen kan have en positiv effekt på drikkevandkvaliteten i de lande hvor der benyttes chloreret overfladevand, men ikke i Danmark.

 • 6
 • 0

Dette kunne naturligvis opvejes ved at gøre det obligatorisk at aflede en mængde vand svarende til den indkøbte i den tomme emballage før denne via supermarkedets flaskeautomat returneres til producenten.

Hvordan skulle det give penge i statskassen, vandmåleren sidder på aftapningssiden, ikke på afløbssiden? I og med at flaskevand er til drikkebrug er det vel også begrænset hvor meget det afledte mængde (urin) belaster kloaksystemet (der er i hvert fald noget galt med fysikken, hvis mængden som drikkes er den samme som kommer ud igen....................).

 • 0
 • 0

Håber godt nok at de har styr på biofilm dannelse ellers er det en dyr gang mave infektion. Har i prøvet at lave kimtal på vand fra ionbytnings anlæg?

 • 0
 • 0

Er der ikke noget der halter i deres beskrivelse på http://www.chansonalkalinewater.com/how-al...?

*When you pour a glass of water from the tap or water cooler, the water molecules are clustered together in big groups – usually 10-13 molecules per drop.

But in micro-clustered ionized alkaline water, the clusters are made up of only 5 or 6 molecules*

Jeg håber de har styr på deres adskillelse af dannet hydrogen og oxygen, så der ikke kommer utilsigtede uheld med eksploderende knaldgas.

 • 0
 • 0

Sjældent har jeg læst så megen ubegrundet sludder på een side. Jeg mener det vil som tidligere skrevet, at man skulle have drukket Kangevand i mindst et halvt år, inden man skulle kunne udtale sig seriøst.

Det har til alle tider været sådan at sandheden har gennemgået 3 stadier. Først bliver den ignoreret, derefter bliver den latterliggjort at uvidende personer, (det er der vi er nu) og til sidst bliver det en helt indlysende ting, som INGEN vil anfægte - tværtimod.

Utrolig hvor lidt vi har lært af historien. En gang troede vi jorden var flad, og det vidner mange af de indlæg i uhyggelig grad om, at de mennesker stadigvæk eksisterer. Hvis man ville være lidt åben og derimod undersøge det objektiv - uden økonomiske interesser, osv. af rigtige videnskabsfolk, som var naturlig nysgerrig, uden fordomme, så ville verden være kommet et godt stykke videre !!!

 • 0
 • 15

Det er da imponerende at kunne lave elektrolyse af 3 liter vand i minuttet med 150W elforbrug. Den maskine må da være sin vægt værd i guld.

Nah.. det er jo nok en placeboeffekt meget af det, udover den rent fornuftige tilgang til det, at det er sundt at holde styr på væskebalancen, og det nok er sundere at drikke vand end diverse sportsdrikke, helsedrikke mv.

Hvis folk vil betale for en pænt designet drikke dispenser, så lad dem. Måske kan den konfigureres til at køre med ekstra effekt om natten hvor der er mere VE strøm til rådighed - håber jeg.

 • 2
 • 0

Jeg vil, som jeg mange gange før har gjort, referere til fabrikschefen fra Haldor Topsøe, der brugte grandervand på fabrikken og udtalte:

"Hvorfor og hvordan det virker, ved jeg ikke, men vi sparer en masse penge" - At det var godt nok for en ingeniør, DET vidner om et menneske med et åbent sind.

Måske det også er derfor, at den virksomhed, har så stor succes.

 • 0
 • 7

der er nogen som opretter en profil med det formål at skrive kun et indlæg.

Og at dette indlæg altid taler til fordel for basisk vand?

Falske profiler, eller nogen som hypper deres egne kartofler?

 • 1
 • 0

der er nogen som opretter en profil med det formål at skrive kun et indlæg.

Og at dette indlæg altid taler til fordel for basisk vand?

Falske profiler, eller nogen som hypper deres egne kartofler?

For at være mere præcis, så er det vel til fordel for "det ukendte/alternative" de altid taler. Om de hypper deres egne kartofler: Tjah døm selv, i dette tilfælde findes ved lidt googling

Liliane Elbek. - Ejer af MeHappy.dk og Uafhængig Distributør af LifeWave Produkter, og tidligere arbejdsplads Haldor Topsøe A/S

 • 2
 • 0

En gang troede vi jorden var flad, og det vidner mange af de indlæg i uhyggelig grad om, at de mennesker stadigvæk eksisterer.

Det er godt nok længe siden nogen moderat oplyste troede det. Man skal i hvert fald 3-4000 år tilbage. Et par hundrede år f.Kr. beregnede Eratosthenes jordens omkreds med en fejl på under to procent. Og den fejl skyldes at han ikke kendte afstanden mellem Aswan og Alexandria 100% korrekt og antog at jorden var en perfekt kugle. Eratosthenes antog det som en selvfølge at jorden var rund, så det var på ingen måde ny viden.

Søfolk har altid vist det. Hvorfor i alverden skulle Columbus dog sejle vest over for at komme til Indien mod øst hvis ikke jorden var rund? At der så lige lå et kontinent i midten og spærrende var en streg i regningen.

 • 3
 • 0

Mosevand fra Skotland - det må du endelig ikke drikke - det skal reserveres til et fremragende helsebringende produkt: Whisky.

 • 0
 • 0

Ha ha. Det link er for morsomt. Jeg er flad af grin ved tanken om at stå og røre en balje vand med en padel i flere timer.

 • 0
 • 0

Ha ha. Det link er for morsomt. Jeg er flad af grin ved tanken om at stå og røre en balje vand med en padel i flere timer.

 • 0
 • 0

Apropos vand så er der her et link til et godt grin. http://www.xn--vandrring-p8a.dk/vandr%C3%B...

Citat fra hjemmesiden

" Vi har gennem årene vekslet mellem at anbefale belysning af vand med infrarødt lys og grønt lys. Lysforsøg viser at planter vokser bedst under det røde og ultraviolette og dårligst under det grønne lys. "

No shit Sherlock! Planter trives ikke så godt i grønt lys. Det har nok noget med naturlige livsenergier at gøre eller sådan noget. Det kan da umuligt have sammenhæng med den meget jordnære kendsgerning at planter er grønne.

 • 1
 • 0

Madonna har over meget lang tid drukket vandt der er velsignet osv. Det er tilmed blevet forbudt ved lov at religiøse kan proklamere at deres velsignede vand har nogen healende effekt, det er nok denne udbredte religiøse plattenslageri der er gået mainstream til ikke religiøse folk.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten