Danske forskere afslører: Bumsebakterie bag udbredt rygsygdom
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske forskere afslører: Bumsebakterie bag udbredt rygsygdom

Danske forskere har påvist, at man i op mod halvdelen af alle nye tilfælde af diskusprolaps også finder bakterien Propioni acnes, der ellers er mest kendt for at forårsage bumser. Bakterien kan behandles med antibiotika, hvilket betyder, at patienter, der ofte har store rygsmerter, kan lindres uden at skulle gennemgå en operation.

Mistanken om infektion i forbindelse med diskusprolaps er rejst af forskerne Hanne Albert og radiolog Joan Solgaard ved Rygcenter Syddanmark, der har arbejdet i ti år på projektet. Tilstedeværelsen af bakterier ser ud til at have sammenhæng med efterfølgende forandringer i ryggens knogler - også kaldet Modic-forandringer

Forskernes arbejde har netop affødt to videnskabelige artikler i det førende europæiske rygtidsskrift European Spine Journal.

»Det mest spændende er, at de to artikler giver os en helt ny forskningsplatform, som vi kan bruge til at komme videre i udviklingen af nye behandlingsformer med,« siger professor Claus Manniche fra Rygcenter Syddanmark.

Forskerne har taget vævsprøver hos patienter, der i forvejen skulle opereres. De fandt acne-bakterierne i op mod halvdelen af prøverne.

»Det er epokegørende, for der skal slet ikke være bakterier der. Vi har ikke tidligere været opmærksomme på, at der i forbindelse med en prolaps kommer brusk ud som fra en tube, men der kan også komme noget ind, og det har de her bakterier udnyttet,« forklarer Claus Manniche.

Er bakterierne først inde, er de godt beskyttet og kan vokse og stresse det omliggende væv og beskadige knoglerne i rygsøjlen.

»Mit forsigtige gæt vil være, at det her kan være rettet mod omkring 10.000 rygpatienter om året i Danmark. Tilmed vil der være tale om de tungeste patienter med de største smerter, der med en penicillinbehandling vil kunne få det betydeligt bedre end med de behandlingstilbud, vi ellers har til rådighed,« siger Claus Manniche.

Forskerne har gennemført et klinisk lodtrækningsforsøg, hvor patienter i en tremåneders periode blev behandlet med antibiotika. Resultatet af forsøget viser, at tre ud af fire patienter efter indtagelse af antibiotika har betydeligt færre smerter og meget bedre funktionsevne end patienterne i en kontrolgruppen, der ikke fik antibiotika.

Opdagelsen har allerede givet genlyd verden over og fået en af de førende rygkirurger i Storbritannien, Peter Hamlyn, til at foreslå, at de danske forskere burde få nobelprisen for deres afsløring.

»Det er stort. Vi snakker om at kunne undgå omkring halvdelen af alle rygsmerteoperationer og i stedet behandle med antibiotika,« siger han til The Guardian.

De danske forskere håber nu, at deres afsløring vil bane vejen behandlingsmetoder til rygsmerter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Endnu et klart bevis på, hvor vigtigt det er at holde inflammationer nede i kroppen. Især som vi bliver ældre. Inflammation skaber alverdens sygdomme og problemer over tid. Gigt, svækket immunforsvar endda visse kræftformer er andre eksempler. Meget kan forebygges med få men vigtige kostændringer.

Her er en fin introduktion fra én af mange solide kilder:
http://www.drweil.com/drw/u/ART02012/anti-...
http://www.drweil.com/drw/ecs/pyramid/pres...

 • 0
 • 0

Endnu et klart bevis på, hvor vigtigt det er at holde inflammationer nede i kroppen. Især som vi bliver ældre. Inflammation skaber alverdens sygdomme og problemer over tid. Gigt, svækket immunforsvar endda visse kræftformer er andre eksempler. Meget kan forebygges med få men vigtige kostændringer.

Nu kan kostændringer vel ikke ligefrem forhindre bakterierinfektioner, men kun inflamationstilstande fremkaldt af kroppen selv.
Men ellers har du ret. F.eks. ser det ud til at omega-3's evne til at hindre telomere-forkortninger kan skyldes reduktions af inflamtionslignende stress.

 • 0
 • 0

@ jens olsen Joe kostændringer kan også styrke immunforsvaret. Og det kan gøre livet svært for patogene bakterier. Jeg indrømmer, at jeg måske brugte begrebet 'inflammation' temmelig bredt i min første kommentar. Men fakta er, at mange sygdomsfremkaldende bakterier kan netop slå sig ned i kroppen, når der er de rette betingelser til stede. Det gælder især de almindelige bakterier. Og man må vel sige at de nævnte "bumse-bakterier" er ret almindeligt forekommende i vores miljø. At man inficeres med dem og at de slår sig ned i kroppen, kan umuligt være hændeligt uheld. Livsstil - og herunder kosten - må spille en stor rolle, er jeg sikker på. Men det er dog mit personlige gæt, så meget ved jeg ikke om dem specifikt.

Bemærk i øvrigt, at jeg anvendte ordet "forebygge" i forbindelse med kost. Er skaden først sket, skal der jo ofte sættes ind akut og så kan kost ikke hjælpe så meget.

Et andet aspekt jeg ikke fik nævnt i min første kommentar, er motion. Det er om muligt en endnu mere afgørende faktor, når det kommer til inflammation og immunforsvar. Det handler i bund og grund om at få sat gang i lymfe-systemet og at få sendt næringsstofferne ordentligt rundt i kroppen - ellers kan man spise nok så sundt man vil. Vi sidder for meget ned i vores kultur og har ofte ikke ordentligt fokus på stræk og kredsløbsforbedrende øvelser. Med de rette (simple) øvelser kunne mange rygsygdomme undgås og nogle gange endda helbredes. Der burde være noget mere oplysning omkring det, frem for den store fokus på kirurgi og piller.

Iøvrigt
http://www.sundhedslex.dk/infektion-inflam...

 • 0
 • 0

Så rejser spørgsmålet sig: Kan følge-smerter fra andre sygdomme også "kureres"?
Fx. slidgigt giver ofte folk store smerter, men hvis man kan behadle discusprolaps, p.g.a. en bakteries indtrængen i "ledet", mellem to ryghvirvler, kan man så ikke også formode, at slidgigt, hvor brusken også er væk / beskadiget kunne behandles på samme måde?

 • 1
 • 0

Jeg tænker at man behandler bakterierne der muligvis kan forårsage smerterne. Men selve prolapsen kureres jo ikke, så det skal være en tilbagevendende antibiotika kur? Men det er da utrolig spændende, jeg har selv en diskusprotrusion, som dog ikke medfører noget større handicap.

 • 0
 • 0

Ikke "blot" som jeg opfatter artiklen - som jeg forstår det, er bakterierne medvirkende til nogle forandringer i knoglerne efterfølgende og det er med til at give smerter og andre gener.

Det fremgår dog ikke om bakterierne også er medvirkende til at fremkalde diskusprolaps, eller om de "kun" er en følge af diskusprolaps.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten