Danske forskere afslører: Bumsebakterie bag udbredt rygsygdom
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske forskere afslører: Bumsebakterie bag udbredt rygsygdom

Danske forskere har påvist, at man i op mod halvdelen af alle nye tilfælde af diskusprolaps også finder bakterien Propioni acnes, der ellers er mest kendt for at forårsage bumser. Bakterien kan behandles med antibiotika, hvilket betyder, at patienter, der ofte har store rygsmerter, kan lindres uden at skulle gennemgå en operation.

Mistanken om infektion i forbindelse med diskusprolaps er rejst af forskerne Hanne Albert og radiolog Joan Solgaard ved Rygcenter Syddanmark, der har arbejdet i ti år på projektet. Tilstedeværelsen af bakterier ser ud til at have sammenhæng med efterfølgende forandringer i ryggens knogler - også kaldet Modic-forandringer

Forskernes arbejde har netop affødt to videnskabelige artikler i det førende europæiske rygtidsskrift European Spine Journal.

»Det mest spændende er, at de to artikler giver os en helt ny forskningsplatform, som vi kan bruge til at komme videre i udviklingen af nye behandlingsformer med,« siger professor Claus Manniche fra Rygcenter Syddanmark.

Forskerne har taget vævsprøver hos patienter, der i forvejen skulle opereres. De fandt acne-bakterierne i op mod halvdelen af prøverne.

»Det er epokegørende, for der skal slet ikke være bakterier der. Vi har ikke tidligere været opmærksomme på, at der i forbindelse med en prolaps kommer brusk ud som fra en tube, men der kan også komme noget ind, og det har de her bakterier udnyttet,« forklarer Claus Manniche.

Er bakterierne først inde, er de godt beskyttet og kan vokse og stresse det omliggende væv og beskadige knoglerne i rygsøjlen.

»Mit forsigtige gæt vil være, at det her kan være rettet mod omkring 10.000 rygpatienter om året i Danmark. Tilmed vil der være tale om de tungeste patienter med de største smerter, der med en penicillinbehandling vil kunne få det betydeligt bedre end med de behandlingstilbud, vi ellers har til rådighed,« siger Claus Manniche.

Forskerne har gennemført et klinisk lodtrækningsforsøg, hvor patienter i en tremåneders periode blev behandlet med antibiotika. Resultatet af forsøget viser, at tre ud af fire patienter efter indtagelse af antibiotika har betydeligt færre smerter og meget bedre funktionsevne end patienterne i en kontrolgruppen, der ikke fik antibiotika.

Opdagelsen har allerede givet genlyd verden over og fået en af de førende rygkirurger i Storbritannien, Peter Hamlyn, til at foreslå, at de danske forskere burde få nobelprisen for deres afsløring.

»Det er stort. Vi snakker om at kunne undgå omkring halvdelen af alle rygsmerteoperationer og i stedet behandle med antibiotika,« siger han til The Guardian.

De danske forskere håber nu, at deres afsløring vil bane vejen behandlingsmetoder til rygsmerter.

Endnu et klart bevis på, hvor vigtigt det er at holde inflammationer nede i kroppen. Især som vi bliver ældre. Inflammation skaber alverdens sygdomme og problemer over tid. Gigt, svækket immunforsvar endda visse kræftformer er andre eksempler. Meget kan forebygges med få men vigtige kostændringer.

Her er en fin introduktion fra én af mange solide kilder:
http://www.drweil.com/drw/u/ART02012/anti-...
http://www.drweil.com/drw/ecs/pyramid/pres...

  • 0
  • 0

Endnu et klart bevis på, hvor vigtigt det er at holde inflammationer nede i kroppen. Især som vi bliver ældre. Inflammation skaber alverdens sygdomme og problemer over tid. Gigt, svækket immunforsvar endda visse kræftformer er andre eksempler. Meget kan forebygges med få men vigtige kostændringer.

Nu kan kostændringer vel ikke ligefrem forhindre bakterierinfektioner, men kun inflamationstilstande fremkaldt af kroppen selv.
Men ellers har du ret. F.eks. ser det ud til at omega-3's evne til at hindre telomere-forkortninger kan skyldes reduktions af inflamtionslignende stress.

  • 0
  • 0