Danske fagfolk skuffede over europæisk energiplan
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske fagfolk skuffede over europæisk energiplan

EU vil kun nå halvdelen af målet om 20 procent reduktion i energiforbruget i 2020, hvis ikke der sker noget drastisk nu.

Det kom frem igen, da energikommissær Günther Oettinger tirsdag eftermiddag præsenterede en plan, der skal sætte gang i energieffektiviseringerne i Europa. Det skal især ske gennem at spare på energi i offentlige bygninger og sikre effektiv produktion af varme og el.

Men danske branchefolk og eksperter er ikke imponerede. Der er mangel på konkrete løsninger, når man læser rapporten, lyder det.

»Der er nærmere tale om en hensigtserklæring,« siger Birger Lauersen, international chef i Dansk Fjernvarme.

Også hos Dansk Energi er man skeptisk. EU-chef Ulrich Bang efterlyser konkrete løsningsforslag og mere vilje til politisk handling.

»Der er overordnet en lang række beskrivelser i rapporten, hvor man fokuserer meget på processer, og hvad man kalder de forskellige løsninger. Men der er ingen anvisninger til, hvordan man får det udrullet,« siger Ulrich Bang.

Stort europæisk energispild
For de danske fjernvarmefolk var der ellers umiddelbart grund til at være positive. I rapporten lægger EU-Kommissionen for første gang op til 'yderligere at sondere' muligheden for at udbrede fjernvarme i forbindelse med byplanlægning.

Det glæder da også Birger Lauersen, for selv om der er lang vej til, at fjernvarme bliver udbredt som europæiske energikilde, viser kommissionen med rapporten, at man i Bruxelles lytter til de danske erfaringer i Europa.

»Vi står jo med enormt gode erfaringer i Danmark inden for energieffektivisering, især fordi vi udnytter spildvarmen fra den termiske elproduktion til opvarmning. Den tanke vil vi jo gerne udbrede til resten af Europa, for potentialet er enormt,« siger Birger Lauersen.

EU-rapporten slår fast, at energieffektiviseringer er afgørende, men også, at EU er langt fra at kunne realisere målet om 20 procent reduktion i energiforbruget. Det bliver nærmere til ni eller ti, hvis ikke medlemsstaterne reagerer nu, lød det det fra Oettinger.

Ifølge Birger Lauersen spilder Europa energi for 500 milliarder euro om året, hvis man omregner energispildet til den gældende pris på råolie. Det svarer til 7.500 kroner om året for hver af de 500 millioner europæere store som små.

»Det er jo et enormt ressourcespild, der er tale om,« siger Birger Lauersen.

Det rigtige er med

Ulrich Bang fra Dansk Energi hæfter sig ved, at kommissionen ser elsektoren som en nøgle til at opnå de massive energieffektiviseringer, som den har været det i Danmark. Men det bliver en kæmpe udfordring af nå de 20 procent, pointerer han. »Det positive er, at der er mange af de rigtige ting med, som er oplagte at udrulle på europæisk niveau,« siger Ulrich Bang.

Han peger på, at kommissionen foreslår at satse på blandt andet Ecodesign samt at få udbredt dynamiske krav og standarder til forbrugerprodukter, så de kan følge med den tekniske udvikling som oplagte løsninger.

Kommissionen vil i løbet af 2011 præsentere konkrete lovforslag som opfølgning på rapporten.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dansk Energi og Dansk Fjernvarme er interesse/brancheorganisationer i stil med Vindmølleindustrien.

Man kan nok diskutere om de bør kaldes fagfolk, da deres interesse er flere subsidier til energiteknologier og mere fjernvarme.

Vh Troels

  • 0
  • 0

Dansk Energi og Dansk Fjernvarme er interesse/brancheorganisationer i stil med Vindmølleindustrien.

Man kan nok diskutere om de bør kaldes fagfolk, da deres interesse er flere subsidier til energiteknologier og mere fjernvarme.

Vh Troels

Nej véd du nu hvad Troels - Dét kan det da ikke betale sig at spilde tid på. Deres visionære sigt minder om et parcelhus med høj hæk. Man kan se sit eget, men integrationen med det øvrige kan man ikke komme til at se muligheder i. Hvad skulle det for i øvrigt være for et fag de skulle have/købe en PhD i? Måske Rune Klan kunne undervise!

Desværre er det nok de samme der lyttes til fra politisk hold, hvilket forklarer med al uønsket tydelighed hvorfor Danmark INGEN energipolitik har. Alstså en der integrerer vindmølleenergi relevant. Fantasifostre er der rigeligt af - tænk blot på de stakkels elbilers batterier, der gerne skulle være fuldt opladede om morgenen, samt det tilhørende sarte spindelvæv af 32 A forsyninger til dytterne. Ingen har vist tænkt over hvor få der kan tilkobles de enkelte transformerstationer.

Dansk energipolitik er en Fiis i en hornlygte - der er hoved begge steder, men desværre ude af synkronisme med realiteterne.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten