Danske fabrikker har fyret 65.000 under krisen

15. april 2010 kl. 14:5618
Danske fabrikker har fyret 65.000 under krisen
Illustration: Kent Krøyer.
En tredjedel af alle fyringer i private virksomheder herhjemme er sket i produktionsindustrien, viser en opgørelse fra Dansk Industri. Når konjunkturerne vender, vil virksomhederne spørge sig selv, hvorfor pokker de skulle oprette nye job herhjemme, siger industriøkonom.
Artiklen er ældre end 30 dage

65.000 fyresedler er blevet uddelt på de danske fabrikker, siden nedturen satte ind for snart to år siden.

Det viser en opgørelse fra Dansk Industri, som onsdag offenltiggjorde en rapport med en status over, hvordan Danmark står rustet til globaliseringen.

Konklusionen er, at det står skidt til, særligt med produktionsindustrien. Outsourcing til lande med lavere lønninger fortsætter, og i stigende grad flytter også de videntunge job i blandt andet udviklingsafdelinger med, konkluderer industriens organisation.

GN Store Nord er en af de virksomheder, som satser voldsomt på produktion i Kina. Her bliver der samlet headsets.(Arkivfoto: Kent Krøyer) Illustration: Kent Krøyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet har det private erhvervsliv i Danmark mistet 200.000 arbejdspladser, siden konjnkturerne vendte, og ingen er så hårdt ramt af nedturen som de fabrikansatte.

»På verdensplan har produktionen genvundet tre fjerdedele af, hvad der blev tabt under krisen. Herhjemme er der i bedste fald tale om en stabilisering,« siger erhvervsøkonomisk chef Kent Damsgaard, Dansk Industri.

Allerede i 2001 forsvandt tusindvis af industri-job

Tal fra EU's statistiske kontor viser, at Danmark er det af alle EU-lande, som har oplevet den største nedgang i industriproduktionen. Værdien af produktionen er i dag næsten 25 procent mindre end for halvandet år siden.

Dansk Industri sætter for første gang tal på konsekvenserne for medarbejderne på gulvet. I første omgang er de ufaglærte blevet ramt hårdest, konstaterer organisationen. Det sker med henvisning til en opgørelse af outsourcing i begyndelsen af det nye årtusind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På seks år fra 2001 til 2006 flyttede 35.000 ud af landet. Udflytningen skabte ganske vist 15.000 nye job herhjemme, men samlet blev der altså tale om et dansk tab af 20.000 arbejdspladser.

Hvorfor Pokker lægge produktion i verdens dyreste land?

Ifølge Dansk Industri er de danske virksomheder flittigere end konkurrenterne i andre europæiske lande til at rykke fabriksfundamenterne op og hamre dem ned i Østeuropa, Asien og andre lavtlønslande. 11.700 danske virksomheder har datterselskaber i udlandet, og de beskæftiger i alt 1,5 millioner medarbejdere uden for landets grænser. Det svarer til 85 procent af medarbejderne i alle virksomheder herhjemme.

»Virksomhederne er blevet langt mere globale. Danmark er det dyreste land at have produktion i, og det bliver vi ved med at være. Så er det klart, at virksomhederne spørger sig selv, hvorfor Pokker de skulle lægge ny produktion her i landet. Statsministeren udfordring med at skaffe finansiering til statskassen bliver hverken større eller mindre af, at danske virksomheder vokser i udlandet,« siger Kent Damsgaard.

»Når Danmark er det dyreste land, bliver vi også nødt til at være det bedste. Men lige nu har markederne stor fokus på pris, og det rammer os,« tilføjer han.

Kent Damsgaard mener, at Danmark også i fremtiden sagtens kan få fordel af globaliseringen.

»Men det kræver, at vi er bare lidt smarte. Og det er vi ikke lige nu,« konkluderer han.

Dokumentation

Dansk Industris globaliseringsredegørelse

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
19. april 2010 kl. 22:05

Jeg er inenfor 1 år blevt behandlet både offentligt og
privat.
De var klart mere personale på det private hospital,
Til gengæld lukkede de hver weekend,
Efter aktindsigt fik jeg fakrurarerne.
Prisen var næsten dobelt op
Hvemmtror i betaaler forskellen,'Boe 80 år,

Det er da simpelt at svare på: Det gør de nuværende skattebetalere, sikkert dig selv inklusive!

At et privat hospital har råd til mere personale skyldes flere og ret simple forhold:

  1. En del behandlinger afregnes efter det offentlige sundhedsvæsens gennemsnitspriser (dvs både med og uden akutberedskab, som de private selvfølgelig ikke har udgifter til) inklusive udgifter til forskning, videreuddannelse, uddannelse mv. Det er politisk bestemt.

  2. En del behandlinger afregnes efter det udgiftsniveau, de private hospitaler sætter. Der starter de typisk med 1,5 mio. i årslån til en deltidsansat læge og tæller så ned (sygeplejerske, anæstesipersonale osv) Det er politisk bestemt (selv om regionerne kæmpede imod med næb og klør!).

  3. De private sygehuse afviser sikkert patienter, hvor komplikationsgraden er over gennemsnittet. Går noget ved en operation galt - eller bliver de syge af at blive udskrevet for tidligt, betaler det offentlige naturligvis.

Det sidste var bare noget jeg kom til at skrive, fordi mine fingre havde flyttet sig lidt på tastaturet. Så det mente jeg naturligvis ikke.

17
19. april 2010 kl. 21:58

På en gang både underholdende og bedrøveligt, at læse Peter Risager, Kristian Østergaard, John Vedsegaard og måske især Frithiof Andreas Jensen harcelere over det offentlige vs. det private - en sammenligning som i bedste fald er irrelevant; i værste fald direkte ondsindet.

Derfor også rart at læse indlæget af Mari Rose; der er i det mindste én, der gør sig ulejlighed med at lede fokus væk på den sædvanlige traver: At offentligt ansatte blot er betalt af privatansatte, og derfor bør være under sidstnævntes nåde!

MON ikke de herrer burde se lidt på HVAD der fx bidrager med BNP - eller blot tænke den simple tanke: At ansættelsesforholdet for fx en sygeplejerske er 100% ligegyldigt, så længe vedkommende bidrager samfundsøkonomisk. Osv.

16
19. april 2010 kl. 21:37

Mon ikke det er en lidt falsk modsætning. Et effektivt sundhedssystem som hurtigst muligt sender folk tilbage på arbejde tjenes nok hjem. Det samme gør forskning fra universiteter m.m. Problemet er vel i højere grad al den unødvendige administration, som i stigende grad fylder mere i det offentlige...

15
17. april 2010 kl. 15:43

Næh - Vi skal bare have en eens beskatning af fortjenester - uanset hvordan den erhverves!

I øjeblikket placeres næsten alle skatter og afgifter på lønmodtagere. Lønmodtagere er en "skatteafgrøde", financielle gevinster beskattes kun i det omfang at de der udfører dem er inkompetente; det er derfor at finanssektoren kan vokse til 1/3 af BNP i så mange lande.

Den typiske vækst ved en moden industriproduktion er 3% p/a; et financielt produkt kan man geare op til 100 eller 1000 gange og få hvilken som helst vækstrate man ønsker. Når Staten så oven i købet griber ind, globalt, og fjerner enhver risiko*, ja, hvor er incitamentet til ikke ikke at geare 10000 gange også?

*) D.v.s, På en måde - De fleste risikomodeller forudsætter at der findes et likvidt marked hvor der er en sammenhæng mellem priser, risiko og afkast. Når Staten, som nu, griber ind i markedet forsvinder den information og modellerne giver forkerte resultater. Rationelle spekulanter vil derfor bare springe det led over også.

14
16. april 2010 kl. 08:54

Jeg er inenfor 1 år blevt behandlet både offentligt og privat. De var klart mere personale på det private hospital, Til gengæld lukkede de hver weekend, Efter aktindsigt fik jeg fakrurarerne. Prisen var næsten dobelt op Hvemmtror i betaaler forskellen,'Boe 80 år,

13
16. april 2010 kl. 08:42

Vi skal have stoppet de store multinationale selskabers transfer pricing. McDonalds, Coca Cola, Microsoft er tre af de store. De omsætter alle for mange millioner kroner i Danmark uden at betale skat, da alle pengene flyttes til Irland eller andet sted hvor selskabsskatten er lav.

12
16. april 2010 kl. 07:16

Så længe denne branche kan udbytte andre lande behøver vi måske ikke nogen industri?

Det hed rentiers i Gamle Dage, 1750-ish:

Man outsourcede piskningen af slaver til en lokal mand som havde lånt penge til at "købe" eens plantage så han skulle afdrage på gælden. Naturligvis fandt "manden" ud af at han ikke behøvede at betale.

Uden begrænsninger i form af konkurser og lovgivning bliver Finansektoren en cancer der vil opsluge og tage entre for alle tilgængelige ressourcer/services og kalde det for "vækst","fremskridt" samtidigt!

11
16. april 2010 kl. 04:10

Ja ned med lønden og væk med de grønde avgifter så skal i bar se løjer så kommer der masser af arbejde til Danmark. Men de tåber der styre vor lande de kan kund se at vi skal af med en masse mer i skat så de prasser lønden op og nu kan vi ikke kukurer mer så den fæst den er kørt.

10
15. april 2010 kl. 19:51

det man ønsker genindført er slaveriet men nu har vi fordelen at vi ikke skal huse denne slave og når slaven er nedslidt huse og pleje denne af donor landet genialt bortset fra at de bogligt kloge også bliver offer for denne taktik undtagen dem der gik ind til den finiancialle sektor de glemmer bare at hvis vi ikke investere(vores pension) hos dem har de ikke noget at leve af det vi køre nu er ren matador bortset fra at de selv bliver spist til sidst af(kina og indien) jeg håber snart at se politisk iniatiativ her i DK jeg kan sk helt ærligt ikke se det nu

9
15. april 2010 kl. 19:21

Jeg har i 60 år frygtet manglen for forståelse for afskaffelse af landbruget og senere af industrien. Men vi ser jo i finanskrisen, at det er finansbranchen, der tjener alle pengene og sætter vores penge til igen. Så længe denne branche kan udbytte andre lande behøver vi måske ikke nogen industri? [læs Naomi Klein om dette emne] De producerende erhverv er netto reduceret til under 7% af hele samfundet. Vore politikkere regner uanset observans med at skatten bare kan øges. I min tid fra 25% i grænseskat til nu 60% af hele BNP. Så lommepenge samfundet er jo indført, hvis vi regner 50% som en rimelig max grænse. Så de kvikke hoveder kan vel stadig bidrage med gode ideer, og resten må vi så ansætte i det offentlig system. Så kan Kina producere til vort forbrug af industrivarer og Spanien levere vore fødevarer og gode ferieoplevelser.

8
15. april 2010 kl. 19:06

De har ansat omkring 2500 nye medarbejdere det seneste år.

Per Måned!

Ganske godt klaret af en "borgerlig regering" at overgå Socialdemokraterne på samtlige Socialdemokratiske mærkesager.

7
15. april 2010 kl. 18:33

det vi er drevet af her i tiden er begærlighed. jeg havde for et år siden en ganske velfungerende virksomhed der producerede Kubus stagen af mogens lassen godt dansk håndværk som forbrugeren så sandelig også får lov til at betale for min pris 140 kr/stk mellemhandleren 350 (han skal jo også få dem malet) foretningen 865Kr nu får den tidligere mellem handler dem tryk støbt til 38 kr pr stk og foretningens pris er stadig 865kr stk som yderlig tilføjelse vil jeg lige sige at min pris som fabrikant i de 8 år hvor jeg lavede denne kun er blevet hævet med 10 kr som følge af at sølv og metal priserne gik i selvsving for ca 2 år siden samt at jeg forbedrede fra mellemhandlerens egen frafald på 10% (var også mit i starten) til meget tæt på 0% fra start produktion til forbruger så som jeg ser det er. At jakkesættene tager røven totalt på forbrugeren og samtidigt siger at vi jo er nød til det i den hellige konkurences navn. Jeg kæmper stadig for at mit firma skal overleve før udviklede jeg for 50% af omsætning sidste år 1mil nu udvikler jeg for penge jeg ikke tjener og kan blive rødglødende når den eneste løsning fra folketinget er (vi plukker da bare den lille og driftige mand lidt mere) og de er skide ligeglade sålænge de får deres fede pensioner og fratrædelses ordninger og derudover sker der ikke en skid når især Kina stjæler vores udviklings arbejde den anden vej kommer en austalier 7 år i fængsel i kina for at have spioneret (om hvad spørger jeg bare) og kina har meldt at om 2 år er de førende på vindenergi området ja det kan vi jo også kun takke jakkesættene for da de har sørget for at danske ingenøre har lært de kinesiske hvordan man bygger lortet, ved at starte fabriker der. Men jeg vil også tilføje at hvis politikernes plan er at vi ikke skal have fabrikke er jeg jo også nød til selv at flytte til et land hvor jeg kan få lov til at udnytte min egen kreative side jeg har sagt nej til for mange fornøjelser og arbejdet for meget (ca 70 timer ugen) de sidste 8 år til at jeg vil opgive så let men fortsætter denne misundelses politik og nedgøren af håndens/den faglige stoltheds arbejde i dk har jeg intet at sige farvel til og så er det jo nok i østen jeg skal finde lykken (if you cant beat them then join them) Først var det fiskerne så var det landbruget og nu er det fabrikkerne ja som jeg ser det er det bogens folk næste gang (ikke at jeg ikke læser med stor glæde selv)

6
15. april 2010 kl. 17:01

Skriver Kristian Østergaard. Hele det danske flexi curity system er jo baseret på at det private erhversliv kan hyre og fyre som det passer dem. Og det har vist sig at være godt for Danmark. Men når erhverslivet retter ind efter markedskræfterne så flyttes problemerne blot over til den offentlige . Hvis man fyrer i det offentlige er det ofte en underskudsforretning- Boe Jørgensen

5
15. april 2010 kl. 16:16

Danske virksomheder befinder sig i øjeblikket midt i Den Røde Dronnings ræs. De løber og løber, men forbedrer ikke deres konkurrencesituation. Krisen har krympet forbrugsslangen, som igen har betydet en sænkning af danske virksomheders aktivitetsniveau med omkr. 20 procent. De fleste har faktisk reageret hurtigt og effektivt på krisen på den indre bane og skåret volumen og omkostninger til, så de er nu er i balance. Til gengæld forekommer udsigten til ny vækst, udvikling og dynamik mere og mere som et fatamorgana i et dyrt Danmark, der ligger langt væk fra den nye europæiske forbruger og tyngdepunktet i det traditionelle europæiske marked. Men hvor skal væksten komme fra? Ja, nye løbesko, ideer, fordomsfrihed og udsyn er en forudsætning, hvis danske virksomheder skal have en chance. Det gælder om at kunne skabe en vinderstrategi! Og her findes der mønsterbrydere, som med dygtighed og timing har formået at kombinere deres danske ideer med de muligheder, der byder sig til globalt i markedet. Danmark er bestemt et dejligt land, men det er dyrt og ligger langt væk fra den nye europæiske forbruger og det markedsmæssige tyngdepunkt i Europa. Uanset om kunden er en konkret person eller en konkret virksomhed, er det i markederne, de hastige forandringer sker, og det er lige nu og her. Morten Munk www.mafcon.com

4
15. april 2010 kl. 16:14

Vi må og skal have flere frisørskoler, så kan vi jo leve af at klippe hinanden :(

2
15. april 2010 kl. 15:20

Hvor mange mon der er fyret i det offentlige?

Åh nej - det glemte jeg- De har ansat omkring 2500 nye medarbejdere det seneste år.

Medarbejdere som det blødende private arbejdsmarked skal finansiere.

1
15. april 2010 kl. 15:08

Vi må vel have en "KØB DANSK" kampagne igen?