Danske enzymer skal klemme mere olie ud af palmefrugterne

På billedet kan man se de store frugtklaser på 7-10 kilo, der er skåret af palmetræerne helt oppe i toppen. Illustration: RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil

Når du køber mad og rengøringsprodukter med vegetabilsk olie – så er der med stor sandsynlighed tale om palmeolie.

Denne vegetabilske olie anvendes i fødevarer, sæbe- og kosmetikprodukter, dyrefoder og biobrændsler. Og verdensmarkedet for palmeolie og palmekerneolie vokser eksplosivt – blandt andet fordi udbyttet fra oliepalmer er 3,5 gange så højt som ved produktion af vegetabilske olier fra raps, solsikker og sojabønner.

Desværre koster behovet for jord til oliepalmeplantagerne landbrugsjord, hvor man kunne have dyrket andre afgrøder. Ligesom værdifuld regnskov og levesteder for truede dyr ind imellem bliver ryddet for at skaffe plads til plantagerne.

Men nu har den danske biotekvirksomhed Novozymes fundet en bioteknologisk løsning med enzymer, der kan være med til at gøre palmeolieproduktionen mindre belastende for naturen.

Enzymer nedbryder cellevægge

Den nuværende produktionsteknik har været brugt i 40-50 år og er rent mekanisk.

De 8-10 kilo tunge frugtklaser fra palmetræerne bliver opvarmet, og så presser og centrifugerer man olien ud af frugtkødet eller af frugtens sten og frø.

Novozymes' løsning er kun møntet på frugtkødet. Ved at tilsætte et enzym efter opvarmningen, kan man øge olieudbyttet af frugtkødet med mindst 2,5 procent.

»Når vi tilsætter enzymer efter opvarmningen, nedbryder vi biologisk cellevæggene i frugtkødet, så der kommer mere olie ud,« fortæller Ishan Gupta, der er Novozymes globale marketingschef for landbrug og foderstoffer, til Ingeniøren.

Få procenter svarer til enorme mængder

Lige nu bliver enzymet testet på plantager i Malaysia og Indonesien, der står for 85 procent af verdensproduktionen af palmeolie.

Læs også: Novozymes bygger vaskelaboratorium i Indien i kampen mod genstridige pletter

»Hvis vi kan hjælpe producenterne med at udvinde mindst 2,5 procent mere olie, vil de kunne producere den samme mængde olie, men ud af en mindre mængde frugt. Og når man tager højde for, at den årlige produktion i dag udgør mellem 50 og 60 millioner ton, vil bare få procent være enorme mængder,« påpeger Ishan Gupta.

Har haft kig på palmeoliemarkedet de seneste år

Novozymes er konstant på udkig efter nye markeder, hvor enzymer kan anvendes smart til at øge f.eks. hastigheden af produktionsprocessen, udbyttet eller kvaliteten.

Læs også: Restaffaldet fra enzym- og insulinproduktion skal både bruges til biogas og gødning

Biotekvirksomheden har haft kig på palmeolie gennem flere år og har været i kontakt med mange producenter i Asien for at udtænke et bud til dem.

Det er fortroligt, hvem Novozymes lige nu samarbejder med i Malaysia og Indonesien. Men der er tale om store spillere på markedet for palmeolie, oplyser virksomheden.

Producenterne er samtidig tilsluttet organisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO, som skal sikre, at olien er bæredygtigt produceret – så man ikke rydder værdifuld regnskov til skade for klima, miljø og truede dyrearter og samtidig sikrer ordentlige forhold for de ansatte.

Højteknologi var en computer – ikke enzymer

Hensynet til naturen og de ansatte gør det derfor også interessant for virksomhederne at få mere ud af ressourcerne. Men enzymer er i den grad noget ganske nyt.

»De her mennesker er vant til, at højteknologi er en computer – ikke biologiske enzymer. Så det tager lidt tid at overbevise dem om, at det her er fremtiden. Men de kan se en stabil produktion for sig ved det her,« siger Ishan Gupta.

Læs også: Novozymes i samarbejde med kinesiske forskere om kontroversielt genredigeringsværktøj

Her tæller det også med, at producenterne ikke behøver foretage den store forandring i deres produktionsproces, eftersom enzymerne bare bliver tilsat, ligesom det heller ikke forlænger fremstillingsprocessen, der varer 2-3 timer.

Der er tale om et pilotprojekt, der har været i gang et års tid, og man er nu ved at evaluere på produktionsprocessen og kvaliteten af olien, for indtil nu har Novozymes kun forholdt sig til mængden.

Novozymes forventer at rulle enzymløsningen ud til markedet, når er man er færdig med pilotprojektet og analysen af det. Derfor er der lige nu ingen tidshorisont.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Belaster de så naturen 2,5% mindre eller producerer de 2,5% mere olie?

 • 1
 • 1

Belaster de så naturen 2,5% mindre eller producerer de 2,5% mere olie?

Grunden til at Novozymes er så stolte af at kunne hjælpe her er naturligvis, at plantageejernes første prioritet er at beskytte naturen!

Hvis jeg var ejer at et firma, så ville jeg gør alt hvad jeg kunne for ikke at blive forbundet med den gigantiske udryddelse af nogle af verdens mest artsrige habitater, som disse plameolieplantager er skyld i.

 • 1
 • 1

Grunden til at Novozymes er så stolte af at kunne hjælpe her er naturligvis, at plantageejernes første prioritet er at beskytte naturen!

Jeg antager at det er ironisk ment. I givet fald er jeg helt enig i dit indlæg. Jeg hæftede mig særligt ved at artiklen nævner: "Ligesom værdifuld regnskov og levesteder for truede dyr ind imellem bliver ryddet for at skaffe plads til plantagerne". "Ind imellem" - det må siges at være en underdrivelse der vil noget. Så vidt jeg ved så ryddes og afbrændes store jungleområder systematisk hvert eneste år primært for at gøre plads til nye palmeolieplantager. Afbrændingen er så omfattende at det i voldsom grad genere nabolandende, se fx. https://phys.org/news/2016-08-singapore-sh.... Så jeg undre mig ligeledes over at Novozymes vil associeres med det svineri.

 • 2
 • 1

Så vidt jeg ved så ryddes og afbrændes store jungleområder systematisk hvert eneste år primært for at gøre plads til nye palmeolieplantager. Afbrændingen er så omfattende at det i voldsom grad genere nabolandende, se fx. https://phys.org/news/2016-08-singapore-sh.... Så jeg undre mig ligeledes over at Novozymes vil associeres med det svineri.

Jeg har lidt svært ved at se hvorfor Novozymes skal hænges ud her. Det kan godt være at plameolie industrigen er dårlig for regnskovene og miljøet. Men forbrugerne køber jo gladeligt de billige produkter der kommer ud af det. Er det ikke det der er det virkelige problem? Men det er jo selvfølgeligt nemmere bare at basche et firma end at se i spejlet.

 • 3
 • 0

Men forbrugerne køber jo gladeligt de billige produkter der kommer ud af det.

Så vidt jeg ved indgår palmeolie i et stort antal produkter, men selv om jeg ofte læser varedeklarationer så kan jeg ikke mindes på noget tidspunkt at have set palmeolie nævnt som ingrediens i noget produkt. Af artiklen fremgår også at det ofte blot benævnes "vegetabilsk olie", som jo omfatter mere end blot palmeolie. Det gør det unægteligt svært som forbruger at fravælge produkter indeholdnede palmeolie. Så at bebrejde forbrugerne at de kva deres indkøb støtter palmeolieproduktion virker ikke rimeligt. Novozymes kan derimod ikke påråbe sig uvidenhed - de vælger bevidst at bidrage aktivt til at gøre palmeolieproduktionen endnu mere profitabel end den allerede er, selv om de kan næppe være uvidende om de miljømæssige konsekvenser som produktionen har. Det syntes jeg bestemt ikke at det er urimeligt at bebrejde dem.

 • 0
 • 0

selv om jeg ofte læser varedeklarationer så kan jeg ikke mindes på noget tidspunkt at have set palmeolie nævnt som ingrediens i noget produkt.

"Palm oil is the most widely consumed vegetable oil on the planet" https://www.worldwildlife.org/pages/which-...

"People don’t usually think about the destruction of rainforests while washing their hands, applying lipstick, or doing laundry. But thanks to high demand for products containing palm oil, which is derived from the fruit of the oil palm tree, consumers are inadvertently contributing to deforestation" https://www.takepart.com/photos/7-things-y...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten