Danske eksperter skal afsløre skifergasressourcer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske eksperter skal afsløre skifergasressourcer

Skifergas har forandret energiforsyningen i USA radikalt og har ifølge estimater potentialet til at gøre det samme i Europa.

Ingen ved imidlertid, hvor meget gas undergrunden gemmer på i Europa - eller om det overhovedet er kommercielt interessant at indvinde.

»Indtil videre har vi ikke set noget, der giver anledning til den store optimisme, og de estimater af de europæiske potentialer, der hidtil er gennemført i USA, synes stærkt overdrevne,« siger Niels Schovsbo, der er forsker i reservoirgeologisk afdeling i danske Geus.

Han spiller en central rolle i et helt nyt projekt, der for første gang skal forsøge at give realistiske estimater af skifergaspotentialet i Europa.

Læs også: IEA: Amerikansk skifergas vil forandre verden

Initiativet kommer fra den europæiske sammenslutning af geologiske undersøgelser, EuroGeoSurveys. Den danske skifergasekspert bliver projektleder for et regionalt delstudie, der skal kortlægge skifergaspotentialet i landene omkring Østersøen.

I lande som Polen og Tyskland er der efter europæisk målestok stor aktivitet, når det kommer til skifergas. Skifergas er blevet et brandvarmt og storpolitisk emne i flere lande, der ser gassen som en potentiel stor og sikker energikilde og skæver til USA.

Polen håber at kunne bruge skifergas til at reducere afhængigheden af energiimport fra Rusland. Polen har opbygget stor viden på området.

Tyskland, der har besluttet at afvikle atomkraften, har behov for alternative energikilder, og begge lande har lavet egne analyser af de nationale potentialer, som danskerne kan suge viden af.

»Vi kan lære meget af dem, når det handler om at analysere vores egne data for at kunne estimere potentialet af skifergas,« siger Niels Schovsbo.

Læs også: Så bliver der givet grønt lys for skifergas i Europa

Projektets mål er at etablere en dynamisk model af skiferlagene omkring Østersøen. Der bliver altså ikke tale om at udføre boringer i forbindelse med projektet. I stedet inddrager man amerikanske geologer fra USGS, der har udviklet en analysemodel til specifikke amerikanske forhold.

Men der kan være store forskelle på geologien i USA og hos os. Derfor kan europæerne ikke bare tage modellen, som den er. Den skal modelleres efter vores geologiske forhold og med de data, de enkelte lande omkring Østersøen har.

»Det vil kunne give os en dynamisk model, der kan plottes, også med nye data, i takt med, at de fremkommer, og på den måde give det bedst mulige og mest opdaterede estimat af skifergaspotentialet på ethvert givent tidspunkt,« forklarer Niels Schovsbo.

Som det er i dag, er der ingen, der kender potentialet ved skifergas i Danmark og resten af Europa. Det amerikanske Energy Information Administration, EIA, har vurderet, at Danmark har Europas fjerdestørste potentiale for skifergas med 650 milliarder m3.

Læs også: Total klar med milliardsats i dansk skifergas

Det tal mener Geus er betydeligt overdrevet, og hidtil har der da heller ikke været ret meget gevinst at finde under prøveboringerne.

Shell forsøgte uden held at finde gas i Skåne i de samme lag af alunskifer, som løber under Nordjylland og Nordsjælland, og hvor Total vil bore i løbet af sensommeren og efteråret. I Polen har der trods hundreder af licenser ikke være offentliggjort kommercielle fund endnu.

De danske skiferlag ligger dog dybere end i Skåne, og der er andre skiferlag end blot alunskiferen, som kan rumme gas, fortæller Niels Schovsbo. Det drejer sig om lag af silurskifre og ordoviciske skifre.

»De skiferlag er aldrig blev analyseret for deres gaspotentiale, fordi det ikke har været aktuelt. Det er blandt andet målet, at vi kan lave estimater med udgangspunkt i den nye model. Det vil give et billede af mulighederne for kommerciel skifergasindvinding i Danmark,« siger Niels Schovsbo.

Han er netop nu ved at få sikret de nødvendige kontrakter i forbindelse med projektet. Derefter kan arbejdet gå i gang i løbet af foråret. Svaret vil ligge klar om cirka et år.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her