Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danske dyr og planter har brug for hjælp

I Danmark har vi det, der kaldes for biodiversitets-krise. Det betyder, at vores arter af planter og dyr ikke har det så godt. Illustration: Wikipedia

Lad os starte med det dårlige, for det går faktisk ret skidt for mange arter i Danmark. F.eks. er næsten halvdelen af alle fugle i Danmark enten truede eller helt forsvundet. Og pattedyr, planter, insekter, fisk og padder har det heller ikke for godt.

Det ved vi, fordi forskere holder øje med arterne og skriver ned på en liste, hvordan det går med dem. Listen hedder ‘Den danske rødliste’, og lige nu er der 13.300 forskellige arter – altså forskellige slags dyr og planter – på listen.

De er inddelt i grupper, alt efter hvor truede de er. Når et dyr eller en plante er truet, betyder det, at der ikke er ret mange af den. Måske er der så få tilbage, at arten risikerer at forsvinde helt – at uddø.

Hvorfor forsvinder arterne?

Vi mennesker fylder meget. Kig bare ud ad vinduet, næste gang du kører bil. Kan du finde et sted, hvor mennesker ikke har været i gang?

Når vi bygger byer og veje, planter korn eller fælder skov, går det ud over den vilde natur, og så forsvinder dyrenes og planternes levesteder.

Du har sikkert hørt om klimakrisen. Men har du også hørt, at vi har en biodiversitetskrise? Bio­diversitet betyder, at der er en god og sund blanding af arter. Hvis biodiversiteten er høj, betyder det, at der er mange forskellige arter af planter, dyr, insekter osv.

Så når biodiversiteten er lav, betyder det, at der ikke er så mange forskellige arter. Det er et problem. For både mennesker, dyr og planter har brug for hinanden i naturen. Så hvis der bliver færre af nogle arter, eller hvis de forsvinder helt, går det ud over andre arter. Hvis der f.eks. er for få insekter, kommer mange fugle og padder til at mangle mad. Det kalder man en biodiversitetskrise, og det er det, vi har nu.

En krise betyder problemer

Heldigvis ved vi godt, at det er et stort problem. Derfor bliver der gjort en del for at få den vilde natur tilbage. Skove og marker får lov at vokse vildt, og dyr får lov at passe sig selv. Og i haver og grøftekanter får græsset og blomsterne lov at gro i stedet for at blive slået, så der kommer flere insekter. Der bliver også sat flere fuglekasser op til fuglene. Så måske kommer der med tiden flere arter i Danmark igen.

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Emner : Techie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten