Danske dyr og planter har brug for hjælp

28. juni 2022 kl. 10:00
Danske dyr og planter har brug for hjælp
I Danmark har vi det, der kaldes for biodiversitets-krise. Det betyder, at vores arter af planter og dyr ikke har det så godt. Illustration: Wikipedia.
Du har måske hørt, at mange dyr i verden er truede – for eksempel isbjørne og pandaer, eller helt uddøde som det hvide næsehorn. Men faktisk er der også mange truede dyre- og plantearter i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tuder af sult

Kirkeuglen er den mindste ugle, vi har i Danmark. Den er på størrelse med en mælkekarton og vejer mindre end en bakke smør.

For 50 år siden var der flere end 1.000 kirkeugler i Danmark – i dag regner man med, at der ikke er meget mere end 30. Den lille ugle har det blandt andet svært, fordi der ikke er så mange gamle træer at lave reder i.

Men allermest mangler den mad. Kirkeuglen og dens unger lever af mus og insekter. Og det er dyr, der også er blevet færre af i Danmark. Nu er vi heldigvis begyndt at sætte flere redekasser op, og der bliver lagt mad ud til uglerne i de områder, hvor vi ved, de bor.

Lad os starte med det dårlige, for det går faktisk ret skidt for mange arter i Danmark. F.eks. er næsten halvdelen af alle fugle i Danmark enten truede eller helt forsvundet. Og pattedyr, planter, insekter, fisk og padder har det heller ikke for godt.

Det ved vi, fordi forskere holder øje med arterne og skriver ned på en liste, hvordan det går med dem. Listen hedder ‘Den danske rødliste’, og lige nu er der 13.300 forskellige arter – altså forskellige slags dyr og planter – på listen.

De er inddelt i grupper, alt efter hvor truede de er. Når et dyr eller en plante er truet, betyder det, at der ikke er ret mange af den. Måske er der så få tilbage, at arten risikerer at forsvinde helt – at uddø.

Hvor blev sommerfuglene af?

Dagsommerfuglene er nogle af de arter, der har det sværest i Danmark. Over halvdelen af arterne er truede. Dagsommerfugle er aktive om dagen – og nok dem, de fleste vil kalde ‘almindelige’ sommerfugle.

Sommerfuglene har brug for åbne områder og vilde blomster. Vi kan alle sammen hjælpe, hvis vi lader græsset og blomsterne gro i haven, så sommerfuglene kan finde mad og har et sted at være.

Hvorfor forsvinder arterne?

Vi mennesker fylder meget. Kig bare ud ad vinduet, næste gang du kører bil. Kan du finde et sted, hvor mennesker ikke har været i gang?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi bygger byer og veje, planter korn eller fælder skov, går det ud over den vilde natur, og så forsvinder dyrenes og planternes levesteder.

Du har sikkert hørt om klimakrisen. Men har du også hørt, at vi har en biodiversitetskrise? Bio­diversitet betyder, at der er en god og sund blanding af arter. Hvis biodiversiteten er høj, betyder det, at der er mange forskellige arter af planter, dyr, insekter osv.

Så når biodiversiteten er lav, betyder det, at der ikke er så mange forskellige arter. Det er et problem. For både mennesker, dyr og planter har brug for hinanden i naturen. Så hvis der bliver færre af nogle arter, eller hvis de forsvinder helt, går det ud over andre arter. Hvis der f.eks. er for få insekter, kommer mange fugle og padder til at mangle mad. Det kalder man en biodiversitetskrise, og det er det, vi har nu.

Usikker i trafikken

Den europæiske odder (lutra lutra) har ikke haft det nemt. Tidligere gik vi mennesker på jagt efter den. Og den er også røget med i fiskenet, når vi har fisket.

Men der er faktisk et endnu større problem: Som de fleste andre dyr har odderen ikke lært at kigge sig for, før den krydser en vej. Og det betyder desværre, at en del bliver kørt over.

Heldigvis bliver der bygget odderpassager, som er en slags sti under vejene, som odderen kan bruge.

En krise betyder problemer

Heldigvis ved vi godt, at det er et stort problem. Derfor bliver der gjort en del for at få den vilde natur tilbage. Skove og marker får lov at vokse vildt, og dyr får lov at passe sig selv. Og i haver og grøftekanter får græsset og blomsterne lov at gro i stedet for at blive slået, så der kommer flere insekter. Der bliver også sat flere fuglekasser op til fuglene. Så måske kommer der med tiden flere arter i Danmark igen.

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger