Danske datacentre raser over klimaminister: Det ville være helt sort at opgive overskudsvarme

Plus26. februar 2020 kl. 17:0718
Danske datacentre raser over klimaminister: Det ville være helt sort at opgive overskudsvarme
Illustration: Kwarkot / Bigstockphoto.com.
Det er uambitiøst, når klimaminister Dan Jørgensen siger, at Danmarks CO2-regnskab ikke vil blive forbedret ved bedre udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre. Sådan lyder kritikken fra Datacenterindustrien, som især ærgrer sig over nye afgiftsregler for brug af overskudsvarme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ingen grund til politisk at fokusere på energieffektivisering af datacentre i form af bedre udnyttelse af overskudsvarme. For om ti år vil den overskudsvarme blot erstatte andre typer vedvarende energi. Sådan skriver klimaminister Dan Jørgensen(S) i et folketingssvar til Ida Auken(R) forleden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
5. marts 2020 kl. 07:54

Specielt i betragtning af, at varmeproduktionen fra IT-værker kommer fra software: mere effektivtiv software-> mere varme.
Jeg græmmes.
Man kan formentlig sænke klok-frekvensen og derved spare strøm?
Det bør der regnes på!!!

I år 2000 kostede verdens største computer 56 millioner dollars, havde en strømforsyning på 850 KW og fyldte 150 m2.

I dag går millioner af mennesker rundt med en sådan computer i lommen.

Tror du ikke at datacentre har fulgt med i udviklingen og anskaffet hurtigere og billigere udstyr, der tilmed bruger mindre energi.

16
28. februar 2020 kl. 06:48

Er det noget med at man vha en VP kan "opformere" enertien? Med andre ord: flytte energien fra 300 K vand til 350 K (varmere) vand. Og er det bæredygtigt?

14
28. februar 2020 kl. 01:06

Det meste går nok ud på, at samfundskassen skal stemme. Der er ikke meget business i skattefri energi, uanset hvor lysegrøn den måtte være. Provenuet fra de sidste hydrocarboner ude fra nordsøen skal i kassen før der kan gives los for andre ting.

I år kommer langt den overvejende energi til Fjernvarme fra afgiftsfri biomasse som ikke lægger penge i statskassen. Så man forstår da at afgiftsbelagt strøm til varmepumper og spildvarmeafgift til spildvarmen fra datacentre, at disse projekter fravælges når der kan brændes afgiftsfri biomasse.

13
27. februar 2020 kl. 21:50

Det meste går nok ud på, at samfundskassen skal stemme. Der er ikke meget business i skattefri energi, uanset hvor lysegrøn den måtte være. Provenuet fra de sidste hydrocarboner ude fra nordsøen skal i kassen før der kan gives los for andre ting.

12
27. februar 2020 kl. 15:25

Det lyder altid godt med genbrug af spildvarme, indtil man ser på de konkrete praktiske forhold. Så er det ofte meget upraktisk/vanskeligt/kostbart at udnytte spildvarme, især i gamle fabrikker. F.eks fremkommer spildvarmen måske i den ene ende af fabrikken, mens varmebehovet er i den anden ende. Spildvarmen i varm luft er ikke så let at genanvende som spildvarme i kølevand. Spildvarmen kan genanvendes til rumpvarmning om vinteren, men skal også bortskaffes om sommeren. Rumopvarmningen skal også fungere når der ingen spildvarme er.

Der skal tages højde for genanvendelse af spildvarme når fabrikken bygges, indrettes og udstyret vælges. Gør man ikke det kan det blive voldsomt meget dyrere.

11
27. februar 2020 kl. 12:16

Jeg forstår det bare ikke! Efter at have arbejdet i índustrien siden midt i halvfjerdserne ved jeg, at genbrug af spildvarme uden uforståelige afgifter har været efterspurgt i rigtig mange år. Ja, det er dagligdag, at god spildvarme fra for eksempel store kompressorer til trykluft SKAL lukkes ud i det fri, mens man udleder CO2 for at varme produktionshallerne op. Den gamle ingeniør

10
27. februar 2020 kl. 11:17

25 kr/GJ svarer til 10 øre/kwh. Det er da billigt. Sandsynligvis køber datacentre allerede el med nedsat statsafgift. Har datacentre betalt alle almindelige afgifter på el, skal de næppe betale afgift fordi energien anvendes til rumopvarmning.

For 20 år siden arbejdede jeg i en produktionnsvirksomhed med et stort meget elforbrug (13 mill kwh/år), til det der dengang hed "tung process" (10 mill kwh/år)og dermed meget lave afgifter. Da vi på et tidspunkt begyndte at genvinde spildvarme fra tung proces og bruge varmen til rumopvarmning (1 mill kwh/år), skulle vi naturligvis betale den normale afgift for energi brugt til rumvarme. Vi sparede masser af naturgas til rumopvarmening, naturgas der havde langt højere afgifter.

9
27. februar 2020 kl. 10:51

Fjernkøling eksisterer, men den varme fjernkølingen aftager, er den så overskudsvarme til beskatning?
Problemet er vel at sproget og brugen af det ikke rigtig skelner mellem "varme" og varmluft eller vand ved temperaturer hvor det kan udnyttes praktisk.

Du har fat i noget der. Jeg kan da godt forestille mig at datacenteret køber køling af kommunen for 1 kr/GJ. Det er sikkert billigere end hvis datacenteret skulle bruge strøm på at køle selv.

Så må kommunen jo se hvordan de kan slippe af med varmen.

8
27. februar 2020 kl. 10:51

En anden bekymring: Hertillands taler vi mest om datalagre for Apple og Facebook. Men der findes meget større databanker i verden. Efter at have læst Snowdens oplysninger om, at NSA er i stand til at udtrække komplette profiler for en valgt person, når og hvis de får brug for det: mobilsamtaler, skype, browserhistorik, emails .. Det må være et gigantisk datalager. Og Huawei har vel et af samme størrelse. Hvorfor taler ingen om det ? Lidt off topic her, men alligevel værd at nævne.

7
27. februar 2020 kl. 10:40

.... fyrer så bare mere afgiftsfri naturgas ind i produktionen.

Det burde en generel CO2 skat nok lägge en dämper på.

Ud over at det näppe er en rigtig god forretning at producere varme, selv som 'kärneforretning'.:Varmevärkerne stadigt mere eller mindre offentligt ejede og ikke privatiserede og ribbet for alle värdier som 'Den Növendige Politik' ellers kräver!

Den danske afgiftstruktur på Energi og Olieprodukter er desvärre blevet et makvärk af särinteresser hvor man stort set fra undtagelserne kan gätte hvilken Dansk virksomhed den pågäldende paragraf handler om. Ingen dansk politiker tör gå imod särinteresserne, selv om det er sådan noget lovgivning man burde 'afbureaukratisere'.

5
26. februar 2020 kl. 23:26

Vi fælder bare nogle flere træer i Brasilien, Baltikum m.v. og brænder af som træflis. Det står jo i den kolonne i regnearket over CO2 fri vedvarende energi. At ministeren så ikke forstår hvor pladskrævende VE er og at den billigste energi er den vi ikke bruger må være den eneste grund til den slags udtalelser.
Målet må være at staten ikke skal bruge en krone på hele den grønne omstilling - herunder gå glip af en eneste afgifstkrone på energi - men at det hele kan klares ved at private investorer bygger den nødvendige kapacitet VE. Om det så er 10-15.000 km2 havmølleparker når vi ikke energieffektiviserer må ministeren være kold eller uvidende overfor.

3
26. februar 2020 kl. 20:06

Det er noget af et gråt felt, for temperaturerne disse datacentrer afleverer kan næppe bruges direkte. Derfor kan man diskutere om det er fjernvarmen der leverer køling til datacenteret eller det er datacenteret der leverer varme til fjernvarmen.

Fjernkøling eksisterer, men den varme fjernkølingen aftager, er den så overskudsvarme til beskatning? Problemet er vel at sproget og brugen af det ikke rigtig skelner mellem "varme" og varmluft eller vand ved temperaturer hvor det kan udnyttes praktisk.

2
26. februar 2020 kl. 19:56

Når vi alligevel har 100% vedvarende el i 2030 - hvad er så argumentet for en overskudsvarmeafgift?

I den mere seriøse ende vil jeg dog bifalde at der bevares et vist incitament for effektivisering af store elforbrugere. El er trodsalt et mere værdifuldt energiprodukt end varme. Måske var det det argument ministeren skulle finde frem?

1
26. februar 2020 kl. 18:27

Specielt i betragtning af, at varmeproduktionen fra IT-værker kommer fra software: mere effektivtiv software-> mere varme. Jeg græmmes. Man kan formentlig sænke klok-frekvensen og derved spare strøm? Det bør der regnes på!!!