Danske bybusser giver sort skærm på tv'et
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske bybusser giver sort skærm på tv'et

Familien Jul på Nørrebro i København har et problem. Når buslinje 5A kører forbi, forsvinder billedet på familiens tv. Og det gør busserne cirka hvert femte minut i myldretiden, beretter TV2 Lorry.

Problemet skyldes indstråling fra tetranettet, som Movias busser benytter til kommunikation. Indstråling vil sige, at nogle af radiosignalerne fra tetranettet, som ligger fra 380 MHz til 400 MHz, interfererer med dele af det kablede tv-signal fra YouSee, hvor flere kanaler ligger i samme frekvensområde. Resultatet kan være sort skærm.

Movia har brugt frekvenserne i det licenserede frekvensområde siden 2004, og centerchef i Movia Anders Due mener da heller ikke, at busselskabet kan påtage sig ansvaret for tv-problemerne.

»Alt andet lige - skadevolderen det er YouSee, og det er dem, der har en udfordring,« siger han til TV2 Lorry.

Flere YouSee-kunder i København har henvendt sig med signalproblemer, efter at kabel-tv-selskabet flyttede rundt på kanalerne 1. december for at skabe plads til båndbreddekrævende video-on-demand-indhold, fortæller pressechef i YouSee Ib Konrad Jensen til ing.dk.

»Problemet er simpelthen, at hvis anlægget ikke er tilstrækkeligt godt afskærmet, så kommer dette her indstrålingsproblem,« siger han og forklarer, at anlægget i denne sammenhæng blandt andet kan omfatte de kabler, man selv har trukket og selve tv-apparatet.

Dårligt skærmede kabler

Ib Konrad Jensen mener ikke, at YouSee har ansvar for at sikre signalkvaliteten længere end til et givent afleveringspunkt, som eksempelvis kan være et stik i væggen med et tilhørende skærmet kabel.

»Hvis nu beboerne beslutter sig for, at de også vil have et fjernsyn i soveværelset og selv begynder at trække kabler og lave splittere og den slags - det har vi ikke kontrol over, og det er dét, der er problemet, at man anvender kabler, der ikke er godt nok afskærmede. Eller at man lige rundt om en karm laver en 90-graders bøjning på den, hvor afskærmningen bliver svag eller hullet,« siger han.

Det er ikke første gang, YouSee er stødt på indstrålingsfænomenet. Sidst var da der blev slukket for det analoge tv-signal 1. november 2009. Dengang interfererede de digitale luftbårne tv-signaler også med YouSee-signalerne i kablerne.

For at mindske problemet med sort skærm på grund af indstråling har YouSee udvidet en mærkningsordning. Oprindelig dækkede ordningen tv-apparater, som YouSee havde testet til at være helt kompatible med det tv-signal, som selskabet sender ud. Men nu omfatter ordningen også stik og kabler.

»Der er nogle kabler, som vi siger er YouSee-ready. Det vil sige, at de har en afskærmning, som er god, og som kan forhindre denne her form for indstråling, hvis de i øvrigt bliver anvendt rigtigt,« siger Ib Konrad Jensen.

I YouSee er man nu ved at undersøge muligheden for at flytte rundt på kanalerne, så interferensen fra tetranettet kan undgås, men Ib Konrad Jensen er skeptisk i forhold til, om det kommer til at ske.

»Det ville overraske mig meget, hvis vi kunne flytte rundt på frekvenserne, jeg tror det simpelthen ikke,« siger han.

Dokumentation

Tv-indslag på Lorry: Bussen tager tv-signalet

Når der tales om dobbelisoleret skærm, er folielaget kun lige foldet omkring kablet. Desuden er den ledning YouSee fører op til de enkelte lejligheder så tynd, at selve signalstyrken vil blive for svag, i forhold til de forstyrende busser.

  • 0
  • 0

Jeg har også jævnligt udfald, bor dog ikke i nærheden af 5A Nærmeste er 6A 100m væk.

  • 0
  • 0