Danske brintpiller og brændselsceller skal konkurrere internationalt

Brintpillen og brændselsceller var blandt dem Højteknologifonden vil støtte, og det betyder de vil kunne klare sig i den internationale konkurrence, forudser Topsoe Fuel Cell.

Topsoe Fuel Cell A/S, Forskningscenter Risø, brintpillefirmaet Amminex A/S og DTU får 30 mio. i støtte til en satsning over tre år med titlen "Robuste, miljøvenlige og konkurrencedygtige brændselscellesystemer til fremtidens distribuerede el-produktion."

Direktør Helge Holm-Larsen for Topsoe Fuel Cell A/S, der er koordinator for konsortiet, er meget glad for støtten.

»Det vil få stor betydning for os, og gøre, at vi er bedre i stand til at nå frem til et produkt, så vi kan matche den udvikling, der er i f.eks. USA og Japan. Vi modtager også støtte andre steder fra, men dette øger chancen betydeligt for, at vi får færdiggjort vores udvikling i tide.«

En succesrig gennemførsel af projektet vil resultere i et meget betydeligt potentiale for eksportmuligheder og højteknologiske danske arbejdspladser, vurderer Topsoe Fuel Cell.

Brintpillen er med

Projektets mål er at fremme udvikling af SOFC-teknologien (Solid Oxide Fuel Cells - fastoxid-brændselsceller), så de om tre år vil være parat med demonstrationsmodel. Samtidig vil projektet inddrage Amminex' »brintlagring« og dens tilkobling til en SOFC-brændselscelle.

Direktør for Amminex, der er firmaet bag brintpillen, Tue Johannesen er også glad for støtten.

»Det er helt fantastisk og et godt signal til omverdenen, at vi får lov at være med i så stor en satsning og i et direkte samarbejde med SOFC-brændselscelle-folkene. Brintpillen som lagermedium er jo netop velegnet til et samspil med denne type brændselscelle,« siger han og tilføjer, at bevillingen fra Højteknologifonden også betyder, at Amminex firmaet nu skal ud og udvide staben.