Danske brandfolk i Sverige: »Ser vi væk, blusser en ny brand op«

Mellem sten på størrelse med små biler kæmper danske brandfolk for at holde Sveriges skovbrande i skak. Illustration: Beredskabsstyrelsen

»Vi angriber det samme område igen og igen. For vandet forsvinder hurtigere, end man kan forestille sig. Og ser vi væk, blusser en ny brand straks op.«

Sådan lyder det fra Martin Vendelbo, chefen for den gruppe danske brandfolk, der i disse dage kæmper med at slukke nogle af de værste skovbrande i Sveriges historie. Fra nord til syd hærger op mod 50 brande, og 1000 mand deltager i et slukningsarbejde, der omfatter folk, fly og helikoptere fra Polen, Østrig, Portugal, Italien, Litauen, Tyskland, Frankrig og Norge.

Martin Vendelbo har ansvaret for de 27 danske brandfolk ved Ljusdal. Gruppen arbejder fuldkommen som en deling soldater i krig. De har et område, de skal sikre, kendt som 'danskerområdet'. Fjenden kan springe frem fra overalt. De har vagthold. De plejer og vedligeholder deres udstyr dag og nat. De arbejder sig gennem ufremkommeligt terræn med motorsave og køretøjer. Og de retter ‘geværerne’ mod fjenden. Blot skyder de ikke med kugler, men vand.

»Terrænet er en af vores største udfordringer. Skoven er vild med sten på størrelse med små biler, væltede træer og træer med så små rødder, at de nemt vælter,« fortæller Martin Vendelbo, der bevæger sig gennem landskabet med hjælp fra frivillige skovopdrættere med motorsave.

Angrib IKKE ilden

I øjeblikket går meget af dagen med at holde en såkaldt standsningslinje - eller lave en begrænsning, som man siger på svensk. Den taktik går ud på at blive ved at vande en linje i skoven fra bundvegetation til trætop, så ilden ikke kan komme forbi.

»Det handler om at holde fokus og lade ilden brænde løs omkring en. Det er faktisk det sværeste at lære nye folk; at de ikke skal angribe ilden,« siger Martin Vendelbo fra en telefonlinje på et vandrehjem nogle kilometer fra slagmarken.

Læs også: Italienske vandbombefly sendt op for at slukke svenske skovbrande

Med sig har gruppen to tankvogne med vand, en ATV, to automobilsprøjter og tre slangegruppevogne, som er en lastvogn fyldt med en masse slanger med stor kaliber til at lave vandforsyningslinjer gennem skoven. Men netop det kuperede terræn skaber problemer med at holde tryk i slangerne.

Øjebliksbillede af brandene i Sverige 23. juli 10.15. Illu: SOS Alarm Illustration: SOS Alarm

Trykket for enden af slukningsudstyret skal gerne være 50 til 60 meter vandsøjle, som er det mål man bruger for tryk blandt brandfolkene. Men afgangstrykket er “kun” 75 meter vandsøjle, og der er et tab på 10 meter vandsøjle i selve slangen, så der er ikke meget rum til at løfte slange over særlig store stigninger.

I øjeblikket har brandfolkene serieforbundet nogle af pumperne for at øge trykket, men det er ikke nemt, for pumperne skal stå helt vandret i terrænet, og der er hele tiden nødt til at blive foretaget reparationer på udstyret.

»Kommunikation er et kæmpe issue«

En helt anden udfordring er kommunikationen mellem gruppens folk. Med sig har de radioer til det danske Tetra-netværk Sine. Men de virker ikke på svenske sendemaster og skifter automatisk til såkaldt Direct Mode Operation (DMO), hvor de i praksis fungerer som gammeldags walkie-talkier, hvor man ikke kan tale i munden på hinanden.

Mobildækningen er også voldsomt forringet, og det er især et problem, når Martin Vendelbo skal være bindeled mellem arbejdet i ‘danskerområdet’ og den svenske beredskabsstyrelse MSB, der koordinerer den nationale indsats.

»Vi har fundet enkelte steder i landskabet, hvor vores folk kan gå hen og bruge mobilen, men kommunikationen er meget usikker, så de løbende briefinger er meget vigtige,« siger Martin Vendelbo.

Rykker ind efter flyangreb

Kommunikationen med MSB er også helt afgørende, for at den øverste stab kan udnytte sine ressourcer bedst muligt, fortæller Peter Kaas-Claesson, der er kolonnechef i Beredskabsstyrelsen og uddannet brandingeniør i Sverige.

»Det er fuldkommen som en krig, hvor en øverste ledelse er dybt afhængig af at få informationer fra fronten, i dette tilfælde de lokale indsatsledere,« siger Peter Kaas-Claesson.

»Hele tiden skal de vurdere, hvor fly og helikoptere skal indsættes for at droppe deres last med vand,« siger han.

I sidste uge deltog de danske brandmænd i en koordineret aktion, hvor 50 brandfolk skulle rykke ind, umiddelbart efter at vand var smidt fra luften.

»Når flere ton vand vælter ned ovenfra, kan man få den tanke, at så er den ged barberet. Men vandet forsvinder rasende hurtigt,« fortæller han.

Sætter ild til skov for at stoppe brand

En anden taktik er at oprette brandbælter, hvor brandfolk fjerner træer og vegetation, men i det kuperede terræn er det svært.

Nogle kilometer vest for Ljusdal - i Trängslet i Dalarna - er en indsatsstyrke i gang med en meget særlig opgave. De vil selv sætte skov i brand. Der er tale om en såkaldt modildsaktion, hvor de begynder den største kontrollerede afbrænding i nyere tid i Sverige. I alt 800 hektar vil blive brændt af, fordi vinden er i den rigtige retning til missionen.

»Modild er jo et slags kunstigt brandbælte, hvor du brænder alt af, så der i princippet ikke er mere at brænde af,« fortæller Peter Kaas-Claesson.

Årsagen til modildsaktionen er den nedslående vejrudsigt, der byder på ekstrem varme med temperaturer op til 35 grader i Dalarna de næste dage. Lignende vejrudsigter gælder for andre dele af Sverige, og Peter Kaas-Claesson tør ikke spå om, hvordan situationen udvikler sig.

»Sverige er jo ikke vant til skovbrande, fordi det typisk regner, og de mange nåletræer med harpiks går også lettere i brand end for eksempel løvtræer,« siger han.

Der er i øjeblikket knap 50 skovbrande i gang i Sverige, men tallet skifter hele tiden. De mest kritiske områder er regionerne Gävleborg (Ljusdal), Jämtland, Dalarna og Västernorrland.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der bruges skam også skovmaskiner, der hvor det er sikkert. Prisen er ikke en faktor her. Der er dog i det mindste to store begrænsninger: 1) Det område hvor de danske brandfolk arbejder i er stort omfang dækket med så store sten at man ikke kan køre der. 2) Risikoen for at der kommer en gnist fra en skovmaskine gør at man er hold inde med skovarbejdet flere steder. En jern-del der slår mod en sten kan frembringe en gnist, og det kan være nok til at starte en ny brand. 3) Afstandene der oppe er store, meget store. Der er bl.a. tale om at lave en brandhindring der er 1 mil = 10 km lang!

 • 4
 • 0

Det at kommunikationen ikke virker er skidt. Her er der brug for at der 'tænkes tanker' når man kommer hjem. Her er der brug for noget supplerende udstyr. Der er også problemer med mobildækning i mange store danske skov- og hedeområder. Taler af egen praktisk erfaring.

 • 1
 • 0

Der er også lige det at "Jorden" i meget af skoven er lavet af et tykt lag af grannåle oven på klipper. Nåletäppet er helt tørt på det her tidspunkt, de överste 20 cm antändes let og glöder i meget lang tid, hvis der først går ild i det.

Det er ikke nok bare at fjerne träer og grene, skovbunden skal "brandsikres" også.

 • 2
 • 0

Problemet er terræn, maskinerne kan simpelthen ikke køre der, det er manuel fældning og svenskerne har i forvejen mangel på skovfolk.

Desuden er selv svenskerne begynde at stoppe fældning af skov med maskiner pga. brandfare og her taler vi om en industri der står for 10% af landets samlede eksport der er stoppet med at hente råmaterialer ind så de tager det ganske alvorligt.

Et er at ryde skov foran branden men problemet er også at ryde det der er brændt og nu efter slukkes og der handler det om risikotræer der måske stadig er ild i og så sætter du ikke maskiner ind. Det er ren manuelt arbejde.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten