Danske biofyr-producenter raser over tilskud til varmepumper
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danske biofyr-producenter raser over tilskud til varmepumper

Danske producenter af biokedler, som kan opvarme bygninger ved at brænde blandt andet træpiller, flis og korn af, er rasende over det tilskud til at skrotte oliefyr, som regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet som en del af finansloven for næste år.

Tilskuddet, der rækker til at skrotte cirka hvert tiende af de omkring 300.000 danske oliefyr, bliver kun givet, hvis ejerne i stedet kobler sig på fjernvarme eller køber en varmepumpe. Eventuelt kan det ifølge en pressemeddelelse fra klima- og energiminister Connie Hedegaard også gives penge til nye fyr, herunder biofyr, i kombination med solfangere.

Netop kombinationen af biofyr og solfangere fungerer ifølge Esben B. Pedersen, formand for biogruppen under Dansk Energi Brancheforening, dog i mange tilfælde rigtigt dårligt. Derfor er biokedlerne i praksis udelukket fra at få del i skrotningsordningen, med mindre den bliver ændret.

»Vores biofyr er de eneste CO2-neutrale«

Biokedlerne er ifølge brancheforeningen den eneste mulighed for, at danskerne erstatter deres oliefyr med en 100 procent CO2-neutral opvarmning. Varmepumper halverer typisk udslippet, har foreningen beregnet, mens kun 20 procent af fjernvarmen herhjemme produceres CO2-neutralt.

»Vores fyr kan køre på mange typer af brændstoffer, men fælles for dem er, at de optager nøjagtig lige så meget CO2 under væksten, som de afgiver, når de bliver brændt af,« pointerer Esben B. Pedersen.

»Hvis vi får sat varmepumper ind over det hele, så skal vi etablere mere elforsyning i Danmark, og den vedvarende energi kan ikke følge med,« tilføjer han.

Han understreger, at producenterne ikke vil have særstilling. De vil blot have samme mulighed for, at kunderne kan få tilskud, som producenterne af varmepumper.

»Hvis nogen skal have tilskud, så skal alle have tilskud,« lyder Esben B. Pedersens budskab.

Partikel-forurening er ikke et problem fra nye fyr

Han fremhæver, at mange af de danske oliefyr befinder sig i landområder, hvor der hverken er fjernvarme eller naturgas.

»Det er derude, at bioenergien findes, og det betyder, at der kun er kort transport,« siger Esben B. Pedersen.

Han afviser, at det er et problem, at mange landmænd vælger at brænde fødevarer - korn - af i deres biokedler.

»Det koster mere CO2 at fragte kornet til de fattige lande,« siger han.

Heller ikke partikeludslippet fra biokedlerne skal danskerne være bekymrede for, mener brancheforeningen.

»Hele branchen herhjemme er langt foran på det område på grund af Miljøministeriets brændeovnsbekendtgørelse, som trådte i kraft sidste år,« mener Esben B. Pedersen. Bekendtgørelsen strammede kravene til nye brændeovnes og biokedlers partikeludslip.

Markedet er allerede ved at gå i stå

Ifølge producenterne haster det med at ændre og indføre skrotningsordningen for oliefyrene.

»Kunderne er allerede kommet i tvivl om, hvilken energikilde de skal vælge,« siger Esben B. Pedersen, der selv er direktør for producenten Twin Heat.

Han frygter, at markedet går helt i stå, indtil skrotningsordningen træder i kraft, sådan som det skete med renoveringspuljen. Derfor foreslår Dansk Energi Brancheforening, der samler producenter og installatører af både olie-, gas- og biofyr, at skrotningsordningen kommer i gang hurtigst muligt og gerne fra årsskiftet. Regeringen planlægger nu med 1. april som startdato.

Tilskuddene til at skrotte oliefyr vil blive uddelt efter først-til-mølle-princippet og med faste beløb, der kommer til at afhænge af, hvad fyrene erstattes med.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Dansk Energi Brancheforening

Brændeovnsbekendtgørelsen sætter i bilag 1 loftet for partikeludslip alt for højt, nemlig til 10g pr. kg træ. I branchen fortæller man højlydt om at det kunne de forlængst overholde. Den samlede partikel-emission fra individuel opvarmning (især træ) er da også ved at være doblet op i dag i forhold til 2002. Så godt går det med afsætningen...
Den anden skrøne i denne svanesang er påstanden om 100% CO2-neutralitet for både korn og træ. Kornet ved Du hvor Du har - skovene ikke. IUFRO (skovforskerne internationalt) advarer om at skovene globalt bliver tipping point - afgiver netto CO2 -, når den globale temperaturstigning ift førindustrielt niveau kommer op over 2,5 grader C. Og med CO2 taler vi om globale relationer. Den ekstra mængde CO2, Du udsender, når Du erstatter oliefyret, finder jo ikke nogen lokal skov, der skulle opsuge den - netop her i fyringssæsonen og netop her i Lilellund.
Hvis nogen mod bedre vidende fastholder CO2-neutralitets-påstanden for træfyring -uanset klimaets kritiske tilstand -, så er det at udstede skråsikre kreditter, ligesom vi så det på boligmarkedet. Kollapset venter om hjørnet!

  • 0
  • 0

Hvorfor fungerer disse to ting dårligt sammen? Her gik jeg og troede at det var den både billigste og bedste opvarmningsløsning (hvis man da gider ligge lidt arbejde i biofyret). Har jeg taget fejl?

  • 0
  • 0

... at stenovne er fuldt på højde med biokedler i de nævnte kvaliteter, så hyler jeg da gerne med i koret.

Når man angiveligt vil have folk til at holde op med noget (fyre i gamle oliefyr), så giv evt. et tilskud til dét, i stedet for at ville bestemme hvad de skal gøre i stedet.

Disse tilskudsordninger retter sig altid imod en eller anden bestemt branche, hvis tur det nu er til at få en bid af kagen.
Denne gang varmepumpefabrikanterne, sandsynligvis som et plaster på såret over nye afgifter på el.

Da man for nogle år siden ville af med el-varmen, gav man tilskud til vandbårne systemer, selvom der var langt bedre alternativer for netop denne målgruppe, men det var åbenbart v.v.s.branchens tur dengang.

En sådan jævnlig statsfinancieret skævvridning af markedet, er, incl. det tomrum der opstår fra snak om tilskud til handling, direkte ødelæggene for de mange mindre virksomheder, som har brug for en jævn afsætning.

Derudover hjælper det ikke folk til at træffe den mest fornuftige beslutning om energiforsyning, når muligheden for at rage tilskud til sig får mere opmærksomhed, end det at finde den bedste løsning.

  • 0
  • 0