Danske bilister kører på klimaskadelig bioethanol: 'Bør suspenderes så hurtigt som muligt'

Plus30. marts 2022 kl. 04:439
majs mad pande gastronomi biobrændstof
Førstegenerationsbrændstoffer vækker blandt andet bekymring, fordi de bruger afgrøder, der ellers kunne blive til mad. Illustration: Pixabay.
Med fødevarekrisen oveni den ringe bæredygtighed bør det droppes, mener en programchef for Concito.
Artiklen er ældre end 30 dage

En tyvendedel af den bioethanol, som danske bilister tanker i form af E10-benzin, er lavet på majs fra USA.

Et nyt studie har netop konstateret, at det er ligeså så skadeligt for klimaet som den fossile benzin - formentlig værre.

Det får nu en klimatænketank til at kræve iblandingen af bioethanol stoppet og en forsker opfordrer til, at politikerne ser på udfasning af majsbaseret ethanol.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
11. april 2022 kl. 08:38

At blande metanol versus ethanol ind i diskussionen er for mange nok bare støj. Det er jo bare to af mange "noler"

Djævlen ligger i detaljen! – så dette er på ingen måde støj hvis man arbejder med det!

?? Noler – (i henhold til Den Danske Ordbog): rapse; småstjæle

Undskyld hvis forbrænding virke som at stjæle den grønne omstilling, men nogle gange er der ikke andre muligheder. Målsætningen er have den rigtige forbrænding med det rigtige brændstof, så derfor er emnet vigtigt!!

8
30. marts 2022 kl. 13:13

Det er en uskik at lave brændstoffer af fødevarer, selvom de så kommer på en mere brugbar måde. Der er store tab forbundet med omdannelsen.

Energiudnyttelsen er bedre hvis de i kraftværker erstattede noget af kullet, men det ville de fleste synes er spild af fødevarer. Ved hjælp af komplicerede processer til omdannelsen glemmes det at det egentlig er brugbar føde man bruger.

I særdeleshed når man så sætter trumf på og vil lave flybrændstof af det. Som om det skulle være bedre, hvor det blot er endnu mere kompliceret og med større tab.

7
30. marts 2022 kl. 10:21

IMHO skal vi elektrificere så meget af den landkørende transport som muligt, og reservere ikke-fossile flydende brændstoffer (bio-x, PtX) til det der ikke enkelt kan elektrificeres.

6
30. marts 2022 kl. 09:26

caps lock statements giver altid unødig støj :-)

  • Man er igang med at finde afløser for bensin (og diesel).
  • En afløser skal som mindst krav opfylde at den udleder mindre CO2 end bensin.
  • Og det skal altså være fra "jord til bil" versus "boring til bil"
  • Så er der nok også andre krav

Jeg synes feks at vi bør ikke bruge fødevarer til at lave brændstof af da verden kommer til at mangle kornprodukter pga Ukraine krigen. Det bliver nok desværre ret slemt.

At blande metanol versus ethanol ind i diskussionen er for mange nok bare støj. Det er jo bare to af mange "noler"

5
30. marts 2022 kl. 09:07

Forskerne har netop påvist at bioethanol produceret på basis af majs er mindst lige så skadeligt fra en klimasynsvinkel som de fossile brændsler de erstatter, og da de netop anvendes fordi man ønsker at mindske klimaeffekterne, så giver det jo åbenlyst absolut ingen mening overhovedet at tilsætte dem.</p>
<p>Det eneste man opnår er at man "spilder" landbrugsjord der kunne have været anvendt til i stedet at producere fødevarer, og slutresultatet er større emissioner end man havde før. Hvordan kan det være tåbeligt at opfordre til at stoppe det cirkus?

Jeg tror, du har misset pointen i Rolands indlæg. Roland påpeger, at methanol (træsprit) lader til at være et langt bedre brændstof end ethanol ("drikke"-sprit). Du kan lave methanol ud af de meste biomasse, inklusiv træ.

Jeg læser det som, at Roland tror at danskerne ikke kan kende forskel på ethanol og methanol, når det iblandes brændstof - og jeg tror han har ret. Han er imidlertig bekymret over, at methanol i brændstof kan blive forbudt, når det i virkeligheden kun er ethanol fra fødevarer, der er et problem. Politikerne, ville (ligesom danskerne) ikke kunne kende forskel, og vi risikerer derfor at både bioethanol og biomethanol bliver forbudt samtidigt.

Og nu kaster jeg bare en (tænkt politikerlede) udtalelse af sted:

"BIOBRÆNDSLER UDLEDER MERE CO2 END BENZIN; BIOBRÆNDSLER SKAL FORBYDES!"

4
30. marts 2022 kl. 09:04

Det her er jo kun et problem fordi, at der ikke er politisk vilje i 2. Gen bio fuels… fantastiske NovoZymes har i årevis haft teknologien på plads til at skabe 2. gen biofuels til ok priser, men den politiske vilje gik / går i retningen af de større fortjenester ved 1. Gen bio fuels

3
30. marts 2022 kl. 08:43

Er komplet tåbeligt!

Forskerne har netop påvist at bioethanol produceret på basis af majs er mindst lige så skadeligt fra en klimasynsvinkel som de fossile brændsler de erstatter, og da de netop anvendes fordi man ønsker at mindske klimaeffekterne, så giver det jo åbenlyst absolut ingen mening overhovedet at tilsætte dem.

Det eneste man opnår er at man "spilder" landbrugsjord der kunne have været anvendt til i stedet at producere fødevarer, og slutresultatet er større emissioner end man havde før. Hvordan kan det være tåbeligt at opfordre til at stoppe det cirkus?

2
30. marts 2022 kl. 08:01

Uanset hvor meget VE- strøm der laves og hvor mange batterier der fremstilles og installeres, vil der altid være brug for lave en lille smule energi via forbrænding.

Som brændstof til denne lille smule forbrænding er metanol det suverænt bedste valg.

Alt biomasse kan omdannes til metanol- stort set!

Brint og CO2 kan omdannes til metanol - som fylder markant mindre en ren brint!

Selvfølge skal fødevare ikke laves direkte til brændstof – denne proces skal først påbegyndes når fødevarerne er blevet til madspild!

At vise resolut handling med en udmelding om at

Danske bilister kører på klimaskadelig bioethanol: 'Bør suspenderes så hurtigt som muligt'

Er komplet tåbeligt!

For almindelige dansker og politiker er metanol og ethanol den same fisk! Så det betyder nok et totalt forbud mod biobrændsel til transport – på længer sigt vil dette føre til verdens undergang!

1
30. marts 2022 kl. 06:28

Grissegylle er energimssigt en tynd kop the. Derfor tilsættes der majs. Der fables om 60 PJ biogas i Danmark