Danske astronauter trænede 6 g i Tivoli-forlystelse

Der bliver taget utraditionelle midler i brug, når de danske rumpionerer Kristian von Bengtson og Peter Madsen i Copenhagen Suborbitals forbereder sig på den største danske raketopsendelse nogensinde.

Penge er det småt med, så det er med at tænke kreativt og udnytte sine muligheder optimalt, når det gælder om at undersøge kroppens modstandsdygtighed over for g-påvirkninger.

Så frem for at tage til Stjernebyen i Rusland og give astronauterne en tur i den russiske centrifuge, hvilket ville have udsat projektet for et væsentligt økonomisk dræn, tog de to rumfartseventyrere i Tivoli for at prøve g-kræfter med forlystelsen "Vertigo".

Vertigo er i stand til at udsætte gæsterne for 5,2 g, hvilket er betydeligt højere end de omkring 4 g, som Peter Madsen og Kristian von Bengtson har regnet sig frem til vil være påvirkningen ved selve affyringen.

De to opfindere fik adgang til "helvedesmaskinen" omkring en times tid og fik blandt andet også lejlighed til at skrue maskinen op på de maksimale 6,5 g som maskinen er i stand til at levere i ca. 20 sekunder, hvilket er langt over den belastning som de vil opleve, når han sendes op.

Under opsendelsen vil passagererne være nærmest stående, hvilket har skabt en del diskussion, om han i denne position vil være i stand til at klare de g-påvirkninger, som opsendelsen vil medføre.

1 G kan være farligere end 4 g

Risikoen afvises dog af Kristian von Bengtson, der understreger, at risikoen ved g-påvirkning skal ses i forhold til, i hvor lang tid man er udsat for en given g-påvirkning.

»Visse ekstremt høje g-påvirkningerne i et split-sekunder behøver ikke at være et problem fysisk. Hvorimod selv små g-pårvirkninger over lang tid er et problem. Hvis du selv står op i lang tid, kan du risikere at besvime. Her påvirkes du med 1 G, der er potentielt farlig,« siger han.

Han peger desuden på, at påvirkningen er afhængig af, hvordan kroppen er orienteret i forhold til påvirkningen, og at et pres mod ryggen, som det eksempelvis kendes fra amerikanske astronauter, er det mindst belastende for kroppen.

»I vores tilfælde har man en stilling, hvor man halvt sidder/halvt står. g-trykket kommer nedefra op gennem kroppen. Det betyder, at blodet vil flytte sig ned i fødderne, og rygsøjlen kan potentielt blive trykket sammen. Vores raket arbejder med en acceleration på omkring 4 g i et tidsrum på mellem 20 og 30 sekunder, herefter falder accelerationen,« siger Kristian von Bengtson.

»I dette tidsrum når man ikke at få problemer med bevæge-apparatet på eksempelvis rygsøjle og nakke. Blodet vil bevæge sig ned mod fødderne, men ikke i en grad hvor man får blackout. Til sammenligning kan her og fru Danmark gå ind i Vertigo i Tivoli og få over 5 g i 20 sekunder, i en cirkulær bevægelse, der resulterer i sammen accelerations-vektor. Det er med andre ord helt uden problemer,« siger Kristian von Bengtson.

Han tilføjer at belastningen ved affyringen er størst på baller og lår, og at nakken er støttet af en pude, så astronauten ikke får piskesmæld.

Peter flyver først

Også når raketten venden cockpittet mod jorden er der tænkt på astronauternes sikkerhed og g-påvirkning.

Ifølge Kristian von Bengtson er raketten udstyret med en streamer, der vil udløses i forbindelse med faldet mod jorden. Streameren er placeret ud for astronauten, hvilket betyder, at raketten vil vende sig, så astronauten suser mod Jorden liggende på ryggen.

»Herved får vi den mest optimale optagelse af acceleration, og skibet vil iøvrigt bremse yderligere, fordi den nu vender 90 grader på faldretningen, der giver det største drag-areal fra rumskibet,« siger han.

Efter planen vil Peter Madsen være den første passager. Kristian von Bengtson tager turen på et senere tidspunkt.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår den danske raket skal sendes op i rummet, men foreløbigt har de to entusiaster besluttet at gennemføre endnu en motortest efter søndagens test.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er bare saa fedt at to "gale" Danskere tager saa tykt pis paa alverdens rumprogrammer. Her bygger vi en raket af jern, ikke noget med eksotiske materialer, driver den frem med parafin ("sterrinlys"), laver astronaut traening i en "luftgynge" i Tivoli og saa videre.

Ta den I store rumnationer med milliard budgetter :-)

En stor haand til Peter og Kristian herfra!

 • 0
 • 0

Jep det er bare så fedt det her... Peter bliver sikkert den første som sender en "ubåd" i kredsløb om jorden ;-) Stort kado til Peter og Kristian.

 • 0
 • 0

WAW, det er for fedt....specielt med de få midler der er til rådighed - danske virksomheder burde spytte i kassen og få deres klistermærke placeret på raketten...dette vil få verdens pressens opmærksomhed, når vi kommer et skridt længere frem til selve opsendelsen..

 • 0
 • 0

Vi mangler altså nogle uddannelser her i Danmark... Hvorfor har vi ikke rumfartsuddannelser? Hvad med f.eks raket design, rumingeniør eller Satelitkonstuktør?

Ville være den første til at søge ind på Rumingeniør uddanelsen hvis den eksisterede...

Jeppe

 • 0
 • 0

Er p.t igang med universitetet ;) dog på en lidt anden retning... Hvis du vil have en uddanelse der er rettet mod rumfart skal du til udlandet... Det bedste bud hvis du vil arbejde med raketter i Danmark er fyrværker efterfulgt af maskiningeniør uddanelsen...

Så indtil videre bliver jeg hvor jeg er...

 • 0
 • 0

Er p.t igang med universitetet ;) dog på en lidt anden retning... Hvis du vil have en uddanelse der er rettet mod rumfart skal du til udlandet... Det bedste bud hvis du vil arbejde med raketter i Danmark er fyrværker efterfulgt af maskiningeniør uddanelsen...

Så indtil videre bliver jeg hvor jeg er...

Vil du lave satelliter, så er DTU Space stedet.

 • 0
 • 0

Jeg tror det må kunne klares indenfor de 200 mio kr. som er Danmarks årlige bidrag til ESA. Med en tilsvarende finansiering fra Norge, Sverige og evt. Finland ender vi på et budget på 600-800 mio kr.

Det er ikke urealistisk med et Nordisk Rumprogram. Men vi skal lige have de andre Nordiske lande med.

 • 0
 • 0

Det er da en herlig attitude! Hvorfor tager man en rygsæk med lidt nylon i på ryggen og springer ud af en flyver? Fordi man kan! Hvorfor ræse ned af et bjerg med et par bræder på fødderne? Fordi man kan...

Jeg er meget fascineret af hele projektet og syntes det er fedt at man på den måde bare gør det - fordi man kan! Det kan godt være at dette er en helt anden skala end hvad store nationale organisationer og kommercielle virksomheder arbejder på, men jeg tror stadig at de burde tage ved lære af at en flok tossede danskere kan skyde en raket 150 km op for €50.000!

Og må jeg så ikke også lige sige at Peter Madsen må have nogle seriøst store - ja - for at sætte sig på toppen af raketten som en anden Major Kong og skyde sig selv ud i rummet. Hatten af for det!

Held og lykke med projektet herfra!

 • 0
 • 0

Sådan nogle hedder jo "von" :-)

politisk ukorrekt at give nazityskland æren for at have leveret en teknologisk fuldtræffer

Det er muligt, men Wernher formåede at få sendt 2500 overlyds raketter op i perioden 1943 til 1945. Det er mere end 65 år siden. Raketmotoren var forunderligt nok langt mere kompleks end HEAT-1X, så selv om det er politisk ukorrekt, så er det en væsentlig bedrift at det lykkedes at få bare en enkelt i luften. http://www.v2rocket.com/

20.000 straffefanger døde under produktionen af disse V2'ere. Det er flere end der døde af eksplosionerne fra V2. ...og andre utekniske ting, som ikke er nogen bedrift.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten