Danske antenner skal sikre wifi til internt fordrevne i Ukraine

9. marts 2022 kl. 13:24
Danske antenner skal sikre wifi til internt fordrevne i Ukraine
Sådan ser MiWires antenneløsning ud. Den kan forstærke signalet fra en 4G-mobilmast med 20-30 dB. Illustration: MiWire.
Miwire fra Lyngby sender 80 retningsbestemte antenner til Ukraine, hvor de skal bruges til at etablere wifi-netværk for flygtninge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lige nu er millioner af ukrainere på flugt i deres eget land. For dem er adgang til stabile mobil- og wifinetværk centrale, for at de kan koordinere og planlægge flugten ud af landet. Og også for blot holde kontakten til familie og venner på tværs af det store land.

Nu vil danske antenne-specialist MiWire sende 80 antenne-enheder til Ukraine, som kan bruges til at forstærke svage mobilsignaler og etablere wifi-hotspots i områder med mange flygtninge.

»I en krisesituation, hvor mange ukrainere flygter, er det vigtigt at kunne bevare kontakten til familien. Vi ved, at kommunikationsinfrastrukturen er under voldsomt pres mange steder i Ukraine. Vores antenner kan bidrage til at etablere wifi-netværk for mange mennesker, der er forsamlet samme sted,« siger David Fleischer, adm. direktør i MiWire.

MiWires løsning, Roudem, består af to antenner, en retningsbestemt antenne og en rundstråleantenne, og et modem bygget sammen. Det placeres typisk på taget eller en gavl på et hus - gerne så højt som muligt. I Danmark bruges løsningen typisk i områder med svag mobildækning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rundstråleantennen lokaliserer hvilke mobilmaster, der er i området, og den retningsbestemte antenne bruges efterfølgende til at koble sig på den mobilmast med den bedste kapacitet.

RouDem positionerer sig selv automatisk ved hjælp af en motor og en GPS, der lokaliserer mobilmasterne. Den retningsbestemte antenne betyder, at unødig støj fra de omkringliggende master fjernes, og koncentrerer dermed signalet, så man opnår et højt gain på 3-11 dBi, som angiver antennegain - altså, hvor meget antennen forstærker signalet samt forbedret signal/støj-forhold.

Mens en typisk mobiltelefon med 4G-forbindelse har dækning et par kilometer fra en den nærmeste mobilmast, så kan MiWires antenner opfange signaler på op til 10-15 kilometer under optimale betingelser med line of sight til mobilmasten.

»Vi koordinerer med de ukrainske digitaliseringsmyndigheder, som kommer til at stå for distribution i Ukraine. Vi leverer antenner med opladet batteri og simkort tanket op med data, så de blot skal aktiveres med et enkelt tryk på en knap,« fortæller David Fleischer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST: Krigen rykker ud i rummet, i cyberspace og på elnettet

Wifi i op til 300 meters omkreds

Når antennen har etableret en forbindelse med en mobilmast, etablerer MiWires udstyr et wifi-accesspoint, som alle med en kode kan anvende. Afhængig af signalforholdene, kan wifi-accesspointet dække op mod 300 meter, eksempelvis i områder, hvor mange internt fordrevne flygtninge er forsamlet.

Det mest optimale modtagerforhold er, når man kan se mobilmasten line-of-sight, men det kan man sjældent opnå på grund af vægge, træer og bygninger. Derfor søger man i stedet at kunne se masten så godt som muligt, near-line-of-sight, ved at installere RouDem udendørs og så højt som muligt.

Afhængig af bygningstype, materiale og transmissionsfrekvens, vil de materialer, mobilsignalet skal igennem, reducere signalet med omkring 5-20 dBi.

Et godt mobilsignal afhænger primært af tre parametre: Modtagerforhold, placering og antenne. Ifølge MiWire kan deres løsning øge signalstyrken med omkring 20-30 dB, hvor dB angiver forskellen mellem to signalstyrker, eksempelvis som funktion af en dæmpning.

MiWire forsynes med strøm fra en PoE adapter og et ti meter langt kabel som tilsluttes et almindelig 220V-stikkontakt.

Forsvinder strømmen, kan antenne-enheden køre videre på batteri i 15-20 timer.

Læs også: Bredbåndspuljens død åbner for trådløse teknologier

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi blev kontaktet af NGO'en ‘Bevar Ukraine’ som kendte til vores løsning. Vi har i første omgang selv doneret de første 50 løsninger og håber så, at private donationer betyder, at vi kan sende endnu flere afsted. Indtil videre er der samlet ind til at sende i alt 80 enheder afsted,« siger David Fleischer, adm. direktør i MiWire.

'Bevar Ukraine' er en dansk NGO, som har arbejdet med nødhjælp til Ukraine siden 2014.

For at sikre gennemsigtighed er det også ‘Bevar Ukraine’, der står for at indsamle donationer, som så videreformidles til MiWire.

De ukrainske myndigheder har allerede efterspurgt langt flere, helt op mod 800-1.000 enheder. Så mange har den danske virksomhed dog slet ikke på lager.

»Vi kan her og nu levere 350 enheder,« lyder det fra David Fleischer.

Det er FN’s Udviklingsprogram (UNDP) med base i FN Byen i Nordhavn i København, som skal hjælpe med at fragte MiWires udstyr til Ukraine.

Lige nu afventer MiWire en løsning i forhold at få aktive simkort installeret, som er kompatible i Ukraine.

»Vi afventer at få tilsendt simkort fra Ukraine, og alternativt arbejder vi på en esim-løsning, hvor de virtuelt sættes op, når de kommer til Ukraine,« siger David Fleischer.

Læs også: Ukraine: Satellitter og sociale medier gør krigen nærværende

Kan deaktivere, hvis antennen falder i de forkerte hænder

De ukrainske ministerium henvendte sig tidligt i invasionen bredt til kommunikationsvirksomheder verden over ved starten af den russiske invasion og bad om hjælp til at forstærke Ukraines kommunikationsinfrastruktur. Siden har de fleste store europæiske teleselskaber, inklusiv de danske mobiloperatører 3, Telenor, Telia og TDC, åbnet for fri tale og data mellem Danmark og Ukraine frem til udgangen af april.

Samtidig aktiverede amerikanske Starlink sit nye satellitnetværk over Ukraine og sendte jordmodtagere til Ukraine. Der opstod dog hurtigt en bekymring for, at de landbaserede modtagestationer kunne bruges af russerne til at udpege angrebsmål, da det er muligt at triangulere positionen på satellitsignalerne.

Det har efterfølgende fået Starlinks direktør Elon Musk til at advare om brugen af hans eget satellitnetværk, og at det man kun bør anvende Starlink, når det er absolut nødvendigt.

Læs også: Musk vil redde det ukrainske internet - men antenner kan spores og bombes

Den situation risikerer brugere af MiWires antenner ikke at frygte. For udstyret forstærker blot den eksisterende infrastruktur, og signalerne sendes ikke over satellitter. MiWire har dog taget en række forholdsregler for at sikre sig mod, at udstyret anvendes til andre formål end de tiltænkte.

MiWire har mulighed for fjernadgang til antennerne, så hvis der opstår problemer, kan de udføre support på afstand. Samtidig er det et værktøj til at undgå, at antennerne falder i de forkerte hænder.

»Vi kan spore antennerne med GPS, så hvis de flyttes uden for et aftalt område, kan vi deaktivere antennen,« siger David Fleischer, adm. direktør i MiWire.

Efter knap 14 dages krig i Ukraine fungerer mobil- og bredbåndsnetværk i det meste af Ukraine, men der meldes løbende ud lokale udfald i forbindelse med kamphandlinger eller udfald på elnettet.

Læs også: Troppebevægelser afsløret af civile: Dansk efterforsker giver et indblik i arbejdet

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger