Dansk virtual reality-eksperiment giver fornemmelse af sne under fødderne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk virtual reality-eksperiment giver fornemmelse af sne under fødderne

På det berømte holodeck i science fiction-serien Star Trek er det muligt at gå rundt i endeløse landskaber i et lukket rum takket være computersimulation. Den slags behøver ikke være det rene sci-fi ret meget længere.

I hvert fald gør Aalborg Universitet i København nu brug af Nokias tidligere udviklingshus til at gennemføre avancerede virtual reality (VR)-eksperimenter. Og de er kommet et godt stykke videre, end den klodsede hjelm og grimme grafik, der blev synonym med VR-fænomenet op gennem 90'erne.

Eksperimenterne bliver foretaget af Aalborg Universitets Multisensory Experience Lab, hvor testpersoner bliver udstyret med en VR-hjelm i et rum på 6x6 meter.

Headsettet som Multisensory Experience Lab anvender for øjeblikket er et nVisor SX.

»VR var meget hypet i 90'erne, men nu er det på vej tilbage - blandt andet i kraft af udstyr til hjemmeunderholdning,« fortæller professor Stefania Serafin, som er en af lederne af Multisensory Experience Lab.

Selvom 6x6 meter ikke umiddelbart lyder af meget, så kan der simuleres en hel masse. Rummet er udstyret med 16 infrarøde kameraer, som gør det muligt at tracke personer. Og så er der et 24 kanal surround-lydsystem til lydmæssige sanseinput.

Ved at registrere en persons position i rummet er det muligt at manipulere de billeder, der bliver vist i VR-hjelmen, så rummet bliver meget større, end det faktisk er.

Directed walking

Stefania Serafin fortæller, at både lyd og billedmanipulation kan bruges til det, der hedder direceted walking - altså styret gang, som er et af de områder, Multisensory Experience Lab beskæftiger sig med.

Directed walking kan eksempelvis give illusionen af, at VR-deltageren er på vej ned ad en lige vej, mens personen i virkeligheden går rundt og rundt i det forholdsvist lille rum. Det sker ved at manipulere billedet i VR-hjelmen en lille smule.

»Vores synssans er stærkere end vores fornemmelse af, hvordan vores krop bevæger sig. Folk bliver bedt om at gå ligeud, men de ved ikke, at de faktisk går i cirkler,« siger hun.

Multisensory Experience Lab undersøger også andre VR-illusioner. Ved at påføre deltagerne særlige enheder på fødderne (aktuatorer) er det muligt at give et løbende, mekanisk feedback til testdeltagerne, så de føler, de eksempelvis går på græs eller i sne, selvom de faktisk går på gulv.

Foreløbigt anvender Multisensory Experience Lab et kablet VR-headset til forsøgene, men Stefania Serafin fortæller, at der er trådløse og mere ergonomiske headset på til projektet.

Deltagerne til VR-forsøgene finder Aalborg Universitet med løfter om biografbilletter, hvis man melder sig. Indtil nu har det dog ikke været den store udfordring at finde folk, som gerne vil deltage, fortæller Stefania Serafin:

»Det var været ekstremt let. Og mange blev overraskede, da vi oveni gav dem billetter.«

Det er stadig muligt at melde sig som mulig testperson ved at følge linket til venstre.

Ingeniøren har i sinde at følge op på projektet, og vi håber også at kunne bringe både lyd og billeder derfra.

Dokumentation

AAU: Try virtual reality technology at AAU-Cph and get free movie tickets

Det der fangede mig i overskriften var min nysgerrighed efter hvordan man går i et virtuelt endeløst landskab, uden at gå ind i vægen ??

Det kunne jeg ikke læse noget om...?? .. ud over at aktuatore blive nævnt på et tidspunkt.. uden yderligere forklaring.. !

Lidt skuffende tynd artikel om et interesant emne..!

  • 0
  • 0

Skal det så betyde at jeg går rundt i en rundkreds i et 6x6 meter rum og tror at jeg går ligeud, bare ved at flytte billedet, i forhold til mine bevægelser..?

.. så jeg når jeg har gået ned af en 100 meter lang vej, har jeg bare gået en 6-8 gange rundt i en lille rundkreds midt i rummet..?

  • 0
  • 0