Dansk virksomhed: Vi er tvunget til at stille vores vindmølle op i Tyskland

CO2-neutral hosting er en slagvare for datacentret DIR i Skejby ved Århus, og for at pudse sin grønne profil af har selskabet investeret i sin egen vindmølle - men dens vinger snurrer lidt uden for den tyske hovedstad Berlin. For det ville være et økonomisk selvmål at stille den op herhjemme, siger administrerende direktør Vibeke Hansen.

»Det er jo i virkeligheden lidt trist, men vi er ikke noget filantropisk foretagende. Selv om vi gerne vil have en grøn profil, skal vi drive en forretning,« konstaterer hun.

Vindmøllen, der er en 2-MW-model fra Vestas til 20 millioner kroner,
producerer mere strøm, end servere og routere på datacentret i dag sluger. Men den grønne strøm kommer altså ikke de danske elforbrugere til gode.

Der er ganske enkelt meget større afkast ved at placere møllen i Tyskland. Tyskerne giver mere for strømmen, men væsentligst for Vibeke Hansen er, at prisen og vilkårene er garanteret 20 år ud i fremtiden.

»Der er stillet garantier fra den tyske stat, som vi i Danmark ikke kan leve op til,« forklarer Vibeke Hansen.

Den tyske stat er mere smidig
Hun har ikke sat sig ind i alle detaljer om afregningen, men hyret en vindenergi-developer til at udvikle mølleprojektet.

»Vi er novicer. For os handler det netop om at opnå CO2-neutralitet på en måde, så vi ikke behøver at være eksperter,« fastslår hun.

Ifølge Vibeke Hansen behandler den tyske stat også ansøgninger langt mere smidigt. Der er heller ikke de danske krav om, at 20 procent af møllen skal sælges som anparter til naboerne i området.

»Jeg forstår godt, at man fra dansk side vil komme naboer i møde, men vi er også nødt til at se på, om vi vil det her eller ej, og hvor nemt det så er,« siger direktøren.

Kortere fra beslutning til handling

Konsulent Henrik Skotte fra vindmølleejernes organisation, Danmarks Vindmølleforening, bekræfter, at det er enklere at stille nye møller op i Tyskland.

»Det går meget hurtigere i Tyskland. Der er taget en beslutning fra oven, så hvis man vil sætte møller op, kører det hurtigt igennem. Herhjemme er der en planlægningshorisont på to-tre år,« fortæller han.

Danmarks Vindmølleforening kender ikke til andre virksomheder, som har sat egne møller op i Tyskland, men derimod er det almindeligt, at private investorer sætter skillingerne i tyske møller i stedet for at købe anparter i de få, danske projekter.

»Det er jo lidt trist set med danske øjne,« konstaterer han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...kan I høre toget køre fra os træskoklikkende fjolser på perronen her i DK...?

Tænk hvis man kunne få sig en regering der mente det de sagde (DK i front på grøn teknologi).

mvh Pedersen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten