Dansk virksomhed står bag ny type solfanger
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk virksomhed står bag ny type solfanger

Solfangere udviklet af danske Heliac fokuserer solenergien ved hjælp af en platfolie. Illustration: Heliac

Spænd en film af plastfolie over en glasplade og voila! Du står med et gigantisk brændglas, som samler solens stråler.

Det er hemmeligheden bag en ny type solfangere, som den danske virksomhed Heliac fra Hørsholm har udviklet. Ved hjælp af en specialdesignet folie fastgjort på en glasplade har virksomheden skabt en linse, der koncentrerer solenergien, som herefter kan udvindes til solvarme. Det beskriver Energy Supply.

Læs også: Unikt anlæg skal opvarme Brønderslev

Ligesom i en parabolsk concentrated solar power-solfanger (CPS-solfanger) anfanges den fokuserede solenergi til i en varmeveksler og bruges til at opvarme en varmebærende væske, som kan sendes til et varmeanlæg. I modsætning til parabolerne er Heliacs solfanger flad og uden kurver og om alt går vel, kan de snart findes opleves på Møn.

Læs også: Spejle satte verdens største solpark i brand

Skal opvarme mønske hjem

Forsyningsvirksomheden E.On har nemlig ansøgt om en kommunal godkendelse til at opføre et 2 MW anlæg med Heliacs solfangere ved fjernvarmeværket i Lendemarke på Møn.

Lige nu er ansøgningen i høring frem til slut juli, men hvis der lander godkendelse, vil byggeriet kunne starte til oktober og efter planen stå færdig inden årets udgang.

Læs også: Forskere og virksomheder designer et helt nyt energisystem

I så fald vil solfangeranlægget supplere de eksisterende henholdvis træflis- og oliekedler og bidrage med 22 procent af værkets varmeproduktion. For dette bidrag til en mere grøn forsyning skal E.On investere omkring 7,2 mio. kr.

Læs også: 240 meter højt tårn til Israels første solkraftanlæg skyder op i ørkenen

Udover at investere i en grøn teknologi vil investeringerne i Heliacs solfangere også være en investering i et lokalt produkt. Således er plastfolien udviklet i samarbejde med Danapak Flexibles i Slagelse, mens hovedparten af solfangernes komponenter udvikles i henholdsvis Danmark, Sverige og Tyskland.