Dansk virksomhed skal udvikle astronauters træningsudstyr

Danish Aerospace Company er også virksomheden bag kondicyklen Cevis, som var med på alle rumfærgemissioner mellem 1992 og 2011. Cevis bliver stadig brugt af astronauter ombord på Den Internationale Rumstation. Illustration: NASA / Wikimedia Commons

Astronauter er nødt til træne kondi og løfte vægte, når de er på missioner på Den Internationale Rumstation (ISS). Ellers mister de for meget muskel- og knoglemasse under opholdet, fordi de mangler tyngdekraften som daglig belastning for kroppen.

Derfor er rumstationen udstyret med specialdesignede kondicykler, løbebånd og vægtløftmaskiner, som lader astronauterne træne både muskler og kredsløb trods manglende tyngdekraft.

Læs også: Astronauter skal motionere mindst to timer om dagen

Nu har den danske virksomhed DAC, Danish Aerospace Company, indgået en kontrakt med ESA, Den Europæiske Rumorganisation, om at bygge et nyt multifunktionelt træningssystem, der fungerer i rummet og er kompakt nok til at passe ind på meget lidt plads.

Læs også: 75 kilo medicinudstyr ankommer til rumstation fra rolig vej i Odense

Cykling, roning og vægtløft i én

Systemet kombinerer cykling, roning og vægtløftning i ét med en vægt på 110 kg. Der vil også følge medicinsk udstyr med, som kan bruges til at overvåge og måle astronauternes sundhed.

Læs også: Rumfart er en milliardindustri i Danmark

Træningssystemet skal måske bruges på Lunar Orbital Platform-Gateway (LOP-G), en kommende international rumstation, der skal sendes i kredsløb rundt om Månen. Men kun hvis det bliver valgt. Før træningssystemet når så langt, vil ESA og Nasa teste det på ISS. ESA og Nasa forventer at udføre testen i slutningen af 2019.

DAC vil først udvikle en tidlig såkaldt flight model, som skal bruges til de indledende tests og bagefter den fulde model med det komplette sortiment af motionsfunktioner.

Læs også: Astronauter får skøre knogler

»Vi har udviklet på denne type motionsteknologi gennem prototyper de seneste par år. Vi ser nu frem til at bygge en flight model og teste den på rumstationen,« siger DAC’s direktør, Thomas E. A. Andersen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Dansk firma: Vi kan rense vand på Mars

Læs også: Danske rumteknologer vil tættere på astronauter og rumturister