Dansk vindmåler til smartphones indstillet til Produktprisen 2013

Kitesurfere, windsurfere, paraglidere og mange andre får nu et oplagt julegaveønske: en håndholdt vindmåler til smartphonen.

Vaavud hedder den nye vindmåler, der er den første vindmåler i verden til både iPhones og Android-telefoner. Bag produktet står fire DTU-studerende.

Ideen til Vaavud opstod i forbindelse med Anders Bruun Okholms bachelorprojekt, der omhandlede anvendelse af forskellige sensorer i en smartphone i forbindelse med sport. Som ivrig kitesurfer kunne han se et klart behov for en billig og pålidelig vindmåler, som gjorde det muligt at dele vindmålingerne online til glæde for andre.

Illustration: MI Grafik

Den patentanmeldte vindmåler monteres i telefonens minijackstik, men sender ingen signaler den vej. I stedet er det telefonens sensor, som opfanger de ændringerne i magnetfeltet, som opstår, når vindmåleren drejer og på baggrund heraf beregner vindhastigheden.

Udviklingen af Vaavud er blevet finansieret på crowdfunding-siden Kickstarter, og de første enheder blev sendt af sted i slutningen af juli.

Vaavud er nu indstillet til Ingeniørens produktpris 2013.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som kitesurfer kan jeg kun sige at det er en god idé at dele on-location vind data, men erfaringen siger det skal være nemt, og man skal føle man får noget ud af det.

Problemet er desværre at man er på vandet i timevis og måske ikke lige har lyst til at lade sin smartphone ligge i en taske på stranden, så den bliver nok liggende i bilen... og det er nok ikke mange der hele tiden løber ind og laver en vindmåling til glæde for dem der sidder derhjemme og lurer på om det er værd at tage turen, for når det blæser så er man på vandet.

Derfor ville det være et plus hvis måle-enheden kunne monteres på taget af bilen og transmittere data løbende til telefonen som ligger i handskerummet, og så uploade data løbende både så man har en Log over vindforhold under sin session, som man efterfølgende kan bruge til at vurdere vindforhold vs. valg af kitestørrelse, og det er samtidig til glæde for dem der sidder derhjemme.

I tyndtbefolkede områder som Jylland kan det også bruges til at man kan se at der er nogen på spottet.

Desuden kunne det også være fint at kombinere den med en temperaturcensor, da 10 m/s i 10 grader giver noget bedre power i kiten end i 25 grader.

Men fint initiativ, og held og lykke

 • 3
 • 0

Enten har jeg misforstået hvad du mener, eller også har jeg misforstået konceptet. Jeg er også kitesurfer og en enkelt måling inden jeg går på vandet kan jo uploades til nettet og fortælle 1. der er nogen og 2. hvor meget det blæser. er simpelt kort med målingerne, samt hvor gamle de er er jo rigeligt. hvis man er flink, kan man smide en måling op, når man er færdig med sin tur.

 • 0
 • 0

Jamen enig i at idéen er god som den er allerede, og det gode er at det er nemt lige at lave en enkelt måling når man ankommer som andre så kan bruge til at se hvad der sker på spottet.

Men kunne man montere den på taget af bilen som med et GoPro kamera på boardet så er det stadig nemt, men man kan hjemmefra se at personen stadig er på spottet og man har endda selv mulighed for at lure retrospektivt hvordan vinden var i løbet af en session...

Men det virker nok ikke i dette design da den vist skal være forbundet direkte til telefonen for at virke

 • 0
 • 0

Hatten, eller surferhjelmen og sydvesten, af for udviklingslysten og iværksætteriet.

Men jeg har svært ved at se anvendeligheden i praksis med en skøbelig smartphone som platform. Smartphones, men enkelte undtagelser, har det ikke godt med fugt og og saltvand.

Så det virker fint, når man stiger ud af bilen med rene fingren. Men den er knap så anvendelig i sejlbåde og midtvejs på surferturen, hvor alt emmer af fugt og salt. Så hvis man har brug for en vindmåler til at korrelere øjemålet, tror jeg mere på dedikerede vindmålere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten