Dansk vandrensningsanlæg skal redde orkanofre fra kolera

Der er nu bekræftet fem tilfælde af kolera i Mozambique, og flere frygtes at være på vej. For orkanen Idai har gjort mange hjemløse og ødelagt eller kontamineret den normale vandforsyning. Den danske nødhjælp består derfor blandt andet af vandrensningsanlæg, som Beredskabsstyrelsen nu skal til at sætte op. Illustration: Sammenslutningen af det Internationale Røde Kors og Røde Halvmånde

Som frygtet er flere overlevende efter orkanen Idai nu ramt af kolera.

Det bekræftede en embedsmand fra Mozambiques sundhedsministerium, ifølge Jyllands-Posten igår.

1,85 millioner ramt af oversvømmelse

Ifølge FNs kontor for humanitære anliggender, OCHA, er 1,85 millioner mennesker påvirket af orkanen. Mindst 700 er døde i Mozambique, Zimbabwe og Malawi, og mange af de overlevende har mistet alt til vandmasserne. Ifølge den sydafrikanske avis TimesLive var der mandag registreret omkring 128.000 mennesker i forskellige typer lejre og midlertidig beboelse.

Ifølge Unicef er hygiejne og rent drikkevand de allerhøjeste prioriteter lige nu.

Dansk anlæg hjælper 35.000 husstande med vand

Og det er netop her, at den danske Beredskabsstyrelse kommer ind i billedet. Tirsdag sendte Beredskabsstyrelsen således vandrensningsanlæg afsted til Mozambique. Holdet, der skal sætte udstyret op, er allerede ankommet til havnebyen Beira, hvis 500.000 indbyggere fik orkanens fulde styrke at føle.

»Her i kvarteret Macurungo, hvor vi formentlig skal sætte et af anlæggene op, er der 35.000 husstande, der alle er uden strøm og vand. Når vi ser rundt, kan vi se, at der mange huse, der ikke bare har fået revet taget af, men hvor væggene simpelthen er faldet sammen,« fortæller sektionschef Jan G. Olsen der leder Beredskabsstyrelsens hold, da Ingeniøren onsdag morgen fanger ham på en mirakuløs klar mobilforbindelse.

Forventer tusinder af døde

Omkring 90 procent af husene i Beira er blevet ødelagt af orkanen. Og længere inde i landet formodes situationen at være mindst lige så alvorlig.

»Det officielle dødstal i Mozambigue er omkring 500 på nuværende tidspunkt, men det kan du godt gange med ti eller hundred. Der er i hvert fald mange, mange flere, der er døde. Man har bare ikke fundet frem til dem endnu.«

Skal ud og rense på stedet

Desuden kan manglen på rent vand medføre endnu flere dødsfald. Derfor haster det med at få vandrensningsanlæggene op at stå. Beredskabsstyrelsen havde egentlig forventet at skulle sætte anlæg op på to sites, men overvejer nu at dele anlæggene op i fire enheder - heraf den ene på en lejet lastbil, så man kan køre ud og lave rent vand på de mere afsidesliggende steder, hvor der måtte være brug for det.

»Vi skal nok være mere mobile, end vi lige havde regnet med. Det kan vi heldigvis også være, for vi har vandrensningsanlæg og dieselgeneratorer med til, at vi kan splitte det op i fire enheder. Det ene sætter vi op ved en fødeklinik her i bydelen, hvor Unicef også har opsat karantænetelte til alle de tilfælde af dysenteri, som vi forventer at se den kommende tid,« siger Jan G. Olsen.

Regntiden slutter nemlig lige om lidt, og derfor forventer nødhjælpsorganisationerne at se flere eksempler på folk, der er blevet syge af at drikke forurenet vand.

Alle brønde kontamineret

Oversvømmelserne har nemlig også forurenet alle brøndene i området, fortæller Jan. G. Olsen.

Vandrenseanlægget BlueBox fra Much More Water bruger filtre, omvendt osmose og uv-bestråling til at rense alle vira, bakterier og forureninger ud af vandet. Illustration: Much More Water

»Mange steder har vandet stået 2-3 meter højt, og der flyder døde dyr og mennesker rundt i det, så brøndene er blevet kontaminerede, uanset om de har været åbne eller haft et brønddæksel over. De skal pumpes tørre, og så skal der løbe rigtig meget vand igennem, før de er sikre at drikke af igen.«

Styrelsen bruger hovedsageligt anlæg fra det danske firma Much More Water, der er baseret på omvendt osmose, fortæller Brian Thøste Christensen, der er næstkommanderende på Beredskabsstyrelsens internationale logistiskcenter og uddannet biolog.

»Vandet kommer først igennem to typer partikelfiltre, derefter et aktivt kulfilter og så gennem et omvendt osmose filter. Det bliver næsten demineraliseret vand, der kommer ud af rensningen. Og som en ekstra sikkerhedsforanstaltning passerer vandet til sidst en UV-lampe, så hvis der skulle være sket en fejl og der er sluppet bakterier igennem anlægget, så bliver de dræbt der.«

Anlæggene driver Beredskabsstyrelsen med dieselgeneratorer og har derfor også dieselrensningsanlæg med, så diesel af dårlig kvalitet ikke sætter anlæggene i stå.

Stort spild i osmose-anlæg

Det er imidlertid ikke uproblematisk at bruge omvendt osmose-anlæg, fortæller Brian Thøste Christensen

»Omvendt osmose er faktisk den fineste teknologi, du kan bruge til at komme af med forurenende partikler. Men der er den ulempe ved anlægget, at det skal køre ved ret højt tryk. Derfor skal du både bruge et pumpeværk, en motor, en generator. Skal anlægget fungere i et varmt klima, kan det slide meget på delene, og reparationer og fremskaffelse af reservedele kan være besværlige.«

Desuden bruger anlægget ret meget energi per liter renset vand.

»Outputtet er ret lavt - en tommelfingerregel er, at du kun får halvt så meget vand ud, som du pumper ind. Hvis du er et sted, hvor der kun er lidt råvand, kan du selvfølgelig recirkulerer det, men det er en ret energikrævende proces, fordi der er så stort spild. Derfor har vi også det andet - mindre servicekrævende anlæg med.«

Elektrisk ladet filter

Det andet anlæg kommer fra danske Hydroways. Det er udstyret med tre filtre: Først et groft filter, der sorterer de allerværste urenheder fra. Dernæst et mere fint metalfilter, der frasorterer partikler større end fem µm, og til sidst et kompostitfilter, der blandt andet indeholder sølvioner.

»Det sidste stadie fungerer via en elektrisk ladet proces. Filteret er inaktivt, når det er tørt, men når det kommer i kontakt med vand, opstår der et elektrisk potentiale, som suger partiklerne til sig,« forklarer Jian Liu, der er medstifter af Hydroways.

Flowet gennem Hydroways er meget højt. så det kan levere 32 liter rent vand i minuttet - selv når det bare er drevet af en håndpumpe.

Fordi systemet fungerer uden tilførsel af elektrisk energi, er det meget hurtigt at sætte op, og det fylder heller ikke ret meget. Man kan dog også sætte en pumpe på, så vandrensningen kan automatiseres.

Testet med cola og kloakvand

Effektiviteten af systemet af testet af både Statens Serum Institut, Force Technology og Beredskabsstyrelsen, der tidligere har brugt det under en udsendelse til Sydsudan. Force har blandt andet kørt kloakvand gennem systemet, mens Beredskabsstyrelsen har testet med cola. Sidstnævnte test gav fortrinligt danskvand.

Hydroways' vandrenseteknologi er både let, kompakt og i stand til at fungere uden strøm - selvom der på dette billed er koblet en pumpe på. Derfor har Beredskabsstyrelsen taget firmaets system med til nødhjælpsindsatsen i orkanramte Mozambique. Illustration: Hydroways

Desuden tester Beredskabsstyrelsens folk kontant det vand, de renser, understreger Brian Thøste Christensen.

»Der er jo ikke nogen teknologi, der er 100 procent sikker. Der kan altid opstå fejl. Derfor har vi vores eget laboratorium med ud, og tjekker vandet flere gange i processen.«

Foreløbigt regner Beredskabsstyrelsen med at skulle være i Mozambique i ca. 25 dage.