Dansk vækstprogram binder grøn teknik og tung investering sammen
I Danmark får vi mange gode idéer, der kan skabe værdi for mennesker og kloden. Men ofte mangler den nødvendige startkapital til at føre dem ud i livet.
Det forsøger et ungt dansk initiativ nu at lave om på ved at sætte små innovative virksomheder i kontakt med de tunge drenge i klassen. Formålet er, at forbinde de gode idéer med de gode investeringer.
»Vi prøver at hjælpe dansk innovation med at skabe grøn vækst og grønne arbejdspladser. Der er mange, der ser et modsætningsforhold mellem vækst og bæredygtighed, men ikke os. Vi mener, at grøn innovation er en genial måde at skabe dansk vækst på,« lyder det fra iværksætter og antropologistuderende Frederik van Deurs, der sammen med to venner, står bag Green Tech Challenge.
Ifølge Global Innovation Index 2014 ligger Danmark på 8. pladsen over de bedste i verden til innovation, men kun på 61. pladsen i forhold til at eksekvere på innovationen. Ofte er det manglen på risikovillig kapital, der forhindrer idéerne i at komme ud over rampen.
»Da vi lærte, at der er mange gode ideer, der dør på fødselstadiet, tænkte vi, at det kunne være et spændende projekt at arbejde med. Især når der er mulighed for at påvirke verden i en positiv og mere bæredygtig retning med nogle gennemtænkte løsninger,« lyder det fra iværksætteren.
Mulighed for tocifret millioninvesteringer
Initiativet er blevet mødt med overraskende stor interesse, og blandt andre IBM, DELTA og Dansk Industri har indvilliget i at investere i programmet. Når Green Tech Challenge løber af stablen til november, vil 20 små deltagende virksomheder få rådgivning og vejledning fra førende industrispillere i produkt- og forretningsudvikling, før de ti bedste idéer går videre til et investorpanel, som har mulighed for at investere helt op til 20.000.000 kr.
»Hos os får de mulighed for at se ti meget lovende projekter i løbet af kort tid. Det sparer ressourcer for alle involverede, både investorer og deltagervirksomheder«, lyder det fra Frederik Van Deurs.
Alt efter om der er tale om et fysisk produkt eller en software-løsning opkvalificeres deltagervirksomhederne til finalen ved f.eks. at få testet deres idé hos elektronikgiganten DELTA eller hos IBM. Amager Ressource Center står også klar, hvis der er tale om genbrug eller affaldshåndtering.
Én af løsningerne, der forventes stort potentiale er monitorerings-virksomheden Sensohive, der har udviklet intelligente sensorer, der kan spare drivhuse for ressourcer ved at monitorere deres vandforbrug.
»Det positive er, at både store som små virksomheder kan se en værdi i at blive sat sammen. En stor global virksomhed med 10.000 medarbejdere er ikke lige så fleksibel som en startup og må nødvendigvis styres mere konservativt«, lyder det fra Joachim Almdal, der sammen med Frederik van Deurs og Martin Andreas Petersen står som bærende kræfter bag projektet.
»Omvendt har de store virksomheder en udfordring i at skabe den helt rigtige banebrydende innovation, men har ressourcerne og kontakten i markedet til virkelig at sætte tryk på. Der sker nogle rigtig fede ting, når man sætter de store og de små sammen«, siger Joachim Almdal.
»Lige nu arbejder vi på højtryk på at få det hele til at spille inden programmet starter d. 2. november. Der er stadig åbent for ansøgninger, så vi bruger en del tid på at vurdere, hvad de forskellige virksomheder kan, og hvad der vil passe godt til programmet«, siger Frederik Van Deurs.
Programmets finale afholdes i Industriens Hus i København den 24. november.
