Dansk vaccine forlænger kræftpatienters levetid

Forskere på Herlev Hospital har de seneste år vist så gode resultater med en ny terapeutisk kræftvaccine, at vaccinen nu skal testes.

Testene finder sted i starten af 2016 gennem det nyoprettede biotekfirma IO Biotech, og håbet er at gentage og forbedre de foreløbige resultater, der viser, at vaccinen kan bremse kræft. Forsøg på 14 patienter viste, at de i gennemsnit kunne holde kræften i ro i to år i modsætning til lungekræftpatienter, der efter traditionel behandling typisk oplevede en forværring af kræften efter otte måneder.

Illustration: Wikipedia

»Det svarer til at give lungepatienter omkring halvandet år længere at leve i,« siger Inge Marie Svane, der er centerleder på Center for Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital.

En af forsøgspersonerne oplevede, at kræften faktisk blev slået tilbage.

Forskerne på Herlev Hospital har netop afsluttet deres seneste test af patienter med modermærkekræft, hvor de foreløbige resultater viser en lignende reaktion fra immunforsvaret på vaccinen.

»Vi ser, at vaccinen foreløbig virker som forventet, og det er forhåbningen, at den kan hjælpe med at bekæmpe kræft i samarbejde med andre behandlingsformer som f.eks. kemoterapi,« siger Inge Marie Svane.

Krigen mellem kræften og immunforsvaret

Udviklingen af den terapeutiske vaccine kan spores tilbage til 2008, hvor civilingeniør og professor Mads Hald Andersen forskede med på en ny bølge inden for kræftbehandling, nemlig cancer immun terapi. På det tidspunkt var det en ny tanke at bruge immunforsvaret i kampen mod kræft.

Mads Hald Andersen havde bemærket, at enzymet IDO var et problem i krigen mellem kræften og immunsystemet, fordi enzymet undertrykkede kroppens egne dræberceller. Kræftcellerne producerede på livet løs af enzymet for at holde dræbercellerne i skak, men kroppens egne celler producerede også enzymet. Kroppens egen produktion af IDO skyldes, at kroppen vil undgå at dræbercellerne sejrer sig ihjel. Det fører nemlig til autoimmunesygdomme, som vi for eksempel kender det i form af sklerose eller leddegigt.

Læs også: Nu skal dna-sekventering stå sin prøve i jagten på kræftvaccine

Professorens tanke var egentlig simpel: Hvis vi kan standse produktionen af IDO, så aktiverer vi flere dræberceller og lader immunsystemet selv bekæmpe kræften. I sit arbejde fandt han, at kroppens såkaldte supporterceller netop havde den egenskab, og ved at bruge dem i en vaccine, så angriber de både kræftceller og kroppens immundæmpende celler.

»Vi så hurtigt i laboratorieforsøg, at de fik immunsystemet til at virke, og sideeffekter undgår vi også, fordi vi kan fjerne rigtig meget af immunforsvarets hæmning, før det giver problemer,« siger han.

Ofte har vaccine-behandlinger forsøgt at øge effekten af et bestemt stof, men det viser sig tit at være en forkert måde at gribe problemet an på.

»Ser vi immunsystemet som en bil, så har vi i årevis forsøgt at give den en større motor, men kræft er som en mur foran bilen. Når først vi sender vaccinerne ind i patienten, så bliver de hæmmet. Derfor handler det ikke om motoren, men om at nedbryde muren,« siger han.

På jagt efter medinvestor

Det kommende større fase 2-forsøg bliver målrettet lungekræftpatienter, men det er endnu uklart om patienterne vil modtage kombinationsbehandling, som i tilfældet med modermærkekræftpatienterne, der også modtog kemoterapi.

I øjeblikket har IO Biotech indgået en aftale med Region H om patentrettighederne på teknologien bag vaccinen, og selskabet har fået tilsagn om et større million beløb til finansiering af firmaet fra Novo Seeds, og er nu på jagt efter en medinvestor, oplyser direktør Mai-Britt Zocca.

Læs også: Forskere udvikler ny test: Simpel blodprøve kan afsløre kræft

Det nye selskab IO Biotech ApS er etableret via projektet Copenhagen Spin-outs, hvor Region Hovedstaden har sat et mål om at få etableret flere driftige biotek virksomheder på baggrund af den kliniske forskning på hospitalerne.

Copenhagen Spin-outs fokuserer på at styrke samspillet mellem universiteter, hospitaler, forskerparker og investorer, så der kommer mere fart på indsatsen for at fremme de gode ideer, der opstår ud af forskningen og omsætte dem til en levedygtig forretning.

Lige nu er der omkring 50 cancervacciner i fase 3-forsøg på verdensplan. Langt størstedelen af dem er terapeutiske kræftvacciner. Det vil sige vacciner til mennesker, der allerede er ramt af kræft.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

»Vi ser, at vaccinen foreløbig virker som forventet, og det er forhåbningen, at den kan hjælpe med at bekæmpe kræft i samarbejde med andre behandlingsformer som f.eks. kemoterapi,« siger Inge Marie Svane.

Er vaccinen afprøvet sammen med kemoterapi? Ofte, så medfører kemoterapi at immunforsvaret svækkes, og da immunforsvaret er væsentligt for at vaccinen fungerer, så er resultatet sammen med kemoterapi måske mindre positivt, end hvis testene laves uden kemoterapi.

  • 0
  • 0

Så vidt jeg ved, så er det en fordel at kroppens immunforsvar dæmpes, fordi den faktisk bekæmper kræftvaccinen også.

Ikke ifølge artiklen. Formålet med vaccinen, er at kroppens immunforsvar bekæmper kræften. Kemoterapi svækker immunforsvaret, så det er meget relevant at undersøge, hvordan de to metoder fungerer sammen, hvis de skal anvendes samtidigt. De forstærker ikke nødvendigvis hinanden positivt. Måske er endda bedre, at nøjes med den ene af behandlingerne. Eller, at bruge skiftevis den ene og den anden.

  • 0
  • 0

Jeg har været med i forsøget med Ido-vaccine de sidste ca. 3 år. Har til dd fået 48 indsprøjtninger med vaccinen. Og ingen form for anden behandling. Resultat: er gået fra 3 målbare metastaser på ca. 7,5 cm, til nu 2 målbare metastaser på 1,9 cm. I mine øjne er dette ikke mindre end bare fantastisk. Og aldrig nogen form for bivirkninger af nogen art. Stor tak til Herlev CCIT og ser frem til at IO Biotech udvikler vaccinen til gavn for mange andre.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten