Dansk undervandskamera: Se fisken, før du fanger den
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk undervandskamera: Se fisken, før du fanger den

På bare halvanden måned er der solgt 20.000 esemplarer af undervandskameraet Water Wolf. Det er næsten nok til breakeven, fortæller opfinder, lystfisker og produktudvikler Michael Trøst til Børsen.

Ideen til kameraet fik han, fordi han gerne ville se, hvad der skete for enden af linen, når han var ude og fiske karper. Sammen med virksomheden Svendsen Sport, der sælger lystfiskergrej internationalt, gik Michael Trøst i gang med at udvikle kameraet.

Kameraet monteres på linen et stykke før selve maddingen. Den kan både være kunstig eller levende agn. Illustration: MOEF

Det skete i regi af innovations- og designhuset Moef, hvor Michael Trøst i forvejen er partner. Moef har opgaver for virksomheder som Coloplast og Novo Nordisk.

Projektleder Peter Wern Hansen fra Moef forklarer her, hvorfor det tog tre år at udvikle kameraet:

»Projektet startede jo som en hobbyaktivitet, men på et tidspunkt får det momentum nok, og så skal vi i gang med at finde de rigtige samarbejdspartnere og leverandører,« forklarer han.

Undervejs skulle der løses en hel det problemer. For eksempel var det helt afgørende, at kameraet lå stille i vandet når det blev trukket efter en line:

»Vi lavede en masse beregninger og modelleringer, det er meget vigtigt, at kameraet ikke ligger og wobler fra side til side. Men en ting er teori, noget andet er virkeligheden under vandet,« fortæller Peter Wern Hansen.

Læs også: Se vovehals gå i spin ved overlydshastighed

Det viste sig, at den bedste strategi var at arbejde med teoretiske modeller, som kun tilnærmelsesvis var korrekte, og så teste det på prototyper. Her var det en fordel, at Moef i forvejen har erfaring med at 3D-printe hardware og derfor løbende kunne printe nye kamerahuse til test.

Det endte med, at der blev testet 25 prototyper, før den rigtige viste sig.

En anden opgave var at finde de rigtige specifikationer for kameraet. Her har det stor betydning, at det er meget lysfølsomt og at batterilevetiden er lang. Derfor har man valgt, at bruge en sensor med store pixels. Det betyder samtidig, at det kun er muligt at optage i 720p. Ellers ville kameraet blive for stort:

»Vi ville gerne have, at det kunne bruges i en dansk ferskvandssø, som er temmelig grumset. Det er et kompromis, men vi har prioriteret lysfølsomhed og batterilevetid frem for ultrahøj opløsning,« siger Peter Wern Hansen.

Efter tre års udviklingsarbejde og altså 25 prototyper var produktet klar i juni 2014. På den internationale lystfiskermesse Efttex løb det med toppriserne for Innovation of the year, Visitor’s Choice og Best Accessory.

Kameraet er vandtæt ned til 100 meter, optager i 720p og har en batterilevetid på 4 timer. Men Peter Wern Hansen afslører, at selve huset er tryktestet ned til 300 meter, men det var blot, fordi trykkammeret ikke kunne komme længere ned - huset holdt stadig.

Da kameraet først kom ud i butikkerne verden over i november, så blev hurtigt udsolgt. En butik i Skotland solgte 200 styk den første dag.

Fiskekameraet koster 995 kroner. Water Wolf opfordre man til, at den line, som sættes foran kameraet (og den, som krogen sidder på) er lidt tyndere end resten, så den knækker først ved bundbid.

Som det også er tilfældet med mange af de action-kamerare, der sælges til al slags sport og adventure, bygger en stor del af fiskekameraets popularitet på de mange videoer af kæmpende fisk, som lægges ud på Youtube og Water Wolfs egen hjemmeside.

Se filmen, som skabte røre i vandet på Efttex:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når der var lyd på filmen må WaterWolf også indeholde kamera, ikke?

MVH
Jan - der trænger til at komme ud at fiske

  • 1
  • 0