Dansk undersøgelse: Antabus hjælper mod kræft
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk undersøgelse: Antabus hjælper mod kræft

Disulfiram kan ikke kun finde anvendelse i alkoholbehandling, men også i kræftbehandling. Illustration: Wikipedia

Tidligere studier har vist, at disulfiram, det aktive stof i antabus, har potentiale som middel i kræftbehandling.

En international forskergruppe ledet af Jiri Bartek fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har testet den hypotese med brug af danske data.

I en online artikel i Nature redegør de for et studie, der har omfattet 3.000 danskere i alderen 35-85 år, som fik deres første cancerdiagnose i perioden mellem 2000 og 2013. Forskerne fandt en lavere dødelighed i blandt de patienter, som fortsatte med brug af antabus efter deres diagnose, end hos patienter, som holdt op med brugen.

Forskellen er udtryk ved det såkaldte hazard ratio (HR), der angiver sandsynligheden for dødsfald inden for det undersøgte tidsrum. Analysen viste, at patienter, der fortsætter med antabus har et HR på 0,66 (i intervallet mellem 0,58 og 0,76 med 95 pct. konfidensinterval) i forhold til et HR på 1 for alle patienter.

Som et yderligere bidrag har forskerne ved undersøgelser med mus og cellelinjer identificeret, hvordan disulfiram med den kemiske formel C10H20N2S4 akkumuleres i tumorer og kortlagt de molekylære måder, hvorpå det udøver en anti-cancer effekt.

Forskergruppen konkluderer derfor, at disulfiram, som i forvejen er et godkendt lægemiddel, er en oplagt kandidat til brug inden for onkologi.

Da det både er en kostbar og langsom proces at udvikle nye lægemidler, er der i disse år fokus på genbrug (repurposing) af allerede godkendte lægemidler til nye formål.

Godt at de kan sætte en finger på hvorfor det skulle virke dæmpende på cancer.

Ellers synes jeg det lyser lidt for meget i øjnene, at dem som stopper med antabus efter en kræftdiagnose, er med ret stor sandsynlighed dem som skal hjem og dulme nerverne ved at genoptage deres spiritusforbrug - der som bekendt øger risikoen for kræft (og dermed burde sænke overlevelseschancerne for dem som allerede har det).

  • 1
  • 0

Hvis der fortsat er Antabus i kræftcellerne efter det er ude af resten af kroppen, kunne det måske være godt med lidt alkohol i den situation.

  • 2
  • 0

Hvis der fortsat er Antabus i kræftcellerne efter det er ude af resten af kroppen, kunne det måske være godt med lidt alkohol i den situation.

Du tænker på at kræftcellerne ville blive forgiftet at blandingen antabus + alkohol?

Næh, det duer ikke. Antabus er ikke giftigt i sig selv, heller ikke sammen med alkohol.
Når alkohol forbrændes omdannes det til acetaldehyd (som er giftigt) som er det man får det dårligt af. Men normalt nedbrydes acetaldehyd meget hurtigt til urinsyre, så man ikke mærker så meget til det.
Antabus sinker omdannelsen af acetaldehyd, så man får det rigtigt dårligt i lang tid.

Kræftceller har ingen lever til at forbrænde alkohol, så de er nok rimeligt ligeglade med dét.

  • 1
  • 0