Dansk udstyr overvåger partikelacceleratorens enorme strømforbrug
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk udstyr overvåger partikelacceleratorens enorme strømforbrug

Illustration: Anna Pantelia/Cern

Dansk udstyr overvåger partikelacceleratorens enorme strømforbrug

Det kræver ikke en nobelpris i fysik at kunne forstå, at Cerns nu verdensberømte LHC-partikelaccelerator kræver en hulens masse strøm for at fungere.

Den 27 kilometer lange ring rummer næsten 10.000 superledende magneter, som skal køles ned til -270 grader celsius. Og som om den kølingsproces ikke kræver strøm nok i sig selv, kører magneterne også på el.

Derfor er der behov for konstant at overvåge uregelmæssigheder i strømnettet – ikke kun for at undgå eventuelle sammenbrud, men også for at have retvisende data om overskridelse af grænseværdier, udfald og så videre.

Og det er såmænd et dansk konsulenthus, CIM Industrial Systems, som er endt med at udvikle softwareapplikationen til det system af måleenheder, som syv forskellige steder i ringen logger strømdata og sender dem retur til en central computer.

En opgave, som CIM Industrial Systems fik dels på grund af sit partnerskab med National Instruments, som har leveret hardwaren til målesystemet, dels fordi danskerne allerede havde udviklet mange af de komponenter – Cern kalder det middleware – som var påkrævet.

»Kommercielle systemer kunne ikke give dem, hvad de havde brug for, hvilket primært vil sige muligheden for udvidelser af såvel hardware som software i årene fremover. Vi havde allerede mange af de her middleware-komponenter, så vi ikke skulle starte helt fra bunden,« forklarer testdirektør Anders Meister, som fik de første specifikationer tilsendt fra Schweiz i januar i år.

Enorme datamængder

Betaversionen blev afleveret i juli – uden ét eneste besøg i Schweiz – og bliver nu testet af Cerns egne folk.

»Sikkerhedsmæssigt er det en kæmpe ting, fordi kontrol baseret på analyse af målingerne er sikkerheden i hele deres system. Så det skal virkelig testes igennem, inden de går videre,« lyder det fra Anders Meister.

Systemet kalder han og CIM Industrial Systems et ‘transient recorder system’, der bedst kan forklares som et intelligent målesystem bestående af i dette tilfælde syv dataopsamlingsstationer, som synkront overvåger strømforbruget.

På grund af de enorme datamængder – hver station skal i realtid behandle og potentielt logge 7.000 hertz på 160 kanaler – som oven i købet skal måles synkront, har udviklingsfolkene måttet tage en FPGA-processor i brug. Ellers ville de enkelte stationer ganske enkelt ikke kunne håndtere datamængderne.

Til big data-opgaver

Anders Meister uddyber, at selv om det umiddelbart kan virke som et meget specifikt system, der kun kan finde anvendelse i en milliarddyr partikelaccelerator i verdens mest anerkendte fysiklaboratorium, så kan CIM Industrial Systems sagtens tage erfaringerne fra dette projekt med over i andre løsninger.

Det meget Cern-specifikke findes mest nede i FPGA’en. Resten er mestendels software, der ville kunne anvendes i andre big data-sammenhænge, pointerer testdirektøren.

Det er nu også meningen, for trods fem måneders udviklingstid er det ikke et projekt, der virkelig batter på bundlinjen her og nu, erkender han.

»Det er en strategisk overvejelse, at vi selvfølgelig gerne vil have Cern som kunde. Det er svært at blive partner hos Cern, og der er ingen tvivl om, at vi ser Cern som en god strategisk kunde. Så fremadrettet skulle det gerne give payback,« siger Anders Meister.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først