Dansk testhus: Strømforsyninger udsender for meget støj

Mange strømforsyninger til mobiltelefoner og bærbare computere udsender for meget elektromagnetisk støj, selvom de sælges under CE-mærket i Europa. En stikprøvekontrol har netop vist, at 44 procent af opladerne ikke kan leve op til støjkravene.

Resultatet kommer ikke bag på chefkonsulent Jakob Steensen fra det akkrediterede testhus Delta, der bl.a. rådgiver producenter om elektromagnetisk kompatibilitet.

»Det er ikke overraskende, at store procentdele af det udstyr, der markedsføres i EU, ikke er korrekt godkendt,« siger Jakob Steensen.

Læs også: Tre ud af fire strømforsyninger dumper i støjtest

Han forklarer, at særligt de såkaldte switch-mode-strømforsyninger, der omformer strømmen fra én kilde til en anden, er svære at designe, så de overholder EMC-kravene (electromagnetic compatibility) i Europa. Samtidig er det langtfra alle producenter, der lader sig underlægge ekstern kontrol, inden de sender et produkt på markedet i Europa.

»Vi har ikke noget formelt datagrundlag for det, men vi har en fornemmelse ud fra det, vi ser, og den fornemmelse siger, at der er en pæn del af de her strømforsyninger, der har det svært,« siger Jakob Steensen.

Konsekvenserne for støjende udstyr er i det enkelte tilfælde marginale, men problemet vokser i takt med, at danske hjem bliver fyldt op med bærbare computere, mobiltelefoner og tablets, der alle kommer med en oplader i salgsæsken.

»Hvis man bruger ikke-godkendt udstyr, der kan forstyrre andet udstyr, så er konsekvensen i første omgang ukorrekt funktionalitet. Det kan være irriterende, men mere problematisk kan det være, hvis du sætter din mobiltelefon til opladning ved siden af hjerte-lunge-maskinen,« siger Jakob Steensen.

Ingen dansk kontrol endnu

Elektriske apparater i EU må ikke kunne forstyrre andre apparater med elektromagnetisk støj. Reglerne er nedfældet i det såkaldte EMC-direktiv, som producenter skal leve op til for at måtte sælge deres produkter i Europa og forsyne dem med CE-mærket.

Det er producenten selv, der skal foretage en kontrol af sine produkter, inden CE-mærket klistres på og sendes ud på markedet. EU-landenes respektive myndigheder foretager løbende stikprøvekontroller af diverse produkter.

Læs også: Dansk Standard: Du kan ikke stole på CE-mærket

I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der har opgaven med markedskontrollen af produkter, der udsender elektromagnetisk støj. Danmark har ikke deltaget i EU-undersøgelsen, men Erhvervsstyrelsen er bekendt med resultaterne. Myndigheden har dog ikke i sinde at foretage en dansk markedsundersøgelse på baggrund af de nye resultater.

»Vi vil selvfølgelig følge arbejdet tæt og tage det her til os, og så vil det indgå i vores fremtidige overvejelser omkring, hvordan vi skal bruge vores ressourcer i forhold til markedskontrollen,« siger Pernille Springborg, teamleder for tilladelser og kontrol hos Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Pernille Springborg er rapporten endnu for ny til, at styrelsen kan skride til handling, da det først skal afklares, hvordan resultaterne skal indgå i den danske markedskontrol.

»På baggrund er denne ene rapport kan vi ikke gå ud og lave en dansk markedsundersøgelse af strømforsyninger med det samme,« siger hun med henvisning til, at styrelsens stikprøvekontroller generelt sker ud fra en risikobaseret overvejelse.

Læs også: Samtlige USB-ladere dumper i test: De kan give stød og bryde i brand

EU-undersøgelsen var foretaget af 19 forskellige. Den konkluderede, at 76 procent af strømforsyninger til mobile enheder, der bliver solgt under CE-mærket i Europa, ikke kan leve op til kravene for ordningen, og at 44 procent af strømforsyningerne udsender for meget elektromagnetisk støj.

Undersøgelsen er foretaget af 136 strømforsyninger til mobile enheder, men det fremgår ikke, hvilke produkter der er blevet undersøgt. Alle produkter i testen var CE-mærket, og 91 procent af dem var fremstillet i Kina.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er for sent, skaden er sket, det vil enhver radioamatør rapportere. Byerne er mættede med ringe switchmode strømforsyninger og plasma tv.

Og gør det egentlig nogen forskel, for andre end os nørder, der kan lide at skrue på en kortbølgeradio af og til? Tja, jeg har min mistanke om at nogle af de billige trådløse routere ikke er så glade for støj, sammen med diverse andet trådløst udstyr, der blot kræver bedre og bedre løsninger på støj. Måske kan det holde lidt gang i omsætningen, når de fanatikere, der er overbevist om at de er overfølsomme over for elektromagnetisme, skal have publiceret deres vrøvl - men derudover gør det nok ikke den store forskel.

 • 2
 • 2

Det er ofte transformerkernen som hyler. Switch mode strømforsyningerne virker ved, at man først ensretter og udglatter stikkontaktens netspænding til ca. 320V jævnspænding. (230 * kvadratrod 2). Derefter hakker man denne jævnspænding til en firkantet spænding, som fødes på en lille transformator med ferritkerne. Jo højere frekvens, jo mindre transformer skal der bruges, inden for en hvis grænse. Hvis frekvensen er under det hørebare område (ca. 20000 Hz), kan man høre hvis kernen hyler. Det svarer til brum (50Hz) fra en almindelig transformator. Værre kan det måske være for husdyr (hund og kat), da de lettere hører de høje frekvenser. Somme tider kan lyden mindskes med noget lim fra en limpistol omkring kernen. Det kræver jo dog at man lige skiller strømforsyningen ad først. Nogle skal skæres/brækkes op.

 • 5
 • 0

Er der mon nogen der lige kender en app til en mobil eller en anden måde som folk, uden det store specialudstyr i hjemmet, kan bruge til at lytte efter switchmode ultralydsstøjsendere med?

Så vidt jeg lige ved kan hunde og katte høre op til ca. 30-40 kHz. Og hvis mikrofonen i mobilen ellers er en piezomike, burde dette kunne opfanges tæt nok på strømforsyningen.

 • 0
 • 0

Jeg kender ikke en app til det, men har heller ikke ledt efter nogen. Ellers skal man jo helt op og investere i Bryel og Kjær udstyr, som er specialister netop i måleudstyr til lyd.

 • 0
 • 0

Og gør det egentlig nogen forskel, for andre end os nørder, der kan lide at skrue på en kortbølgeradio af og til? Tja, jeg har min mistanke om at nogle af de billige trådløse routere ikke er så glade for støj, sammen med diverse andet trådløst udstyr, der blot kræver bedre og bedre løsninger på støj. Måske kan det holde lidt gang i omsætningen, når de fanatikere, der er overbevist om at de er overfølsomme over for elektromagnetisme, skal have publiceret deres vrøvl - men derudover gør det nok ikke den store forskel.

Den overharmoniske støj på 0,4 kV nettet kan også medføre et forøget tab i nettet samt at overførsesevnen i en 10/0,4 kV transformer nedsættes så en 100 kVA transformer måske bliver overbelastet allerede ved 80-90 kVA og derved bliver det en udgift for distributionselskabet...

Men værst er det nok for de industrivirksomheder der får funktioneringsfejl på deres frekvensomformere og andet elektronisk udstyr... Private oplever det mest når elektroniske spændingsregulatorere selv styre lysniveauet...

 • 2
 • 0

Funktionsfejl på frekvensomformere? De støjer som udgangspunkt selv MEGET mere end meget andet, så det er nok deres egen installation der først skal ses på ved forstyrrelser.

 • 0
 • 0

De støjer som udgangspunkt selv MEGET mere end meget andet, så det er nok deres egen installation der først skal ses på ved forstyrrelser.

Langt de fleste apparater der ensretter/vekselretter spændingen støjer på nettet i form af overharmonisk støj. koblinger, stop/start af motorer/generatorere m.m. vil ligeledes genererer overharmonisk støj. Den overharmoniske støj på nettet medføre også en masse støj på DC-ledet efter ensretningen og det kan chikanerer frekvensomformere, elektronik, computere m.m.

I langt de fleste tilfælde vil en større industrivirksomhed selv være skyld i støjen, men der er også tilfælde hvor støjen kommer fra et svagt 10 kV net og at selve fabrikken ikke overskrider de grænser der er i elforsyningsloven.

 • 0
 • 0

USB chargere er nok den mest udbredte strømforsyning overhovedet, men markedet er oversvømmet med no name og kopier af mærkevare ladere. Det er om noget som ikke blot giver anledning til lidt støj, men i særdeleshed brandfare!

I linket herunder, kan man se hvor stor forskel der f. eks er på en original kontra uorginal USB charger fra Apple. Indvendigt er forskellen enorm, mens den udvendig er nærmest ikke eksisterende, selv mærker, godkendelse mm er nøjagtig kopieret. Andre USB ladere er også vist adskilt og det er lidt af et rædselskabinet. Bid i det "sure æble" og køb Apple laderen fra Apple, alternativet er yderst tvivlsomt, uanset hvor meget man kan spare. PS batteribyen. dk har valgt at føre nogle få ladere, som de mener holder en tilfredsstillende standard, så tjek dem før Amazon og Ebay..

http://www.righto.com/2012/10/a-dozen-usb-...

 • 0
 • 1

"Mye mer bekymringsverdig var at alle piratladerne fikk skader på isolasjonen inni da de brøt sammen, slik at det nettspenningen kunne gått tvers gjennom og ut på USB-kontakten. Det er slett ikke meningen at isolasjonen skal ødelegges selv om laderen går i stykker. Det er direkte brannfarlig.

Laderen som vi ikke kunne utføre noen målinger på, eksploderte idet vi koblet den til nettspenning. Vi åpnet konstruksjonen og gjorde flere sjokkerende oppdagelser: Da vi målte elektrisk støy fra laderen tilbake mot 230V-kontakten, lagde alle piratladerne omtrent 1000 ganger mer støy enn originalene.

http://www.idg.no/pcworld/article279714.ece

 • 1
 • 0

Også samfundsvigtig kommunikation lider under dette eskalerende støjhelvede og støjen kan brede sig helt op i VHF- og UHF-området. Jeg ved bl.a. mindst et tilfælde hvor støj fra power suppy til modem reducerede følsomheden på et stationært flyradioset med over 20 dB. Siden kommunikation på VHF for fly benytter AM er dette ydermere følsomt for støj. Det er et tidskrævende arbejde at finde sådanne støjkilder og derefter at få gjort noget med det.

 • 3
 • 0

Yep... har hørt mange forsyninger hyle. Typisk fordi de benytter en hørbar frekvens - nogle gange helt ned til 10Khz - som skiftefrekvens, ikke isolere spolen ordenligt, som derved lyder som en lille buzzer, eller begge dele. Det er også min teori at de først begynder at hyle efter et stykke tid, netop fordi isoleringen omkring spolen bliver påvirket af varmen. Men mange hyler allerede fra nye, hvilket ikke er så mærkeligt når man overvejer den ofte meget lave indkøbspris. En dyrere og velkonstrueret forsyning, siger tit intet og fungere upåklageligt, i forhold til min erfaring.

 • 1
 • 0

Som der skrives lidt længere oppe. Hvad med VHF kommunikation til fly.

Havde en ven på besøg med sin bærbare computer. Strømforsyningen til denne, støjede voldsomt i VHF båndet. Der var fin bærebølge ved mange frekvenser i området 139 - 148 MHz. Helt gak, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er da ikke lige den type computerforsyning de skal have ved en vognmand, hvis de regner med at skulle kunne kommunikere med deres biler. Nu var dette ikke lige i flybåndet, men det kunne det lige så godt være.

mvh, Erik.

 • 0
 • 0

Fra nyheden: "Ifølge Pernille Springborg er rapporten endnu for ny til, at styrelsen kan skride til handling".

Den arbejdsgruppe der har udarbejdet rapporten, har udarbejdet lignende rapporter siden 2004! Rapporter som lægger en lignende kurs for de andre ting de har testet.

Så 10 år siden den første rapport er "for tidligt"?

De overordnede testrapporter kan findes her: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ele...

 • 0
 • 0

Nu gælder EMC kravene altså hvor godt diverse udstyr er til undertrykke slige forstyrende udsendelser, jeg tror næppe der eksisterer krav til hvor meget eller hvor lidt noget ligesom må forstyrre, det tror jeg faktisk ikke _____ måske skrevet lidt for kort men en enhed som bliver forstyrret må vel da placeres længere væk, hvis dette ikke bliver urimeligt langt væk :-)

 • 0
 • 3

Moderne strømforsyninger anvender frekvenser langt over det hørebare - oftest fra 300 kHz og op. Ved de høje frekvenser anvendes resonans indkobling og transformatoren bliver mindre og billigere. I mange adaptere er frekvensen og keramiske kondensatorer blevet så gode, at det nu er muligt at afkoble uden brug af elektrolytter - alene med SMD monterede keramiske kondensatorer. Transformerne kan laves som planartrafoer, hvor viklingerne lægges i printet og ferritkernen klipset på printet.

Mange kinesisk transformatorer er stadigt "gamle" typer, men om få år, tror jeg "hyleproblemet" forsvinder.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten