Dansk teleekspert forstærker signalet under Themsen med stort coax-kabel

Plus23. april 2022 kl. 09:0024
Silvertowntunnelen
Silvertowntunnelen får fire vejspor fordelt i to parallelle rør. Byggeriet gik i gang i 2020. Illustration: Ferrovial.
Der skal særlige metoder til at sikre radioforbindelsen i den nye Silvertowntunnel, som skal få trafikken til at flyde under Themsen i London. Tunnelen har sit eget private 5G-net i byggefasen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan kræve timers ventetid at slippe gennem Blackwall­tunnelen under Themsen i London, der hver dag benyttes af op mod 100.000 biler og forbinder det store finansdistrikt i det sydøstlige London med den fashionable halvø Greenwich.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
26. april 2022 kl. 23:41

Korrekt - i den konkrete løsning er der mulighed for 2 x 20 segmenter, dvs. hop på ca. 30 meter. I mundingerne og ca. 50-60 meter ind vil positionen dog være lige så korrekt som under åben himmel, så navigationsanlæggene kommer på plads før der skal gives ny rutevejledning.

He he he ... nu er det ikke bare energi der er kvantificeret ... der er også sted (position). Så mangler vi bare tiden ... :.)

Men bare så jeg forstår: Alle i den ene del af tunellen modtager samme GPS position fra den antenne der sidder udenfor enden af tunellen. Inde i tunnellen sender I DGPS signaler ud som så korrigerer positionen efterhånden som man kommer længere ind.

Et eller andet sted midt i tunnellen skifter I til at sende GPS signal ud fra antennen i den anden ende af tunnellen og så samme show med DGPS.

Hele historien viser meget godt hvordan man kan detektere simpel GPS spoofing. Hvis man har to GPS antenner med en kendt afstand imellem og sammenligner positioner fra begge antenner. Såfremt afstanden ikke passer så er der et problem. Hvis de viser samme position så blive man spoofet.

23
26. april 2022 kl. 09:18

Naturligvis, det var ogsaa min forstaaelse.</p>
<p>Jeg undredes over dette, som jeg ikke mener er korrekt:</p>
<p>"De fire sendere skal være godt adskilt i det fysiske rum, så der er en variation i vinkel og afstand til dem. Det kan ikke være en enkelt antenne der sender flere signaler.

I den løsning som Torben Rune henviser til er der kun én antenne per segment i form af et såkaldt "leaky" kabel. Konsekvensen er så også at det ikke er ægte GPS som vi kender det: alle står på det samme punkt indenfor et 30 meters segment. Hvis du går rundt dernede vil prikkken på din telefon ikke flytte sig før den pludselig springer 30 meter. Og sammenligner du med en andens telefon, så står i det samme sted oven på hinanden.

Skulle der være "ægte" positionering sådan som vi kender det under åben himmel, så skal du til enhver tid kunne se mindst fire antenner, der skal være fysisk adskillte. Præcis ligesom du skal kunne see mindst fire satelitter og det skal være fire fysisk adskillte satelitter, det kan ikke være én satellit der udsender fire signaler.

Det er på sin vis logisk at der er nødt til at være noget at triangulere for at man kan finde sin relative position. Hvis du kun modtager signal fra en enkelt antenne, uanset hvor komplekst det signal måtte være og hvor mange separate signaler der måtte komme fra denne antenne, så er der intet at triangulere.

21
25. april 2022 kl. 23:28

Så ved vi hvor russerne køber deres GPS spoofing udstyr :-)

Næppe - det er nok mere ovre i denne kaliber de leverandører skal findes: https://solutions.syntony-gnss.com/gps-testing/simulator

Som bruger må man dog opleve at ens position "hopper" fra segment til segment og man står stille indtil at man pludselig er på den næste position.

Korrekt - i den konkrete løsning er der mulighed for 2 x 20 segmenter, dvs. hop på ca. 30 meter. I mundingerne og ca. 50-60 meter ind vil positionen dog være lige så korrekt som under åben himmel, så navigationsanlæggene kommer på plads før der skal gives ny rutevejledning.

17
25. april 2022 kl. 18:42

Du kan godt få GPS til at “fungere” med 1 senderantenne, som videresender signaler fra flere satellitter. Du vil blot ende med en konstant positionifølge din GPS, uanset hvor du befinder dig i tunnellen.

Den løsning der er foreslået i Silvertown tunnelen minder om det der er beskrevet i denne artikel: https://d347awuzx0kdse.cloudfront.net/vicomaus/content-file/isgnss-2015-paper_intelligentrepeater_perdue_vicom.pdf

GPS signalet hentes ned i hver ende af tunnelen, så den repeatede position stemmer ved overgangen til fri himmel. I de resterende ca. 1200 meter af den i alt 1400 meter lange strækning, simuleres GPS signaler ud fra live GPS signalerne i passende "segmenter" af leaky feederen. "Segmentering" kan opnås logisk uden at den fysiske feeder skal klippes over.

16
25. april 2022 kl. 17:56

Til #14:

Du kan godt få GPS til at “fungere” med 1 senderantenne, som videresender signaler fra flere satellitter. Du vil blot ende med en konstant positionifølge din GPS, uanset hvor du befinder dig i tunnellen.

GPS (og de andre GNSS-systemer) baserer sig på relativ tidsforsinkelse mellem signalerne fra de enkelte satellitter. Hvis du bevæger dig oppe på jordoverfladen med direkte udsyn til satellitterne, vil den relative forsinkelse ændres, når du bevæger dig tættere på nogle satellitter og længere væk fra nogle andre.

Men hvis du bevæger dig nede i en tunnel og kun modtager signal fra 1 repeaterantenne, vil den relative tidsforsinkelse mellem alle de satellitter, som den videresender signal fra, være den samme, uanset hvor du befinder dig i tunnellen.

Resultatet vil være, at din GPS-modtager regner sig frem til en position, der svarer til positionen af den modtagerantenne, som opfanger signalet fra satellitterne og leder det ned til senderantennen i tunnellen. Det har du ikke meget ud af.

Så du har brug for flere senderantenner i tunnellen, og de må ikke alle sende signal fra de samme satellitter. Først da kan du opnå, at den relative tidsforsinkelse mellem satellitsignalerne afhænger af din position i tunnellen.

13
25. april 2022 kl. 11:45

Er det overhovedet praktisk muligt at få korrekt GNSS position i en tunnel? Modtageren har brug for at triangulere mindst fire sendere og der skal være line of sight til dem alle. De fire sendere skal være godt adskilt i det fysiske rum, så der er en variation i vinkel og afstand til dem. Det kan ikke være en enkelt antenne der sender flere signaler.

Umiddelbart vil jeg mene at man har brug for to sendere, én i hver side af vejen, med måske 100 meters mellemrum.

12
25. april 2022 kl. 09:00

Korrekt - og mellem enderne fødes der med DGPS (beacons).

Sender de beacons samme signal ud eller hvert sit signal? For hvis de sender samme signal ud så kan jeg ikke se at man kan bestemme positionen i tunnellen. Og hvis de sender hvert sit signal, så ender man med en form for "digital" positionsbestemmelse: Hver gang man hopper til en ny beacon vil positionen springe.

Det kunne være interessant med en artikelt der beskriver det her i detaljer.

7
24. april 2022 kl. 13:10

Hvis du monterer en GPS antenne og trækker et kabel (og evt. forstærker) til et andet sted og genudsender signalet der, vil de modtagere der (kun) modtager signalet regne sig frem til koordinaterne for GPS antennens placering.

Problemet opstår når man skal lave en redundant løsning med to eller flere udendørs antenner. Fødes disse signaler uhindret til coaxen opstår der tidsfejl. Dette kan kompenseres i repetarene. Og ja det er antennens udendørs position der repeates.

6
24. april 2022 kl. 12:18

Man er nødt til at tage hensyn til udbredelseshastigheden i DAS kablingen. Gør man ikke det, påvirker det positionsberegningen.

Æhh, nej ?

GPS baserer sig alene på tidsforskellene.

Hvis du monterer en GPS antenne og trækker et kabel (og evt. forstærker) til et andet sted og genudsender signalet der, vil de modtagere der (kun) modtager signalet regne sig frem til koordinaterne for GPS antennens placering.

Hvis du skal have modtagerne til at finde nogen som helst andre koordinater, skal du selv lave GPS(-lignende) signaler og udsende dem.

2
24. april 2022 kl. 10:13

I sommers kørte vi 4000km rundt i Norge, hvor der er masser af tunneller, og det gik faktisk galt med navigationen flere gange, fordi vi enten skulle have drejet af ved afkørsler eller rundkørsler nede i tunellen eller lige efter man kommer ud, hvor den stadig ikke har signal. Hvis man er vant til det kigger man sikkert mere på vejnummer etc inden man kører ind i dem, men hvis man kunne have haft GPS signal, så ville det da for os have sparet en del omkørsel.

1
24. april 2022 kl. 09:44

Hvorfor i alverden er det nødvendigt med GPS-signaler i tunnellen?

(og lad nu være med at sige selvkørende biler, de vil vide hvor de er, og deres kort burde fint kunne korrigere for, at der er GPS-løse veje)