Dansk teknologi forbedrer udvinding af fosfor og kvælstof fra slam

5. september 2019 kl. 15:13
Dansk teknologi forbedrer udvinding af fosfor og kvælstof fra slam
Patrick Biller fra Aarhus Universitet med et glas spildevandsslam - foran en rotationsfordamper med bio-råolie (tv). Illustration: Aarhus Universitet.
Miljøingeniør fra Aarhus Universitet skal udvinde renere fosfor og bio-råolie fra spildevandsslam og gylle, som kan raffineres til bl.a. flybrændstof. Lykkes det, vil det skabe en business case på flere områder, hvor det hidtil har været svært.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et innovativt projekt fra Aarhus Universitet kan gøre det mere bæredygtigt – både miljømæssigt og økonomisk – at udvinde fosfor og kvælstof fra spildevandsslam og gylle.

Forskerne vil bruge teknologien hydrotermisk forvæskning (hydrothermal liquefaction – HTL) til at genvinde især fosfor og kulstof fra gylle og spildevandsslam – kulstoffet i form af en slags bio-råolie kaldet ’bio-crude’, der bl.a. kan raffineres til flybrændstof.

Den såkaldte HTL-reaktor kan efter alt at dømme sørge for en næsten 100 procent genvinding af de værdifulde stoffer i vådaffald. Ud over bio-crude består slutproduktet således af rent vand, brint og C02.

Projektet har fået en bevilling på 11,2 millioner kroner fra den prestigefyldte European Research Council Startup-pulje under EU’s Forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020. Det er første gang, den er givet til en dansk ingeniør, der skal lave eksperimentel teknologiudvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Bevillingen gør det muligt at udvikle denne spændende nye teknologi, som kan gøre os i stand til at genvinde værdifuld fosfor fra affald, der ellers er vanskeligt at håndtere,« siger Patrick Biller, leder af projektet og miljøingeniør og adjunkt ved universitetets Institut for Ingeniørvidenskab.

Dette er en forkortet version af en artikel bragt hos WaterTech. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse, hvordan HTL-metoden sikrer, at alle miljøskadelige stoffer fra gylle og spildevand bliver nedbrudt, mens forskerne bag projektet håber på at kunne skabe et sammenhængende system med både fosforkilder og rene fosforslutprodukter.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger