Dansk team godkendt til Googles måneprojekt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk team godkendt til Googles måneprojekt

»Vi kom igennem nåleøjet.«

Mobilen skratter, men projektleder og seniorforsker Palle Haastrup lyder tydeligt glad, mens han bevæger sig mod Googles hovedkvarter i Mountain View i Californien, USA.

Her bliver det annonceret, at det danske team, Euroluna, som han står i spidsen for, er blevet godkendt til Googles store rumkonkurrence Google Lunar X Prize.

Her er en absolut prototype af det kommende, danske rumfartøj. Rumfartøjet får fire hjul, og bliver i alt cirka fyrre centimeter langt. (Foto: Euroluna.dk) Illustration: Euroluna.dk

Dermed er holdet nu et skridt tættere på de 20 millioner dollar, som tilfalder vinderen af kapløbet om at få et integreret rumfartøj til månen, der skal kunne bevæge sig 500 meter på Månens overfalde - og blandt andet være i stand til at sende panoramabilleder og videoer hjem til Jorden.

»Nu har vi arbejdet med projektet i lidt over et års tid, så det var herligt at få at vide, at vi er med,« siger Palle Haastrup og fortsætter:

»Men vi er oppe mod mange store hold - og vores konkurrenter har budgetter, der er langt over vores.«

Selv om konkurrencen er henvendt til private, er der projekter, der løber op i langt over hundrede millioner kroner - mens Euroluna mere beskedent er sat til tre millioner euro.

»Da jeg mødtes med folk fra Google og Nasa var de positive overfor både den tekniske løsning - og at pengene kunne skaffes. Ja, de foreslog faktisk, at vi sendte to raketter af sted i stedet for en,« siger Palle Haastrup.

Palle Haastrup og resten af holdet bag Euroluna, der består af familiemedlemmer, selv ud og finde de mange penge.

»De næste punkter på dagsorden er, at vi skal have gjort vores tekniske løsning mere detaljeret - og sat præcise beløb på, hvad hver enkel ting koster. Dernæst skal vi ud og spørge sponsorer, om de kan sponsorere de specifikke ting,« siger han, og nævner Nokia som en oplagt sponsor til eksempelvis kameradelen på det kommende rumfartøj.

Indtil videre har 15 familiemedlemmer været involveret i projektet, hvoraf halvdelen af gruppen er "den faste kerne". Her det yngste medlem 15-årige Erik, der er operatør på den software, som skal beregne de baner, rumfartøjet skal ramme for at nå frem.

Endnu er Euroluna første deltager fra Norden - og det ene af i alt kun fire europæiske hold, hvoraf de to er fra Italien, mens det tredje er rumænsk. I alt er 14 hold tilmeldt, mens to nye - heraf det danske - bliver præsenteret på pressemødet tirsdag eftermiddag.

Læs mere om Euroluna-projektet i linksne herunder:

Dokumentation

Eurolunas hjemmeside
Google Lunar X Prize