Dansk sugerør gør beskidte floder til drikkevand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk sugerør gør beskidte floder til drikkevand

Det danske sugerør Lifestraw skal hjælpe den milliard mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand. Firmaet bag Lifestraw, Vestergaard Frandsen, har indbygget filtre, jod og aktivt kul, som renser vandet for parasitter, bakterier og virusser.

I første generation virker Lifestraw kun kortvarigt, tre til seks måneder, og derfor satser adm. direktør Mikkel Vestergaard Frandsen på at få røret udbredt i f.eks. flygtningelejre og katastrofeområder.

Sugerøret er ved at blive testet og godkendt. Samtidig forhandler Vestergaard Frandsen med bl.a. FN og en række NGO'er om de første ordrer og forventer, at Lifestraw bliver taget i brug i løbet af et par måneder.

Afdelingsleder Torben Madsen fra DHI mener, at sugerøret er smart tænkt.

»Det består af kendte teknikker, og hvis de virker i sugerøret, så har det helt sikkert potentiale,« vurderer han.

De foreløbige testresultater, der er offentliggjort af Lifestraw, mener Torben Madsen er ret uklare, og han kan ikke finde tilstrækkelig dokumentation for, at røret fjerner alle vandbårne, sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Vetergaard Frandsen er dog så sikker på virkningen, at Lifestraw allerede er sat i masseproduktion.

Professor Erik Arvind ved Miljø og Ressourcer på DTU har selv prøvet at drikke vand gennem Lifestraw.

»Det smager af jod, men ideen er smaddergod, hvis det virker. I forbindelse med katastrofer som den i New Orleans er det en fremragende opfindelse. Sådan et sted ville jeg hellere drikke vandet gennem sugerøret,« siger han.

Vestergaard Frandsen arbejder på at fjerne jodsmagen, så verdens fattigste kan have glæde af sugerøret i hverdagen.

»De tekniske løsninger er klar til at fjerne eller nedsætte smagen af jod til noget acceptabelt, så den kan bruges i det daglige over en længere periode,« fortæller Mikkel Vestergaard Frandsen.

En sjettedel af verdens befolkning – mere end en milliard mennesker – har ikke adgang til rent drikkevand. Over halvdelen af verdens fattige lider af vandbårne sygdomme, heraf dør 6.000 mennesker – primært børn – dagligt. Især bakterier fra flodvand gør dem syge, men hvis de bruger sugerøret, håber Vestergaard Frandsen stærkt at begrænse dødsfald som følge af kolera, difteri, tyfus og diarré.

Bliver billigste rensning

Det danske sugerør Lifestraw skal hjælpe den milliard mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand. Firmaet bag Lifestraw, Vestergaard Frandsen, har indbygget filtre, jod og aktivt kul, som renser vandet for parasitter, bakterier og virusser.

Ifølge Erik Arvind fra DTU findes der adskillige alternative systemer, der giver verdens fattige rent vand, bl.a. et pulver, hvor man med 4 g kan rense 10 liter vand. Mikkel Vestergaard Frandsen slår på, at intet renser så meget vand for pengene som Lifestraw. Prisen for et sugerør vil blive omkring tre dollar, og ca. det dobbelte, når først det er transporteret ud i landsbyerne. Som færdigudviklet vil et enkelt sugerør kunne rense 700 liter vand – ca. et års forbrug til en person.

Lifestraw renser dog ikke for alle skadelige stoffer. Bl.a. opfanger det ikke tungmetaller, deriblandt arsenik, der er et udbredt problem i Bangladesh, Vietnam og andre lande. Men det bliver næste skridt, lover Mikkel Vestergaard Frandsen.

»Vi vil udvikle moduler, der kan tilføjes til det originale rør. Modulerne skal bruges mod specifikke problemer, der findes på specifikke steder, f.eks. arsenik i Bangladesh,« siger han.

Vestergaard Frandsen arbejder med tekstiler og producerer bl.a. moskitonet og telte til nødsituationer. Ideen til Lifestraw opstod i midten af 1990'erne, da det arbejdede med at filtrere vand igennem nylon. Først for 2-3 år siden havde firmaet samlet et hold af mennesker med de rette kompetencer til at gøre designet færdigt. Bag projektet står primært Mikkel Vestergaard Frandsens far Torben, der udviklede Lifestraw i samarbejde med Rob Fleuren fra Holland og Moshe Frommer fra Israel.