Dansk styringsenhed overvåger Fukushimas afløser

13. december 2011 kl. 07:462
Dansk styringsenhed overvåger Fukushimas afløser
Illustration: Deif.
Det nordjyske selskab Deif har udviklet et miljørigtig controller, der kan styre flere hundrede mobile generatorer på én gang. Den gør fyldest i det japanske elnet, hvor der mangler strøm efter Fukushima-ulykken.
Artiklen er ældre end 30 dage

En avanceret controller fra elektronikfirmaet Deif i Skive bidrager til genopbygningen efter den voldsomme tsunami, der ramte Japan 11. marts i år.

Atomkraftværket Fukushima Dai-ichi oplevede som bekendt en kernenedsmeltning og kommer ikke i drift igen. Så der er hårdt brug for en erstatning for det store kraftværk, så industrien og befolkningen kan komme på fode igen.

Erstatningen bygges op af flere hundrede lejede containere med store, indbyggede dieselgeneratorer. Og her kommer det nordjyske ingeniørfirma Deif ind i billedet.

Sådan ser en typisk genset-controller fra Deif ud. Illustration: Deif.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deif har udviklet en avanceret styringsenhed, som håndterer og styrer de mange dieselgeneratorer, gensets. Nogle af dem kører i kontinuerlig drift, mens andre skal kobles ind og ud, efterhånden som elnettets belastning varierer med døgnet.

»Vores controller overvåger allle gensettene og starter dem, når der er behov for det. Når en genset er blevet startet, venter controlleren, til busbarspænding og generatorspænding kører helt parallelt med netspændingen, og så bliver den koblet til,« siger Klaus T. Larsen, som er Executive Manager for Business Areas i Deif.

CO2-udslip minimeres

Men det handler ikke kun om at forsyne det japanske elnet. Miljøet er også i fokus.

»En dieselgenerator fungerer mest økonomisk og miljørigtigt ved en bestemt belastning. Det er ligesom en bil - den er heller ikke økonomisk, hvis speederen er trykket i bund. Så en ny genset bliver gjort klar til indkobling, så snart de, der er i drift, kommer over deres optimale belastning,« siger han.

Den nye controller er nu leveret og i drift. Fra nytår 2012 skal lignende controllere indgå i Deifs generelle produktprogram.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
13. december 2011 kl. 13:28

Hej Anders

Det sker allerede mange steder, særligt i BRICS landene og trenden er opadgående. Fordelende er mange bland andet pga. de stigende elpriser og ulemperne få, blandt andet kompleksitet af og dermed prisen af styringen. Detektionen og aktiveringen sker dog decentralt og ikke som i anlægget beskrevet ovenfor om ét kræftværk. En egenligt cental styring af decentrale enheder er så småt på vej gennem IEC 61850 standarten.

1
13. december 2011 kl. 12:07

Her i Manila har vi i april og maj ofte rullende brown outs når vandmagasinerne er tomme før starten på "regntiden".

Alle kontorer, malls, hoteller, hospitaler har naturligvis installeret dieselgeneratorer, som så startes når der en brownout i lige netop deres område.

Man skulle styre disse allerede installede generatorer som virtuelle kraftværker som startede inden man havde et brownout.

Jeg er sikker på at det kunne anvendes mange andre steder i verden, hvor man har brownouts og nødgeneratorer.