Dansk studie: Telemedicin i ambulancer redder liv

Telemedicin redder liv og mindsker risikoen for en forværring af sygdommen - i hvert fald når det gælder blodprop i hjertet. Det dokumenterer en ph.d.-afhandling, som læge Sune Pedersen, Gentofte Hospital, netop har afsluttet.

Afhandlingen viser, at risikoen for, at patienten dør af sin blodprop, eller at der støder endnu en blodprop til, falder med 33 pct., hvis patienten allerede i ambulancen får stillet diagnosen blodprop i hjertet.

Det er der især to grunde til:

For det første er det afgørende med en hurtig indsats, når det gælder blodprop i hjertet.

Normalt kører ambulancen automatisk til det nærmeste sygehus, men blodproppatienter, som har brug for en ballonudvidelse, kan kun behandles på et af de fem hjertecentre i enten Århus, Aalborg, Odense, Gentofte eller på Rigshospitalet.

Bliver diagnosen stillet allerede i ambulancen, undgår patienten at blive kørt fra sit hjem i f.eks. Hørsholm til sygehuset i Hillerød - blot for at blive sendt videre til Hjertecentret på Gentofte Hospital.

For det andet betyder en telediagnose, at redderne kan begynde at give patienten blodfortyndende medicin allerede i ambulancen.

»Vi kan se, at de patienter, der ringer 112 og bliver hentet af en ambulance med telemedicin, klarer sig langt bedre end dem, der tager til egen læge eller selv sørger for transport til hospitalet. Der går simpelthen for lang tid, inden de bliver behandlet,« siger Sune Pedersen.

Alle ambulancer har telemedicinsk udstyr

I dag er alle ambulancer udstyret med telemedicinsk udstyr til at diagnosticere en blodprop.

Fra ambulancen kan redderne sende et 12 punkts EKG (elektrokardiogram), som betyder, at man kan se hjertet fra alle sider.

EKG'en bliver sendt til en mobiltelefon med pda-funktion, som vagthavende overlæge har liggende i lommen på sin kittel. Dermed kan redderne får en hurtig tilbagemelding.

Ifølge Sune Pedersen, er netop blodprop i hjertet meget nem at fjerndiagnosticere på baggrund af en EKG:

»Der er ikke mange sygdomme, hvor diagnosen er så simpel at stille. Det er helt karakteristiske forandringer, så man skal ikke have set særlig mange af dem for at se, at den er gal. Mange andre sygdomme er langt mere komplekse at diagnosticere og kræver blodværdier og billeder. Når der er tale om en blodprop i hjertet, kan den trænede hjertelæge lynhurtigt se det, og sætte redderne i gang med at behandle med blodfortyndende medicin,« siger han.

Netop fordi blodprop i hjertet kræver en lynhurtig behandling, er telemedicin oplagt:

»Vi havde en intuitiv fornemmelse af, at det virker, og nu er det også bevist,« siger Sune Pedersen.

Afhandlingen er gennemført med støtte fra Hjerteforeningen, og bygger på data fra 1.437 patienter, der i årene 2005-2008 blev indlagt med en stor blodprop i hjertet på Gentofte Hospital.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Det er helt karakteristiske forandringer, så man skal ikke have set særlig mange af dem for at se, at den er gal."

Hvis det er så simpelt som det bliver antydet, hvorfor kan redderne i ambulancen så ikke selv se det og køre det rigtige sted hen.

  • 0
  • 0

Redderne kan også sagtens se EKG-forandringerne. Det er netop derfor de sender EKGet til kardiologen. Men de må ikke stille diagnoser - det er forbeholdt læger.Og kardiologisk bagvagt på hjertecenteret har også overblik over tid/plads på deres center. Samtidig er der et par af de 'blodfortyndende' mediciner, der indgår den akutte behandling, som kun må gives på lægelig ordination

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten