Dansk studie: Granatæble og galangarod forbedrer sædkvaliteten med 62 procent

Sædkvaliteten har trange kår i Danmark, og danske mænd er tidligere udråbt som indehavere af verdens dårligste af slagsen. Om det skyldes hormonforstyrrende stoffer, uhensigtsmæssige livsstilsprioriteringer eller en blanding, debatteres flittigt.

Men nu er der måske håb forude fra rødder og frugter. Et dansk studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One, viser nemlig, at et kosttilskud baseret på granatæble og galangarod kan forøge antallet af bevægelige sædceller betragteligt. Gennemsnitligt forøgede tilskuddet mængden af bevægelige sædceller med 62 procent i løbet af tre måneder.

66 mænd med nedsat sædkvalitet deltog i studiet, hvoraf halvdelen fik placebo, og halvdelen fik det faktiske kosttilskud en gang dagligt i tre måneder. Studiet var randomiseret og dobbeltblindet – altså vidste hverken forsøgspersoner eller analytikere, hvem der havde fået hvad, før forsøget var slut, og analyserne foretaget.

Læs også: Sædforskere: Nu har vi sat Sundhedsstyrelsen på plads

Professor Jens Fedder fra Syddansk Universitet, der har ledet de kliniske studier, er positiv over for resultaterne.

»Der er en signifikant forskel, og gennemsnitligt bliver sædkvaliteten bedre,« siger han.

Han tilføjer dog, at der er store udsving i effekten af kosttilskuddet.

»De 62 procent i gennemsnit dækker over, at der hos nogle testpersoner ikke var nogen effekt, mens der hos andre skete en mangedobling af de bevægelige sædceller.«

Cellerne har stress

Men kan man bruge studiet til noget, når der er så store udsving i resultaterne? Og hvad skyldes de?

Professor Jens Fedder mener, at forklaringen på udsvingene sandsynligvis skyldes, at en del af forsøgspersonerne lider af oxidativ stress. Og netop for dem har kosttilskuddet en effektiv virkning.

»Mænd producerer nogle enzymer, der beskytter dem mod oxidativ stress, men ikke alle producerer nok af dem. Det gælder omkring ti procent af mændene, og det er måske dem, det hjælper at give dette her,« siger han.

Læs også: Bekymrede forskere: Tre ud af fire danske mænd har nedsat sædkvalitet

Professor Lars Porskjær Christensen, der er institutleder på SDU’s Institut for Kemi, Bio- og Miljøteknologi, har analyseret aktivstofferne i kosttilskuddet. Og han er enig med Jens Fedder i, at udsvingene sandsynligvis skyldes, at kombinationen af granatæble og galangarod er særligt gavnlig for folk med oxidativ stress.

»Det er en rigtig god forklaring. Problemer med sædcellerne hænger i mange tilfælde sammen med oxidativ stress, der dræber cellerne. Så når du går ind og modvirker oxidativ stress, forlænger du cellernes levetid – i dette tilfælde sædcellerne,« siger han og tilføjer, at granatæble og galangarod netop er valgt ud fra en tese om, at de styrker cellernes eget forsvar. En mekanisme, der modvirker oxidativ stress.

Men hvad er så oxidativ stress?

Kort fortalt er der tale om en overproduktion af frie ilt-radikaler. Kroppen producerer radikalerne som et led i metabolismen og bruger dem kortvarigt som signalstoffer. De er skadelige for cellerne, men i de fleste tilfælde fjerner cellernes eget antioxidantforsvar dem i tide.

Visse menneskers kroppe er dog ikke i stand til at fjerne dem i tilstrækkelig grad, og det forårsager oxidativ stress. Og det er ikke kun sædkvaliteten, det går ud over.

»I de tilfælde kan radikalerne gøre skade på både dna og RNA, ligesom de altså kan forårsage celledød og kræft,« siger Lars Porskjær Christensen.

Både han og Jens Fedder vil med videre forskning forsøge at bekræfte, at kosttilskuddet modvirker den skadelige tilstand i kroppen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg var i 1992 flere gange i IRAN, og min lokale kontakt, fortalte ( under et veltillavet måltid) at Granatæble juice var godt for "mandommen" det viser sig så at være rigtigt ;-) Men det var common knowledge dernede, altså naturmedicin.

 • 1
 • 0

Det er selvfølgelig en overkonklusion, men koblingen til antioxidanter passer egentlig meget godt med det danske kostmønster. Vi har jo verdensrekord i at spise kød og ligger derfor antagelig i bund med frugt.

Inden vi går helt grassat i granatæbler skulle vi måske prøve at spise lidt mere frugt i almindelighed.

 • 2
 • 0

Ser man det - så var det måske en god idé at køre alle landets brændeovne, brændekedler, stokerfyr og træpillefyr på skrotpladsen - stigningen i brugen af disse hænger måske meget nøje sammen med stigningen i antallet af tilfælde af dårlig sædkvalitet, misdannede drengebørn, brystkræft hos kvinder, samt testikel- og prostatakræft hos mænd. Det kunne være værd at undersøge, frem for kun (som sædvanligt) at fokusere på genomet, kosmetik, plastic, dieselkøretøjer og KRAM-faktorer - hvor man til gengæld plejer at se helt bort fra, at vi er mange, der indånder adskillige kubikmeter forurenet luft hver eneste dag, der hvor vi lever og bor - især i fyringssæsonen - og at trække vejret er jo ligesom lidt svært at undgå, hvis man ellers har tænkt sig at leve.

 • 1
 • 3

@Kristina Prøv i stedet den rene vare, granatæblekerner. De smager fortræffeligt. Der findes på nettet flere beskrivelser af, hvordan et granatæble flækkes, og kernerne udtages.

 • 0
 • 0

Der må straks lægges afgift på, eller det skal forbydes. Overbefolkning er jo den største årsag til klimaproblemer og udpining af Jorden.

 • 2
 • 2

Jo, men som kosttilskud indtager man ofte mange gange den dosis man kan spise sig til.

Af en eller anden grund bruger de fleste opskrifter de hele kerner. De ser skam også flotte ud med deres rubinfarve, men indeni i hver sidder der jo en uspiselig "nød". Jeg tror mange holder sig fra granatæbler fordi de små "nødder" er ret irriterende at have med at gøre? Det gjaldt da i hvert fald for mig. Indtil jeg fandt ud af at man bare blender kernerne let og sier de små nødder fra. Så kan man drikke saften, som smager rigtig godt. På den måde kan man jo også indtage et helt granatæble i én omgang, hvad der ellers kan være svært.

super-smoothie: 1/2 - 1 Granatæble 1/2 L Yoghurt 1-2 tsk honning

Flæk granatæblet og pil kernerne ud. Pas på, for saften sætter pletter! Hæld dem i en kande sammen med yoghurten. Blend let. hæld nu indholdet gennem en si og fjern de små hårde "nødder". Tilsæt honning, evt. lidt vanillesukker og blend igen. Får konsistens som drikke-yogurt.

Man kan med fordel blende lidt frosne blåbær i også, så har man da vist fået anti-oxidanter så hatten passer. Granatæble-kernerne kan holde en lille uge på køl, så man kan flække nogle stykker når man nu er i gang. Så har man dem klar til senere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten