Dansk studentersatellit sendes i kredsløb i dag

Den aalborgensiske studentersatellit AAUSAT5 bliver i eftermiddag kl. 15.55 sendt i kredsløb fra rumstationen og skal over de næste 6-9 måneder sende skibspositioner hjem til Jorden.

Begivenheden markerer desuden ESA’s debut med cubesats, sendt i kredsløb fra ISS, og derfor vil en seks mand høj delegation fra det europæiske rumagentur møde op i Aalborg for at følge satellittens første færd og livstegn, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra universitetets Institut for Elektroniske Systemer.

»Det er usædvanligt, at ESA sender så stor en delegation herop, det har vi ikke prøvet før. Andreas Mogensen kommer også, og det er vi så glade for,« siger han.

Oprindeligt skulle den danske astronaut have sendt satellitten af sted, men på grund af hans forkortede ophold på rumstationen blev det vurderet, at der kunne spares lidt tid her.

AAUSAT5 måler 10 x 10 x 10 cm og skal overvåge skibstrafik. Illustration: Aalborg Universitet

Satellitten bliver i stedet lagt klar i luftslusen af en anden astronaut, ført i sikkerhedsafstand fra rumstationen med en robotarm, og når så Nasas partner NanoRacks trykker på knappen fra Houston, bliver satellitten skudt af sted med en fjeder for at begynde sin rejse.

Læs også: Her er projekterne, Andreas skal udføre i rummet

Andreas Mogensen vil i stedet være til stede på Aalborg Universitet i dag for at kommentere på begivenheden, fulgt af billeder fra ISS fire ’udendørs’ kameraer. Og alle er velkomne, så længe der er plads, understreger Jens Dalsgaard Nielsen. Eventet finder sted i universitetets store kantine, hvor holdet indretter et mobilt kontrolcenter. Se programmet her.

Følg universitetets stream herunder fra lidt over 18, når satellitens udstyr er vakt til live og begynder at sende signaler mod Jorden.

AAUSAT5 skal som sagt overvåge skibe fra den skrå position på 51,4 grader syd og 51,4 grader nord. Det gør den ved at modtage skibenes AIS-signaler og har blandt andet som mål at højne sikkerheden i de arktiske egne, hvor bedre overvågning dermed bliver mulig.

Når de 20 cm lange antenner er foldet ud, er det blot at vente på livstegn fra satellitten, hvilket vil ske efter et par timer, og her er hele holdet klar i Aalborg. Første gang den kommer i kommunikationsrækkevidde af Aalborg vil være kl. 19.57, og herefter kommer der endnu et par muligheder i løbet af aftenen.

En overflyvning tager blot 5-7 minutter, så det går stærkt. Til gengæld har universitetet fået det tekniske universitet i Wien på holdet, hvorfra der vil være op til ti minutters overflyvninger at fange på jordstationen. Første mulighed er kl. 18.28 i aften.

»Den går aktiv, lige når den passerer Sydamerikas spids, og så kører den skråt over Atlanterhavet. Så vi kan være heldige, at den allerede har set mange skibe på sine første 20 minutter. Det går vi virkelig og håber på, men bare den er i live, er det et godt skridt på vejen,« fortæller Jens Dalsgaard Nielsen.

Læs også: Studentersatellit skal holde styr på skibene i Arktis

Cubesat’en måler blot 10 x 10 x 10 cm og ligner i form og indhold AAUSAT3, som blev sendt op i 2013 i en bane 800 km over Jorden og leverede data i godt halvandet år. På grund af den lavere bane forventes AAUSAT5 dog kun at holde 6-9 måneder, før den vil dale ned og brænde op i atmosfæren.

»Men det er også fint, så bidrager vi ikke til mængden af rumskrot,« siger Jens Dalsgaard Nielsen.

Sammen med AAUSAT5 bliver en anden danskproduceret cubesat sendt af sted i samme frigørelsesmodul fra rumstationen. Den er fra GomSpace, også fra Aalborg og udsprunget af universitetets rumprogram.

Den er designet til at overvåge civil flytrafik ved at modtage ADS-B-signalerne fra flyene. Overvågningen er et led i at skabe mindre brændstofkrævende flyruter. GOMX-3 skal også teste såkaldt x-båndskommunikation, der normalt kun bliver udført fra store ESA- eller Nasa-satellitter.

Se Andreas Mogensen fortælle om afsendelsen af cube-satellitterne i denne video, hvor han også viser, hvor på rumstationen det foregår.