Dansk stråleforsker: Ikke begejstret for åbning af oldgamle a-kraftværker

»Forberedelserne til at genåbne reaktorerne må begynde med det samme.«

Bulgariens præsident Georgi Purvanov åbner nu ifølge BBC News op for muligheden for at genåbne reaktor tre og fire på atomkraftværket Kozloduy, der ellers er blevet lukket ned som en del af aftalen om at blive indlemmet i EU, og som af det amerikanske energidepartement har kaldt for "et af verdens farligste atomkraftværker".

Udmeldingen kommer efter, at russiske Gazprom onsdag besluttede at lukke for 90 procent af den gas, der normalt flyder gennem Ukraine og ud til en lang række europæiske lande. Det har ramt østlandene hårdt, og tusinde af bulgarere måtte fryse i nat.

Nyhedsbureauet AP melder, at i al fald to byer i det østlige Bulgarien - Varna og Dobrich - nu helt er uden gas.

Også i Slovakiet har landets leder, statsminister Robert Fico, ifølge Reuters udtalt, at man nu vil overveje at genåbne en lukket reaktor på Jaslovske Bohunice, »hvis Slovakiet fortsat bliver holdt som gidsler i konflikten mellem Rusland og Ukraine.«

Nummer to efter Tjernobyl-værket

»Det er ikke særlig tit, at man genåbner lukkede reaktorer,« siger Erik Nonbøl, seniorforsker på Afdeling for Strålingsforskning, Risø DTU, der ikke er udelt begejstret for udmeldingerne.

»Hvis vi skal rangere dem på en skala, så er Tjernobyl-værket mere farlig. Men de her kommer ind som nummer to.«

Begge værker er, ifølge Erik Nonbøl, af typen VVER-440 (440 står for 440 MW), og er noget af det første russiske design på atomkraftværker, der blev lavet.

»Der er stor forskel på de reaktorer, russerne laver nu (VVER-1000), og så denne gamle model,« fortæller Erik Nonbøl og fortsætter:

»Den tætte betonskal (containment), der normalt er rundt om reaktorkernen, og som i tilfælde af uheld skal hjælpe med til at holde stråling tilbage, findes ikke på de gamle modeller.«

Mindst en måned før reaktorer kan være klar

Hvor hurtigt reaktorerne kan genåbne, afhænger ifølge Erik Nonbøl af, hvor meget der ved lukningen er demonteret. Dernæst skal værkerne udføre en lang række sikkerhedstest på reaktorerne.

»Det er svært at sige præcist, hvor hurtig reaktorerne vil være klar til brug igen. Det er noget, der tager tid, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er ikke i al fald ikke gjort på en uge. Jeg vil tro, at det vil tage mindst en måned.«

Sikkerhedsmæssigt er det ifølge Erik Nonbøl svært at vurdere udefra, om det vil være farligere at genåbne reaktorerne, end da de tidligere var i brug. Det afhænger ikke mindst af, om det stadig er muligt at genansætte det gamle personale. Reaktoreren i Slovakiet lukkede i slutningen af sidste år, mens de to bulgarske reaktorer blev lukket ned nytårsaften ved indgangen til 2007.

Der er endnu ikke indgivet nogen officielle forespørgsler til EU på genåbninger af ellers lukkede reaktorer. Men så sent som i maj 2007 afviste EU en lignende forespørgsel fra Bulgarerne, skriver BBC News.

Dokumentation

BBC News om bulgarsk genåbning
World Nuclear News om genåbning
Indiske Reuters om slovakisk genåbning

Emner : Atomkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

burde bruge indtægter fra CO2 kvoter som støtte krone til moderne KK og VE i bla. de fattige medlemslande.

 • 0
 • 0

EU-landene er set over én kam er ubehageligt afhængige af energitilførsel udefra. Det er helt ubegribeligt, at vi ikke forlængst har iværksat store fællesprojekter til udviklingen af moderne a-kraftværker og endnu mere ærgerligt, at Danmark så ensidigt satser på udviklingen af energiformer, der hverken helt eller halvt eller blot nogenlunde omkostningsbevidst kan erstatte kulbrinteimport. Man kan håbe, at Tyskland bliver ramt så tilpas meget af denne "lille" energikonflikt, at de formår at frigøre sig fra tjernobylsyndromet og med alle deres teknologiske kræfter hjælpe med til at etablere nye, sikre moderne kernekraftværker.

 • 0
 • 0

Ærgerligt at der ikke er nogen i DK der er dygtige nok, eller har tillid til at der kan opføres Energiværker der er ufarlige. Tænk hvilken betydning det ville kunne få i fremtiden.

 • 0
 • 0

Enig! - Indtil Risø politisk (vist især Birthe Weiss?)blev nedgraderet fra kernekraft-ekspertise til "alt muligt-andet", som andre kunne have klaret - og efter at P.L. Ølggards DTU-fag: reaktorteknik blev helt fjernet, og Isotopteknik nedtonet - samt Beredskabsstyrelsen nedskåret til "at måle stråling rundt omkring i landet" - indtil da, var vi ret godt rustet. Nu er de fleste pensionister. - Og de klogeste i landet er Fogh og Hedegaard.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten