Dansk strålingsekspert hjalp japanerne under Fukushima-ulykken
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk strålingsekspert hjalp japanerne under Fukushima-ulykken

Mens japanerne endnu kæmpede for at få nedkølet det ødelagte atomkraftværk efter jordskælvet i 2001, blev en dansk sektionschef i Beredskabsstyrelsen kaldt til Japan for at måle strålingsfaren.

Den danske sektionschef Per Reppenhagen Grim deltager i denne uge i Sverige for at koordinere en radiologisk terrorøvelse og fortalte i den anledning om sine oplevelser i Japan efter Fukushima-ulykken.

Læs også: Kæmpe terrorøvelse simulerer radioaktivt helvede i Sverige

Per Reppenhagen Grim er i disse dage koordinator på en storstilet øvelse i Sverige, hvor de nordiske lande simulerer radiologiske katastrofescenarier. (Foto: Thomas Djursing) Illustration: Thomas Djursing

Sammen med ni repræsentanter fra EU blev han kaldt til området omkring Fukushima-værket for at foretage målinger og afgøre faren ved strålingen. Selv betegner han opgaven som mere interessant end øvelser, da man kunne måle ægte strålingsniveauer, der var betydelig større end han har oplevet andre steder.

Strålingsniveauet nåede dog aldrig et rigtigt kritisk niveau, men var tre gange højere end den normale baggrundsstråling i Japan, selvom han befandt sig 60 kilometer fra selve værket, fortæller Per Reppenhagen Grim, der er 54 år, har arbejdet 32 år i Beredskabsstyrelsen og i dag er sektionschef i afdelingen for nukleart beredskab.

På grund af den begrænsede stråling kunne både befolkningen og beredskabsfolk færdes frit. Og afspærring og vagter var der ingen af.

»Det er jo ikke som i Irak, hvor vi har arbejdet med bevæbnede vagter rundt omkring os, fordi vi når som helst kunne blive overfaldet. Det var slet ikke den form for fare i Japan, som er et meget kontrolleret samfund. Jordskælvet var faktisk det farligste,« siger Per Reppenhagen Grim.

Kun hvis man nærmede sig 30-20 km zonerne, var der straks fuldstændig afspærring og ingen form for almindelige japanske borgere på grund af den stærke forurening.

Omkring 20.000 mennesker i området, hvor Per Reppenhagen Grim foretog målinger, blev udsat for stråling, da atomkraftværket løb løbsk. Men om strålingerne kan medføre kræfttilfælde er usikkert. Ifølge sektionschefen skulle der dog ingen fare være ved det lave strålingsniveau.

Japanerne kan også flytte tilbage om at halvt år, og de kan være sikre på, at der ingen forurening er tilbage, forsikrer Per Reppenhagen Grim.

Oplevede jordskælv

I de hektiske dage arbejdede han fra klokken 7 til 22 og var selv vidne til et jordskælv, da han var inde ved Udenrigsministeriet. Her var han i gang med at vaske hænder, da vandet pludselig skvulpede ud over kanten.

Det var det eneste, han mærkede til jordskælvet, selvom han senere fandt ud af, at det blev målt til 6,7 på richterskalaen, hvilket faktisk svarer til et stærkt jordskælv, hvor almindelige bygninger plejer at tage skade.

»Men det var dog heller ikke helt almindelige bygninger i Tokyo,« siger Per Reppenhagen Grim.

Alle bygninger var jordskælvsikrede og så kraftigt opbygget, at de næsten kan modstå ethvert jordskælv. Bygningen havde dog vippet 2,5 m fra side til side ifølge vidner, der havde stået udenfor bygningen.

... og flinke japanere

Den anderledes kultur var også en stor oplevelse. Der var intet affald, der var utroligt rent, og hvis man smed med nogen form for affald, kunne man være sikker på at få en bøde.

»Det var også nogle meget åbne mennesker, der imødekom mig med spørgsmål, og jeg blev positivt overrasket over, hvor ens vi er i Danmark og Japan, «siger Per Reppenhagen Grim.

Der blev også samarbejdet mellem forskellige lande under undersøgelserne, da EU havde udvalgt repræsentanterne fra flere forskellige lande.

Det er dog tit, at Danmark og mange af landene i Norden er overrepræsenteret, da de er kendt for at være dygtige og gode til sprog. Og ud fra Per Reppenhagen Grims mening var det forbløffende, hvor hurtigt man kunne forstå hinanden, og hvor ens man er både i forhold til tankegang og logik, men også i sproget - selvom man lever forskellige steder i verden.

***Artiklen er skrevet af Victoria Nielsen fra Dyhrs Skole i Slagelse, der i denne uge er i erhvervspraktik på Ingeniøren. *

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten