Dansk støtte til patentkompromis

Regeringen fik Europaudvalgets støtte til at stemme for et irsk forslag til patentering af software, der møder kritik i it-branchen og open source-miljøet. Et tysk forslag, der undtager software, der får forskellige platforme til at tale sammen, skeler regeringen også til - bare ikke nok, mener kritikerne.

Med støtte fra Socialdemokraterne møder økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) op til dagens EU -erhvervsministermøde op med tilslutning til et kompromisforslag om udformningen af den kommende EU-lov om patentering af computerbaserede opfindelser. Forslaget er udarbejdet af det irske formandsskab og har mødt stor kritik fra open source-miljøet og it-branchen.

Kompromisforslaget bløder op på en række restriktioner, som Europaparlamentet fik indføjet i EU-Kommissionens udkast til direktivet om patentering af software. Restriktionerne består i, at parlamentet skærpede kravene til, hvornår et firma kan tildeles patent.

Europaparlamentet og open sourcemiljøet frygter, at hvis restriktionerne ikke er der, vil store softwarefirmaer søge patent en lang række funktioner og dermed blokere for udviklingen af software.

Tyskland har stillet med et forslag, der støtter den linie. Her fremgår det, at software, der lader forskellige systemer tale sammen, ikke skal kunne omfattes af et patent.

Det forslag er regeringen som udgangspunkt positivt indstillet over for, men Bendt Bendtsen afviste i fredags at blokere for det irske kompromisforslag, hvis der ikke er flertal for det tyske.

Det skuffer venstrefløjen i Folketinget.
» Vi kan komme til at betale penge for at kommunikere med hinanden på tværs af systemer. Det er også farligt for det digitale Danmark. Nu må vi sætte vores lid til, at tyskerne kan blokere for, at der kan træffes beslutning, for Bendt Bendtsen er ikke villig til at slå i bordet,« sagde SF's Anne Grethe Holmsgaard til Fagpressebureaet efter mødet.

Og kommentarerne fra Enhedslisten var også krasse.

»Det er beskæmmende at den danske regering på den møde er med til at sætte en kæp i hjulet på udviklingen af open source, det vil nemlig være konsekvensen af det irske formandskabs forslag.«, siger Bent Hindrup Andersen, medlem af EU-parlamentet for JuniBevægelsen (J).