Dansk startup vil bringe pakker ud med fortovsrobotter

I dag er det ikke tilladt at bruge selvkørende enheder på færdselslovens område, for eksempel til udbringning af varer i byerne. Illustration: Farhad Bek/Bigstock

Navnet er en smule misvisende. For selskabet Aldus Drone har indtil videre droppet planerne om at levere pakker med droner i Danmark. Men nu vil enmandsfirmaet i stedet satse på at levere pakker på landjorden.

Derfor deltog svenske Aldus von der Burg i april i et dialogmøde hos Færdselsstyrelsen i Ribe, hvor styrelsen præsenterede den foreløbige vej mod en lovliggørelse af robotter på fortove og andre fodgængerarealer.

I oktober sidste år blev det meldt ud, at regeringen var blevet enige med sit støtteparti Dansk Folkeparti om en endnu en forsøgsordning, der skal tillade selvkørende teknologi på offentligt areal, men altså under andre regler end de selvkørende biler – som to år, efter at ordningen trådte i kraft, endnu ikke har bragt disse køretøjer ud på vejene.

Med den nye ordning skal der fastsættes regler for hastighedsbegrænsning, vægt og dimensioner, og hvem der har ansvaret, hvis enheden er impliceret i en ulykke.

Færdselsstyrelsen har modtaget skriftlige input frem til i dag onsdag. Og nu er planen, at færdselsloven skal ændres, så der kan træde en forsøgsordning i kraft. Bekendtgørelsen ventes at træde i kraft 1. januar, fortalte styrelsen på mødet.

Svensk iværksætter vil have en bid af markedet

Aldus von der Burg er selv ingeniør og har arbejdet med at udvikle elektriske racerbiler, hvilket banede vejen for hans ansættelse hos det nu hedengangne delebilsprojekt Spiri. Hans første robotprojekt kommer til at foregå på privat grund hos et dansk firma. Og altså uden droner.

»Infrastrukturen til droneleverancer er sådan set teknisk på plads, men for at den kan blive til virkelighed, er jeg afhængig af, at loven ændres. Derfor er mit fokus nu på robotter på landjorden, alt fra de små leverancerobotter til indendørs brug, til fryseboks-formede robotter og minibusser udendørs. Hvad det helt præcist er for et af de markeder, der skal satses på i første omgang, har jeg endnu ikke lagt mig fast på, men mit første projekt skulle gerne blive til noget i år,« fortæller den svenske iværksætter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes faktisk det kunne være festligt med små robotter som leverer varer rundt omkring. I stedet for de diesel-varebiler som triller rundt i dag. Jeg håber det bliver en succes. Og at man ungår det meste af det hærværk som uovervågede genstande nu engang udsættes for...!

 • 1
 • 0

Og her troede jeg at begrebet drone ikke kun omfattede de flyvende af slagsen, men alle robotter der fører sig frem på egen hånd, uanset om det er til lands, vands eller i luften.

 • 1
 • 0

Niks. En drone er ehvert ubemandet flyvende fartøj, som bæres oppe af aerodynamiske effekter (modsat ballonner og raketter).

Og enhver autonom flyvning såvel som flyvning uden for pilotens (evt co-pilotens) synsvidde er strengt forbudt.

På landet: https://www.trafikstyrelsen.dk/DA/Luftfart...

I byen, kun med certifikat i 10000 kr klassen og ved anmeldelse hos politiet mindst 24 timer inden flyvning. Jep, også hvis du bare vil spille frisbee i din baghave i villakvarteret. https://www.trafikstyrelsen.dk/DA/Luftfart...

 • 0
 • 0

Ok, min kommentar var faktisk en smule sarkastisk ment.

Den gængse opfattelse af en drone er et mere eller mindre autonomt fartøj, sådan som du angiver.

Den danske lovgivnings opfattelse af en drone er en papirflyver, en DJI quadcopter, en Amazon pakkedrone, en MQ-9 Reaper angrebsdrone og en frisbee. Hvad som helst der flyver, oppebåret af en aerodynamisk effekt og samtidigt er ubemandet. Og når loven siger det, hvad kan vi så gøre?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten